Oppskrift | Piggvar
Lag et kongelig måltid med piggvar
Piggvaren er ankommet. Det blir fest. Fisken er svært velsmakende, med hvitt, delikat kjøtt. Jeg tror de aller fleste av mine gode kollegaer over det ganske land vil si at piggvar troner øverst på fisketronen.
Den kalles gjerne for «havets fasan», siden den er så eksklusiv. Jeg har også hørt den omtalt som «havets hvite gull» og «havets konge».
Piggvaren tilhører varfamilien, den kan ha ulike fargesjatteringer, fra lys brun til gråspettete. Den skiller seg fra andre flyndrefisker ved at den har munn og øyne på motsatt side av hodet. Den kjennetegnes helst ved små beinknuter som føles kom kuler over hele oversiden.
I april og mai kommer den inn på grunt vann, og kan være et enklere bytte enn du skulle tro. Selvfølgelig er lokalkunnskap og riktig teknikk minst like viktig som ved annet fiske. Men lærer du deg knepene, bør det være fullt mulig å skaffe seg råvarer til et festmåltid på denne tiden.