Oppskrift | Elg
Elgskav i to varianter
Frossent viltkjøtt skivet med skarp kniv – produktet er helt genialt når opptiningsmulighetene er så som så.
Skavet kjøtt tiner i en fei, og kan legges rett i panne eller gryte. Og det som måtte være igjen av kjøttstykket, går rett tilbake i kulda uten å ha tatt skade. Sjøl om de færreste av oss tilbringer vinteren i telt, kan teknikken fortsatt brukes, men dagens forbrukere kjøper like gjerne ferdig skav fra frysedisken.
Finnbiff
Skav kommer vanligvis fra reinkjøtt og er råvaren til tradisjonsretten Finnbiff. Denne retten finnes i et utall varianter, med både sopp, fløte og andre godsaker, sjøl om jeg mistenker disse råvarene å være fraværende i de fleste lavvoer og gammer. I alle fall i den tiden retten først så dagens lys.
Den beste Finnbiffen jeg har smakt fikk jeg i ei arbeidsbrakke mellom Skarsvåg og Kamøyvær i Finnmark, innesnødd midt på vinteren. Den besto av vann, reinskav, salt, pepper og løk. Det var kanskje noe med enkelheten og selve situasjonen som gjorde inntrykk. Jeg aksepterer selvfølgelig at matretter gjennomgår utvikling.