Test av Goal Zero Yeti 1000X
Deilig, men dyr strøm!
I en jungel av strømstasjoner, gikk vi oss litt bort. Størst er ikke alltid best. Vi har testet Goal Zero Yeti 1000X.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Såkalte strømstasjoner – batterier med håndtak og
ulike strømuttak, som kan lades med solcellepanel, 12V eller helt vanlig
stikkontakt – er det snart en jungel av. EcoFlow og Goal Zero er blant
de største aktørene.
Strømstasjonene kommer i alle størrelser. De største er nok til å erstatte dieselaggregat for håndverkere som skal kjøre kapp- og gjærsag, lade drill og slipemaskiner hele dagen. Eller om du har en kaffebar på hjul, kommer du langt med et slikt batteri. Dette er av den typen.
Tull med tall
Jeg har opparbeidet et elsk-hatforhold til disse duppedittene. På butikkjedenes nettsider opplyses det ofte om at en strømstasjon eller powerbank (de mindre) lader en mobil, pc, nettbrett etc etc så og så mange ganger. Disse tallene har sjeldent vist seg å stemme etter min erfaring.
I tilfellet Yeti 1000X nevner produsenten at den kan gi en smarttelefon 100 oppladninger, et kamera mer enn 165 oppladninger, nettbrett mer enn oppladninger, en bærbar datamaskin mer enn 17 oppladninger, drive et kjøleskap i mer enn 17 timer og holde liv i en 32" LCD-TV i syv timer.
Skuffende tungvekter
Jo større kapasitet, jo større avvik. Ta derfor disse tallene om ladekapasitet med klype salt. Ifølge selger skal denne boksen kunne lade en bærbar PC mer enn 17 ganger. Når jeg kan lade en MacBook Pro bare 8,3 ganger, så er det lett å føle seg lurt.
Selv om den har et mye større batteri som skal lades, oppleves det likevel et avvik. Et kamerabatteri (18Wh) skulle kunne lades over 100 ganger. Jeg kom til nærmere 25, trolig fordi jeg må bruke 230V-kontakten for å lade. Da brukes mye energi på å gi strøm med nok spenning.
Digg design
Boksen kommer med et lite lokk som kan huse kabler, som jo ellers har en tendens til å spre seg som ild i tørt gress. Boksen har viselig nok to USB-C-kontakter (min favoritt).
Selv om jeg helst unngår å bruke 230V-stikkontakten, syns jeg at en så stor strømstasjon godt kunne hatt to stikkkontakter.
At hurtiglader ikke er standard, syns jeg er merkelig. Man må betale drøyt kr 2000 for en egen hurtiglader, til en allerede dyr dings som tar lang tid å lade (over ni timer). Dette trekker ned på totalen.