Annonse

Test av Goal Zero Sherpa 100 AC

Med denne powerbanken kan du lade alle dingsene dine samtidig. Gjerne med solenergi. Men lader du datamaskinen du fort tom for strøm.

Flat og bærevennlig kraftpakke

Goal Zero Sherpa 100 AC er en powerbank med stikkontakt. Kraftpakka byr på mange muligheter, men har sine klare begrensninger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Små og store powerbanker er blitt allemannseie. Nå lanseres også stadig flere såkalte bærbare kraftstasjoner til overkommelige priser. 

Dersom behovet bare er å lade en jaktradio, hundepeiler og kamerabatterier – samt kanskje drifte et lite deltids hjemmekontor fra ei koie, greier man seg trolig med en nedskalert variant. Derfor testet vi en av de rimeligste modellene.

Displayet viser akkurat hvor mye powerbanken lader og forbruker. Strømforbruk minutt for minutt kan være nesten like spennende som en NRK-produksjon.

Forvokst powerbank

Goal Zero Sherpa 100 AC er egentlig mer en forvokst powerbank enn en bærbar kraftstasjon, og har derfor bare halve kapasiteten (og halve vekten!) til den minste kraftstasjonen fra samme produsent. 

Fordelen er at den både kan tas med på flyet og bæres på fjellet. Forskjellen fra en vanlig powerbank med god kapasitet, er at Sherpa 100 AC har inngang for stikkontakt. Den har også to 60W USB-utganger, som gjør det mulig å lade en datamaskin mens den er i gang.

Sol ute …

Vi testet produktet med to ulike portable solcellepanel fra samme produsent: Nomad 20 og Nomad 50, men enhetene kan også lades med bil eller vanlig stikkontakt. I en uke holdt jeg liv i mobil, iPad og bluetooth-høyttaler som ble flittig brukt, kun med solenergi fra solcellepanelet på 20W. 

Om det ville holdt på høsten eller vinteren, er heller tvilsomt, da solcellepanelet trenger 7,5 soltimer for å fylle powerbanken. Langt mer luksuriøst ble det med Nomad 50, som enkelt fyller powerbanken på tre timer med sol. Med gunstig sol, ladet panelet tilsvarende forbruket fra en kraftig bærbar PC.

Litt skuffende

Men det er her, når det kommer til PC, at powerbanken skuffer. Produsenten oppgir at den kan lade en bærbar PC ca. to ganger. I realiteten klarte den å lade 60-70 prosent av PC-batteriet kun én gang før den var tom. iPaden klarte den å lade to ganger, ikke tre, som oppgitt. 

En Garmin Alpha 100 hundepeiler (håndholdt enhet og halsbånd) fikk vi fullladet to ganger. En positiv overraskelse var at telefonen lot seg lade hele ti ganger (mot oppgitte åtte). Også kamerabatteri lot seg lade opp raskt uten at powerbanken ble nevneverdig tappet for energi (oppgitt 15 oppladinger).

Sherpa 100 AC svarer ikke helt til forventningene på alle områder, men må likevel kunne sies å levere ganske mye kraft i et svært lite og lett format.

Goal Zero Sherpa 100 AC

Powerbank med stikkontakt, USB-lading og trådløs lading.
Godkjent for å ha med på fly.

Kapasitet: 94,7 Wh (14,8 V, 6 400 mAh), 25 600 mAh @ 3,7 V

Mål: 19 x 2,54 x 14,4 cm

Vekt: 907 g

Leverandør: Responce Nordic AS, www.response-nordic.no

Pris: kr 3299,-

Karakter: 4

Powered by Labrador CMS