Annonse
At flere høner lykkes med å reprodusere i gode bærår, er ikke tilfeldig, mener Selaas.
At flere høner lykkes med å reprodusere i gode bærår, er ikke tilfeldig, mener Selaas.

Debatt:

Er rovvilt et nødvendig mellomledd?

Hjeljord kan ikke ignorere alle studiene som indikerer at plantekvalitet betyr noe for hønsefuglene.

Publisert

I Jakt & Fiske 8–24 bruker Olav Hjeljord studien til Marcström mfl., der de fjernet rev og mår fra øyer i Bottenviken, som argument for at hønsefugler ikke påvirkes av kvaliteten på blåbærplanta. 

Det Hjeljord glemmer, er at de aktuelle forskerne skrev at de ikke kunne si at predasjonen var hele forklaringen på samvariasjonen, selv om den så ut til å være viktigst.

Marcström mfl. brukte en felles indeks for smågnagere fanget om sommeren. Som indeks for blåbærplantas næringskvalitet, bør man imidlertid bruke kun klatremus. Ettersom dens bestand normalt er størst om høsten, gir høstfangster mest pålitelig resultat. 

I Vindeln, Västerbotten, fanget Birger Hörnfeldt smågnagere vår og høst. Resultatene er tilgjengelige på nettsiden til Sveriges Lantbruksuniversitet.

Det er et stykke fra Vindeln til Bottenviken, men bærproduksjonen i nord er ofte synkronisert over store områder. Dessuten vil et eventuelt avvik mellom Vindeln og Bottenviken neppe gjøre det lettere å påvise samvariasjon mellom klatremus og hønsefugl.

Ved fjerning av rovdyr fant Marcström mfl. ingen signifikant korrelasjon mellom sin smågnagerindeks og andel høner med kull. Imidlertid er det signifikant positiv korrelasjon mellom andel høner med kull og neste års klatremusindeks fra Vindeln. 

Siden klatremusa normalt har sin topp året etter et godt blåbærår, tyder dette på at flere høner lyktes med å reprodusere i gode bærår.

Mens klatremusa helst beiter på blåbærplanta om vinteren, er det i sommerhalvåret den er viktig for hønsefuglene. Økning i blåbærplantas kvalitet allerede i bæråret vil derfor ha størst effekt på hønsefuglene. 

Men selve bærene betyr neppe mye, for de gir hovedsakelig karbohydrater, mens det som trengs for at kyllinger skal vokse opp, er proteiner.

At Marcström mfl. ikke hadde høy andel høner med kull årene etter bærår, i toppår for klatremus, kan skyldes høy andel ettåringer, som følge av god produksjon i bærårene. God reproduksjon i bærår har vi sett også i en del andre tilfeller. 

Her er hva Tor K. Spidsø mfl. rapporterte fra Vegårshei i Jakt-Fiske-Friluftsliv 10–11, 1981: «1980 markerte seg som et år med minimal eggrøving på tross av at det ikke fantes smågnagere.» 

1980 var et rikt blåbærår. Klatremusa kom for fullt i 1981, men det var ikke et spesielt godt år for fuglen.

Jeg håper Hjeljord nå innser at han ikke kan bruke eksperimentet til Marcström mfl. som påskudd for å ignorere alle studiene som indikerer at plantekvalitet betyr noe for hønsefuglene, og som finnes omtalt i flere av mine publikasjoner. 

Ellers tyder Hjeljords siste innlegg på at han ikke betviler at det er plantekvalitet som styrer svingningene til klatremusa.

Har du sterke meninger?

Jakt & Fiske ser det som sin oppgave å være en arena for debatt og meningsutveksling om forvaltning, jakt, sportsfiske, forskning, naturtap og andre temaer som berører jegere, fiskere og friluftsfolk.

Vi tar imot leserinnlegg og kronikk til vurdering på redaksjon@njff.no.

Redaksjonen forbeholder seg retten til å redigere og avvise innsendte bidrag. Bidrag kan også publiseres i bladet Jakt & Fiske.

Omfang

Kronikk: 4500 tegn

Leserinnlegg, halvside: 1300 tegn

Leserinnlegg, helside: 2500 tegn

Powered by Labrador CMS