Annonse
Stemmer teorien om at rovvilt veksler fra predasjon på hønsefuglkyllinger til smågnagere når disse er tilgjengelig i rikt monn? Diskusjonen har pågått lenge i Jakt & Fiske. Her kommer professor emeritus Olav Hjeljord med et tilsvar.

Leserinnlegg

– Rovviltet er et nødvendig mellomledd

Diskusjonen om plantestresshypotesen versus alternativt byttedyrhypotesen vedrørende hønsefuglkyllingenes overlevelse, fortsetter i dette tilsvaret fra Olav Hjeljord.

Publisert Sist oppdatert

diskusjonen omkring rypenes bestandsvariasjoner, etterlyser professor Vidar Selås en alternativ forklaring på hvorfor hønsefugl og smågnagere samvarierer med gode blåbærår, dersom en ikke legger vesentlig vekt på hans plantestresshypotese (Jakt og Fiske nr. 7-24).

Selås har utført mye interessant forskning spesielt omkring smågnagere og deres næringsemner i skogsmiljø. Men når han samtidig mener at kvalitetsvariasjonen i blåbærlyngen, via hans stresshypotese, har en direkte effekt på hønsefuglkyllingenes overlevelse, får han sterk motbør fra flere forskere på hønsefugl.

Som det bør gå klart fram av tidligere artikler fra under tegnede mfl. mener vi at den alternative byttedyrhypotesen i de fleste tilfeller er forklaringen på samvariasjonen, altså at varierende predasjon er nødvendig for å transportere smågnagersyklusen over til hønsefuglbestandene og bestander av mangfold av andre arter som aldri spiser blåbær eller planter i det hele tatt.

For ytterligere å styrke argumentene i vår opprinnelige artikkel, tar vi med resultatene fra svensken Vidar Marcstrøms studier på to øyer i Østersjøen.

Han fjernet rev og mår fra en av øyene og undersøkte effekten på skogsfugl ved å sammenligne med den andre øya hvor rovviltet ble latt i fred.

Det ble mer skogsfugl på øya der rovviltet ble fjernet, men det var ingen økning i skogsfuglkyllingenes overlevelsen i smågnagernes toppår – og ingen reduksjon i gnagernes bunnår. Samvariasjonen mellom smågnagere og skogsfugl forsvant altså der rovviltet var fjernet.

Har du sterke meninger?

Jakt & Fiske ser det som sin oppgave å være en arena for debatt og meningsutveksling om forvaltning, jakt, sportsfiske, forskning, naturtap og andre temaer som berører jegere, fiskere og friluftsfolk.

Vi tar imot leserinnlegg og kronikk til vurdering på redaksjon@njff.no.

Redaksjonen forbeholder seg retten til å redigere og avvise innsendte bidrag. Bidrag kan også publiseres i bladet Jakt & Fiske.

Omfang

Kronikk: 4500 tegn

Leserinnlegg, halvside: 1300 tegn

Leserinnlegg, helside: 2500 tegn

Powered by Labrador CMS