Bok || Hemmelige Norge
Skjult lykke
«Hemmelige Norge – det skjulte friluftslivet» treffer en streng som får vår iboende eventyrlyst til å vibrere.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
I 2018 kom Marius Nergård Pettersen med boken «Hemmelige hytter». Ideen skal angivelig ha kommet under en skogtur, etter at han falt gjennom et mosegrodd og godt skjult hyttetak.
Gjennom møysommelig detektivarbeid i årene som fulgte, oppdaget han at vårt langstrakte land var fullt av godt skjulte hytter og krypinn – som ikke var avmerket på noe kart.
Oppfølgeren, «Hemmelige Norge – det skjulte friluftslivet», er på mange måter et resultat av den forrige boken. Etter utgivelsen mottok forfatteren en strøm av nye historier om flere skjulte hytter og huler, lyssky aktiviteter, dyrking av forbudte følelser og det enkle friluftsliv – der ingen andre går.
Boken tar oss med til et vell av små, parallelle universer, mange av dem fortsatt eksisterende, andre løftet fram fra glemselens slør. Persongalleriet er like broket som de mange skjulestedene.
Fra fortellingen om prestestudenten som dro til fjells og bygde en hemmelig «kirke» av stein, til historien om fjellklatreren Arne, som sprengte et fjell.
Bokanmeldelse: Strålende servert matbok for jegere, fiskere og sankere
Vi får beretningen om søstrene Vogt (som ikke var søstre) og deres fristed i skogen, om den navnløse tjuvjegeren «på ei tue et sted i Norge» og Kjell sitt bortgjemte villmarksparadis, som ligger 15 mil fra nærmeste bilvei. For å nevne noe.
Er det romantisering av ulovligheter? Vel, her finnes også flere lovlige hemmeligheter, men enkelte lesere vil sikkert få inspirasjon til å lage sitt eget provisoriske krypinn i en bortgjemt avkrok – uten å gå veien om plan- og bygningsetaten.
Visst er det galt, men det er neppe disse menneskene ettertiden vil dømme hardest når regnskapet for tapt og rasert natur skal gjøres opp.
Hva så med tjuvjegeren? Temaet er opplagt kontroversielt. Det gjøres dog ikke noe forsøk på å forsvare eller legitimere geskjeften, men den gis en kontekst og forklaring det er mulig å begripe for utenforstående.
Og det vil være løgn å si at det ikke er fascinerende å få et glimt inn i et lite bygdemiljø, hvor den moderne tids samfunnsorden kolliderer massivt med gammel tradisjon og kultur.
Bokanmeldelse: Super guide til laksefiske på Sørlandet
Men det er forholdet mellom menneske og natur som er bokens grunntone. Selv om ikke alle de fortettede og portrettliknende historiene som trilles ut er ikke like medrivende, er det overvekt av nære, sære og sjarmerende gullkorn.
Felles for menneskene vi møter, er at de har funnet sin egen blindsone hvor kjærligheten til naturen dyrkes i all sin enkelhet. Nergård Pettersen er en god historieforteller, og unngår langt på vei de fleste klisjefellene. Gitt tematikken og bokens tykkelse, er det en aldri så liten bragd.
«Hemmelige Norge» treffer en streng som får vår iboende eventyrlyst til å vibrere. Den åpner mange godt tildekkede dører – også de med rustne hengsler i vår egen bevissthet.
Tør du gå inn og møte deg selv?