Annonse

Bok || Hemmelige hytter

Forfatter Marius Nergård Pettersen foran en av de hemmelige hyttene i boka.

En perle i bokform

Av og til utgis det bøker som skiller seg ut i mengden: små perler, helt annerledes, som sitter som et skudd i neven og for øynene. Boka Hemmelige hytter er en slik.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Hemmelige hytter

Forfatter: Marius Nergård Pettersen

Forlag: Dal forlag

Pris: kr 399,-

Fra første side blir jeg sugd inn mellom sidene. Jeg klarer nesten ikke legge den fra meg før jeg er ferdig. Det er akkurat slik gode

leseopplevelser skal være. Men hva er det friluftsskribent og fotograf Marius Nergård Pettersen greier som få andre?

For det første: temaet, selvfølgelig. Den hemmelige, sjølbygde hytta, koia, huken, har antakelig fascinert gutter og menn til alle tider. Sikkert en hel del jenter også. Men å forfatte ei hel bok om enkle, oftest ulovlig bygde krypinn, som ligger fra kyst til fjell over det ganske land, er ingen lettvint affære. 

Nergård Pettersen har klart å snuse seg fram til seksti av dem. Måten han gjenforteller det hele på, i lengre kapitler og små epistler, er rett og slett knallbra.

En god fortelling vil alltid bestå. Og forfatteren Nergård Pettersen kan fortelle. Han gjør det på en muntlig, liketil måte. Han er dessuten, i motsetning til en del andre jakt, fiske- og friluftsprofiler, ikke det fnugg sjølopptatt, men opptrer som en nysgjerrigper og detektiv.

Her får vi høre – og se – om de snodigste byggverk, oftest konstruert av materialer i nærheten, gjerne supplert med jernovn og tak. Vi får høre om jegere, fiskere, loffere, originaler og fredløse, som valgte det så mange av oss drømmer om: å leve etter soluret som fri fant. I tillegg forteller forfatteren om sitt eget (nesten) hemmelige hytteprosjekt.

Regien er meget godt gjennomført. Inndelingen blir aldri repeterende eller forutsigbar, tvert imot blir vi overrasker over stadig nye innganger og temaer.

Prikken over i-en er formgivingen. Billedmaterialet – og ikke minst grafisk design – er så gjennomarbeidet og i stil med innholdet, at det er en fryd for øyet.

Kjære leser: Dette er julegaven du skal kjøpe i år, til deg selv eller din beste turkamerat.

Powered by Labrador CMS