Annonse

Bok || Laks og laksefiske på Sørlandet

Visste du at laksefiske i Tovdalselva er vel verdt turen? Dette og mye mer kan du lese boka «Laks og laksefiske på Sørlandet», som vår strålende kritikk i vår anmeldelse. Foto fra

Suveren veiviser til laksefiske på Sørlandet

Denne boka er obligatorisk litteratur for alle vil fiske laks på Sørlandet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Ikke hørt om Tovdalselva, sier du? Eller Lygna og Audna?

I så måte er du i godt selskap. Etter tiår i skyggenes dal, med laksestammer i kjelleren på grunn av sur nedbør, har ikke lakseelvene på Sørlandet vært aktuelle feriemål. Desto mer gledelig er det oppsvinget våre sørligste lakseelver har hatt fra rundt årtusenskiftet og fram til i dag.

Laks og laksefiske på Sørlandet

Skrevet av: Tormod Haraldstad, Øyvind Berg, Ørnulf Haraldstad
Sider: 308
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Pris: 429,-

Det er riktignok et godt stykke igjen til tidligere tiders storfangster, men det er også situasjonen i de fleste elvene på Vestlandet, i Trøndelag og i Nord-Norge. Reetablering av lakseelvene på Sørlandet er tidenes comeback i Lakse-Norge, noe forfattertrioen dokumenterer i tekst og bilder på populærvitenskapelig forbilledlig vis.

Bokanmeldelse: «Hemmelige Norge – det skjulte friluftslivet»

Bokas første 185 sider er en strålende guide til de ti mest sentrale elvene i sør, hvor Mandalselva med få unntak alltid har spilt førstefiolin. Deretter blir Audna, Otra, Tovdalselva, Nidelva, Lygna, Kvina, Sira, Sygna og Storelva, behørig presentert. Et stort pluss i margen for detaljert informasjon og suverene kart, som viser hver eneste elvebuktning og fiskeplass fra munning til endestasjon i den enkelte elv.

Hvor du kjøper fiskekort, overnatter, og hva det skal fiske med, komplementerer bokas bunnsolide inntrykk.

Med på kjøpet får du også et historisk riss av fisket i den enkelte elv. Det virker utrolig at Tovdalselva tilbake i 1883 hadde en årsfangst på 17,5 tonn, mens Mandalselva året etter kunne protokollføre en fangst på hele 34,7 tonn, fordelt på 50 km elv. Iglansperioden på slutten av 1800-tallet, tronet Mandalselva i sju sesonger øverst på den norske laksestatistikken.

Bokanmeldelse: «Fiskevatn utenfor allfarveg»

Fangsttall mer enn hundre år tilbake i tid skal tas med en klype salt, men tallene viser samtidig hvilket potensial som bor i sørlandselvene.

I 1972 var innrapportert fangst i Mandalselva 6 kg. Sur nedbør hadde tatt knekken på den stedegne mandalslaksen, og vi er over på del to av boka, som er en ferd fra himmel til helvete – og tilbake igjen.

Stikkord er langtransportert sur nedbør, massiv utbygging av kraftverk – og da det meste var lagt i ruiner – gradvis økt miljøbevissthet og massiv kalking, etterfulgt av nye laksetrapper, bedring av vannkvaliteten, fjerning av terskler, m.v. Resten er en suksesshistorie.

Kontrakten med storsamfunnet, som har tatt regninga, er at du slipper til for en rimelig penge.

Bokanmeldelse: «Fanget av naturen»

Har du aldri satt dine vadesko i en sørlandselv, er tiden mer enn moden i sommer. Her er nylig utkomne «Laks og laksefiske på Sørlandet» er en perfekt veiviser.

Powered by Labrador CMS