View at the wind turbines farm in Norway in winter. Wind power engineering in Scandinavian countries.

Hvordan vil landet se ut om alle kjente vindkraftplaner blir realisert? Sjekk ditt fylke i vår store oversikt.

Kartet du aldri har sett før

Publisert Sist oppdatert

Obs! Artikkelen oppdateres forløpende, alle vindkraftkart er foreløpig ikke lagt inn.

Det er i dag utbygd 61 vindkraftverk i Norge, og ifølge Jakt & Fiskes beregninger, ligger det ytterligere 70-80 konkrete planer på bordet. Dette omfatter både kraftverk der utbygger har lansert planene lokalt, og saker som er meldt inn eller er til konsesjonsbehandling hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). 

Det har de siste åra blitt stoppet ca. 75 vindkraftverk. Hovedgrunnen til at såpass mange av planene nå er stilt i bero, er at kommunene fikk betydelig større makt til å si «ja» eller «nei» til vindkraft innenfor egne grenser i 2023. 

Totalt inneholder vår oversikt 226 prosjekter.

Mange stoppet i kommunene

Det er vanskelig å få oversikt over de samlede planene for fornybar kraft. Det dukker stadig opp nye planer. Hvilke prosjekter utbyggerne har på tegnebrettet, finnes det ingen oversikt over. 

Selv om et kommunestyre har sagt «nei» til et vindkraftverk (merket i rødt i kartet), behøver ikke avgjørelsen være endelig. Kommunestyrene sitter som kjent for fire år av gangen, og en utbygger kan dermed relansere eller endre planene og fremme dem igjen senere. Noen kommuner har dessuten kun fattet midlertidige prinsippvedtak mot vindkraft.

Sol-, vannkraft og havvind er ikke med i denne oversikten.

Store aktører presser på

Etter at regjeringen Solberg stilte konsesjonsprosessene for vindkraft i bero i 2019, gikk det tre år før NVEs arbeid kom i gang igjen. De siste åra har store 

samfunnsaktører presset hardt på for videre utbygging. Det er særlig regjeringen og flere andre politiske partier, NHO, LO, samt statlige og private næringsaktører som Statkraft, Statnett og kraftkrevende industri som ivrer for økt produksjon av sol-, vind og vannkraft.

I tillegg driver bransjeorganisasjonen Fornybar Norge aktiv lobbyvirksomhet på området.

Friluftsorganisasjonene skeptiske

På den andre siden har det siden 2019 vært et sterkt folkelig engasjement, særlig mot utbyggingen av vindkraft. Frivillige organisasjoner som Motvind Norge og La Naturen Leve er toneangivende, men også de store friluftsorganisasjonene, NJFF og DNT, samt paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv, har sagt tydelig fra om at en eventuell utbygging av fornybar energi må skje på naturens premisser, med minst mulig tap av natur.

Slik bruker du vindkraftkartene

Hva som finnes av planer for fornybar kraft i Norge, endrer seg kontinuerlig. Derfor er det et krevende arbeid å få et fullstendig og til enhver tid korrekt bilde av situasjonen.


Etter hvert som du scroller i kartene over hvert fylke, vil det dukke opp flere og flere vindkraftverk. Fargekodene forteller statusen på vindkraftprosjektet.


Hva betyr fargekodene?

Rødt = Prosjektet er stoppet

Det kan bety at det er stoppet på nasjonal plan, at det sittende eller tidligere kommunestyret har sagt «nei», eller at utbygger foreløpig har satt planen på pause. I denne sammenhengen er det viktig å forstå at prosjektet dog ikke nødvendigvis er stoppet permanent.


Rosa = Under planlegging

Alle prosjekter der en utbygger har begynt planleggingen av et nytt kraftverk eller utvidelse av et eksisterende kraftverk.Disse er, etter det vi kjenner til, ikke oversendt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).


Gult = Meldt eller til behandling hos NVE

Prosjektet er meldt til eller under konsesjonsbehandling hos NVE.


Grønt = Fått konsesjon

Prosjektet har fått konsesjon eller tillatelse til utvidelse hos NVE.


Grått = Usikker status.

Det er i skrivende stund uklart hva som skjer videre. Vi har også valgt å ta med prosjekter som i flere år har stått som «under konsesjonsbehandling» hos NVE.


Blått = Bygget ut

Prosjektet har blitt bygget ut og/eller er i drift.

Finnmark

Slik ville Finnmark sett ut som alle vindkraftverk som er eller har vært ønsket av næringen hadde blitt eller blir realisert i tillegg til vindkraftverkene som er i drift i dag.


Troms

Slik ville Troms sett ut som alle vindkraftverk som er eller har vært ønsket av næringen hadde blitt eller blir realisert.


Nordland

Slik ville Nordland sett ut som alle vindkraftverk som er eller har vært ønsket av næringen hadde blitt eller blir realisert i tillegg til vindkraftverkene som er i drift i dag.


Trøndelag

Slik ville Trøndelag sett ut som alle vindkraftverk som er eller har vært ønsket av næringen hadde blitt eller blir realisert i tillegg til vindkraftverkene som er i drift i dag.


Møre og Romsdal

Slik ville Møre og Romsdal sett ut som alle vindkraftverk som er eller har vært ønsket av næringen hadde blitt eller blir realisert i tillegg til vindkraftverkene som er i drift i dag.


Innlandet

Slik ville Innlandet sett ut som alle vindkraftverk som er eller har vært ønsket av næringen hadde blitt eller blir realisert i tillegg til vindkraftverkene som er i drift i dag.


Vestland

Slik ville Vestland sett ut som alle vindkraftverk som er eller har vært ønsket av næringen hadde blitt eller blir realisert i tillegg til vindkraftverkene som er i drift i dag.


Rogaland

Slik ville Rogaland sett ut som alle vindkraftverk som er eller har vært ønsket av næringen hadde blitt eller blir realisert i tillegg til vindkraftverkene som er i drift i dag.


Agder

Slik ville Agder sett ut som alle vindkraftverk som er eller har vært ønsket av næringen hadde blitt eller blir realisert i tillegg til vindkraftverkene som er i drift i dag.


Telemark

Slik ville Telemark sett ut som alle vindkraftverk som er eller har vært ønsket av næringen hadde blitt eller blir realisert.


Vestfold

Slik ville Vestfold sett ut som alle vindkraftverk som er ønsket av næringen blir realisert.


Østfold

Slik ville Østfold sett ut som alle vindkraftverk som er eller har vært ønsket av næringen hadde blitt eller blir realisert.


Mener vi trenger 57 TWh

Norge produserer i dag ca 150 TWh kraft årlig, og vi bruker ca 135 TWh. 

NVE og Statnetts beregninger om hva som trengs av ny fornybar kraft innen 2030, er på hhv 21 og 35 TWh. 

Hvis vi går fram til 2050, beregner NVE at kraftbehovet øker med 57 TWh. Det direktoratet særlig tror vil øke fra 2022-nivå, er kraftforbruket til: 

  • Hydrogenproduksjon, 20 TWh
  • Transport, 19 TWh
  • Kraftkrevende industri, 16 TWh
  • Datasentre, 9 TWh
  • Batterifabrikker, 6 TWh
  • Olje- og gassnæringen, 5 TWh

3900 kvm natur utrygg

Vindkraft på land er en av de mest arealkrevende naturinngrepene i Norge. Hvis man tenker at alle foreliggende planer skulle bli realisert, kan opp mot 4000 kvadratkilometer skog, fjell og kyst kan gå tapt. Dette arealet omfatter planer som per i dag er stoppet lokalt. 

Vårt regnestykke baserer seg på følgende: 84 av de planlagte og lokalt stoppede anleggene har et samlet planareal på 2340 km2, noe som utgjør en snittstørrelse på 27 km2. For 57 anlegg har vi ingen opplysninger om planareal. Hvis vi legger inn samme snittstørrelse her også, vil samtlige anlegg tilsvare et samlet areal på 3900 km2. 

Støysonen er betydelig større enn dette. Ifølge NVE kan man 

da øke det direkte berørte arealet med 187 prosent. Det visuelt påvirkede området regnes ifølge NVE å strekke seg 15-30 km ut fra selve anlegget.

Slik har vi jobbet

Jakt & Fiske har fått tilgang til et digitalt kart som er under utvikling av Motvind Norge. Fra NVE har vi fått tilsendt oversikt over hvilke saker som er til behandling i direktoratet. Vi har også kontaktet bransjeorganisasjonen Fornybar Norge, uten at dette har resultert i ytterligere informasjon. 

I tillegg har vi gjort research på offentlig tilgjengelige dokumenter og omtale i lokalaviser for å verifisere at utbyggingsprosjektene er reelle.

Det er likevel slik at kartet kan inneholde enkelte feil eller mangler. Ingen har oversikt over hvilke prosjekter utbyggingsselskapene har på skisseblokka.

Powered by Labrador CMS