Annonse

Vindkraft || Årdal

Der vindkraften truer villreinen

Hva setter samfunnet høyest: Utbygging av fornybar energi eller hensynet til villrein og villmarkspreget natur? Nå står kampen i Årdalsfjella.

Publisert Sist oppdatert

Praten går livlig på Klingenberg hotell på Årdalstangen. I foajéen sitter Kurt Jan Nilsson, Albert Berveling og Vidar Moen – ivrige jegere og spesielt opptatt av villreinens kår. Årdal kommune er første sted i Norge der utbygging av vindkraft nå truer den rødlistede arten.

De tre er representanter for For folk og fjell (FFoF) – et fellesforum mot vindkraft i Årdalsfjella. Bak initiativet står bl.a representanter fra Årdal JFF, villreinutvalgene i området, Årdal turlag og Naturvernforbundet i Indre Sogn, samt enkeltpersoner.

Med Fosen-saken friskt i minne: Både tam- og villrein har svært like krav til sine leveområder. Hvordan vil myndighetene se på storstilt utbygging i Lærdal-Årdal villreinområde?

Høyanger kommune har allerede gitt tommel opp for konsekvensutredning av et stort anlegg lenger ut i fjorden. Her er det riktignok ikke villrein, men Nilsson, Berveling og Moen frykter at Årdal kommunestyre likevel skal gå inn for det samme.

Vinden som snudde

Det er en omfattende sak FFoF ruller opp. Det hele startet i 2022, da selskapet Fred. Olsen Renewables lanserte en utbyggingsplan for 32 vindturbiner. Dette vekket stor motstand blant bygdefolket; hos kommunen var responsen også lunken.

Da politikerne skulle behandle en regional plan for fornybar energi i februar 2023, bestilt av Vestland fylkeskommune, ga et samlet kommunestyre tommelen ned. Det viste til at store deler av fjellområdene allerede var utbygd til vannkraft, og at naturen sin tålegrense nå var nådd: «Årdal har store villreinområde og ein stor del av Jotunheimen nasjonalpark i kommunen. […] Dette representerer viktige miljø- og naturverdiar me vil hegne om», fastslo kommunestyret.

Seinere skulle pipa få en annen lyd. Ifølge flere kilder jobbet tidligere ordfører Hilmar Høl (Ap) og tidligere kommunedirektør Stig Stark-Johansen videre med saken på egen hånd. De to opprettet direktekontakt med bygdas hjørnesteinsbedrift, Hydro, for å lufte tanken om et større vindkraftverk. At strategien var god, skulle snart vise seg. Nå var plutselig stemningen for vindkraft langt mer positiv i de politiske miljøene.

Et stadig press mot fjellets nomade

Nøyaktig hvor vindkraftverket er tenkt å ligge, har endret seg noe underveis i prosessen.

Det er uansett slik at en vindkraftutbygging vil kunne ramme Lærdal-Årdal-stammens vinterbeiter.

Et sentralt tema er å ha kunnskap om artens behov for store tilgjengelige beiter over flere tiår. Et vinterbeiteområde må være stort nok til å kunne gi fleksibilitet i bruken. Reinen må kunne ta i bruk ulike deler av området, avhengig av værforhold, nedising av beitearealene og forstyrrelser. Men fordi politikerne jevnt og trutt gir tillatelser til fortsatt «bit-for-bit»-utbygging eller ferdsel i eller nær villreinområdene, blir arten stadig mer hindret fra å bruke sine naturlige leveområder.

Veier og frikjøring

– Evner politikerne å forvalte reinen i et langsiktig perspektiv?

– Nei, dessverre har de ikke nok kunnskap. De forholder seg mest til aktuelle enkeltsaker, og ikke til det store bildet, mener Vidar Moen.

Han trekker fram eksempelet Vest-Jotunheimen og Sognefjellsveien. Veien ligger nord for Jotunheimen, strekker seg fra Ottadalen i nordøst til Lustrafjorden i sørvest, og er en viktig innfallsport for skiturister.

Av hensyn til villreinens svært sårbare periode fra april og utover, åpner den i dag 1. mai, men politiske krefter i Luster ønsker at veien blir åpnet en måned tidligere.

– I Vest-Jotunheimen er dessuten randonee – frikjøring – et eksempel på en slik viktig forstyrrelse for reinen, forteller de tre.

Fellesforum «For folk og fjell» er motstandere av vindkraft i Årdalsfjella. Fra v: Albert Berveling (styreleder), Kurt Jan Nilsson (styremedlem) og Vidar Moen (styremedlem og leder av Årdal JFF). Her foran kommunens hjørnesteinsbedrift, Hydro Årdal.

God kunnskap om temaet

Selv om «For folk og fjell» er mot vindkraft i kommunen, er organisasjonen opptatt av dialog og samarbeid. Årdal er tross alt et lite sted der alle kjenner alle.

– Det er viktig for oss å framstå seriøse, og vi har f.eks. gode møter med kommunalt eide Årdal Energi, forteller Moen, Berveling og Nilsson. Alle de tre har teknisk bakgrunn, er tidligere ansatte i Hydro og mener derfor å ha god kunnskap om temaet energi.

– Hva er alternativet til vindkraft på land?

– Stor satsing på energiøkonomisering, satsing på kjernekraft og en tydeligere prioritering av hva samfunnet skal bruke kraften til, sier de tre nærmest i kor.

– Vi har jo dessuten fremdeles et kraftoverskudd på ca. 15 TWh, legger Berveling til.

Kan hindre bruk av terrenget

Det er ikke bare villrein som står sentralt for motstanderne av vindkraft i Årdalsfjella. Årdal JFF står i den nokså unike situasjonen at foreningen disponerer hele 400 000 mål terreng i området. Småviltjakt, fiske og hjortejakt formidles videre til allmennheten gjennom Inatur.no. Terrengene ligger både sør og nord for Øvre Årdal. Landskapet er vilt og majestetisk, og strekker seg nord til Hurrungane og øst til Falketind og Tyin.

Dette sier kanskje også noe om hvorfor hele 10 prosent av innbyggerne i Årdal er medlemmer i jeger og fisk.

Nilsson, Berveling og Moen er nå redde for at viktige deler av jaktterrenget blir utilgjengelig senhøst og vinter. Sikkerhetsavstanden på grunn av såkalt iskast fra rotorbladene kan strekke seg flere hundre meter, ifølge motstanderne så mye som 400-500 meter i det kuperte terrenget turbinene er foreslått. Sikkerhetssonene vil i så tilfelle kunne blokkere et område på om lag 20 kvadratkilometer, kanskje mer.

Spenning om politisk utfall

For folk og fjell har et bredt engasjement, skriver høringssuttalelser og arrangerer møter. I juni 2023 møtte 200 av innbyggerne til folkemøte, og hele 6000 streamet arrangementet.

Motstanderne er spente på hvordan kommunestyret vil stille seg til vindkraftplanene. Hvorvidt man sier «ja» eller «nei» til en konsekvensutredning, sier ofte en god del om hvilken vei vinden blåser.

Spenningen er særlig knyttet til Arbeiderpartiets kommunestyregruppe, som tradisjonelt har nære bånd til Årdal Kjemiske Fagforening, LO, og dermed også Hydro.

I starten av prosjektet, da Fred. Olsen Renewables sto som utbygger, var det voldsom motstand i bygda.

Hydro har bekreftet at selskapet ønsker en konsekvensutredning (se eget intervju neste side.)

Det er likevel fortsatt mye som er usikkert.

Nåværende ordfører Christian Sønstlien (Ap) har ikke besvart våre henvendelser.

Har store planer også i Høyanger

10 mil lenger vest for Årdal ligger Høyanger kommune. Her har Hydro et av sine fem andre norske aluminiumsverk, og også her jobbes det for utbygging av vindkraft. Når en kommune har sagt «ja» til en konsekvens-

utredning, viser erfaringer fra andre steder i landet at sjansen for utbygging også øker betydelig.

Det var opprinnelig planlagt to vindkraftverk i grenseområdet mellom Høyanger og Sunnfjord kommuner, som ville føre til en nedbygging av totalt 70 km2 fjellområder. I januar 2025 ble det imidlertid kjent at utbyggerne trakk planinitiativene i Sunnfjord kommune, slik at planarbeidet nå kun omfatter arealet i Høyanger.

Hydro ønsker seg en konsekvensutredning

Halvor Molland, informasjonsdirektør hos Hydro påpeker overfor Jakt & Fiske at utredning av et vindkraftprosjekt i Årdal foreløpig kun befinner seg i en tidlig fase.

Han kan derfor verken si noe om tidsplan, prosjektets størrelse – eller hvorvidt prosjektet i det hele tatt vil bli realisert.

– Dersom det skjer, vil vi nettopp på bakgrunn av de argumentene motstandere av vindkraftutbygginger kommer med, ønske å få gjennomført en konsekvensutredning (KU). Da vil man få fram fakta og kunne identifisere hva som er utfordringene, både positive og negative. Da vil man også kunne vurdere avbøtende tiltak for eventuelle negative påvirkninger, sier Halvor Molland.

– Å opprettholde industriutvikling og arbeidsplasser vil også nødvendigvis kunne forårsake noen negative konsekvenser for omgivelsene, sier Halvor Molland, informasjonsdirektør hos Hydro.

Industriutvikling og arbeidsplasser

– Vi vet at arealinngrep er en av de største truslene mot villreinen. Hvordan kan Hydro bygge ut vindkraft i Årdal når vi vet hvor mye villreinen allerede sliter i Norge?

– Det generelle bildet er at det er behov for mer fornybar kraft, både i Årdal og i andre deler av landet, både for industrien og for befolkningen. Årdal er dessuten et sentralt sted for Hydros teknologiutvikling. Ny produksjonsteknologi og mulig karbonfangst vil kreve mer energi enn vi bruker i dag, påpeker Molland.

Han er klar på at det å opprettholde industriutvikling og arbeidsplasser også nødvendigvis vil kunne forårsake noen negative konsekvenser for omgivelsene.

– Men alt faller tilbake på behovet for mer fornybar kraft til industriutvikling og nødvendigheten av det grønne skiftet, sier Halvor Molland i Hydro.

– En alvorlig trussel

Så og si hele Årdal kommune ligger i villreinens leveområder. Nord for Sognefjorden ligger 986 km2 store Vest-Jotunheimen villreinområde, som i dag huser en vinterstamme på 330-340 dyr (målsetting: 400 dyr).

Sør for fjorden ligger 488 km2 store Lærdal-Årdal villreinområde, med en vinterstamme på ca. 300 dyr (målsetting: 400-500 dyr).

Særlig Vest-Jotunheimen er preget av betydelige menneskelige inngrep og ferdseI. Hurrungane, kjent som den villeste delen av Jotunheimen, inkludert turisthyttene Fannaråken og Turtagrø, samt Sognefjellsveien og Tindeveien, er sentrum for så mye ferdsel at villreinen bl.a. sluttet å bruke de østlige delene av villreinområdet allerede på 80-tallet.

Det er innenfor Lærdal-Årdal villreinområde at vindkraftutbyggingen er tenkt. Området har så langt hatt færre menneskelige inngrep.

Begge de to områdene er plassert i gul kategori (middels tilstand) i kvalitets-

normen for villrein. Ifølge kunnskapsgrunnlaget for denne ansees vindkraft innenfor leveområdet som en «alvorlig trussel».

Statsforvalteren:

«Vil nok sitte svært langt inne»

Miljøavdelingen hos Statsforvalteren i Vestland er svært skeptisk til utbygging av vindkraft i villreinens leveområder.

Da Statsforvalteren arrangerte den årvisse Naturmangfaldsveka i januar, fikk fagdirektør miljø, Stein Byrkjeland, følgende spørsmål:

«Mener Statsforvalteren, ut fra et naturmangfoldperspektiv, at det er forsvarlig med utbygging av vindkraft i et villreinområde?»

«Nei, selvsagt ikke. Store deler av norske villreinområder ligger allerede innenfor verneområder etter naturmangfoldloven. Her er vindturbiner forbudt etter verneforskriften. Utenfor verne-

områder er det kommunen som forvalter arealene, men det vil nok sitte svært «langt inne», uttalte Byrkjeland.

Powered by Labrador CMS