Annonse

Justisministeren:

Vil helautomatisere våpensøknader

Justisminister Emilie Enger Mehl søkte i dag på erverv av et jaktvåpen da hun i fjor var på plass under lanseringen av politiets digitale system for behandling av våpensøknader. Nå ønsker hun å helautomatisere hele søknadsprosessen.

Justisminister Emilie Enger Mehl har sendt ut et forslag om en lovendring på høring. Går lovendringen gjennom, kan det være duket for helautomatisk godkjenning av våpensøknader.

Publisert Sist oppdatert

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) har i dag sendt et forslag om endring i våpenloven på høring. I korte trekk skal lovendringen gjøre det enklere å få på plass en helautomatisert behandling av våpensøknader.

– Hvis et digitalt system kan lese av informasjon som legges inn i en søknad opp mot politiets registre, og treffe en avgjørelse på bakgrunn av det, vil man kunne få et mye raskere svar enn om det skal gjøres av en saksbehandler, sier Mehl (Sp) til Nationen. 

Fra manuell til automatisk godkjenning

Jakt & Fiske har skrevet flere artikler om arbeidet med å digitalisere våpensøknaden. Det første steget var å digitalisere innsendingen av våpensøknadene. Seinere lanserte politiet sitt digitale saksbehandlingssystem, kalt «Blink».

Mehl søkte selv om tillatelse til å erverve en hagle under lanseringen av «Blink». Løsningen ble etter kort tid rullet ut i alle landets politidistrikt. Systemet fungerer slik at en saksbehandler i politidistriktet en søker bor, manuelt må godkjenne søknaden. Dersom det ikke finnes noen anmerkninger på en søker, trenger saksbehandlere i praksis kun å godkjenne søknaden.

– Godt forslag

Politidirektoratet er positiv til regjeringens forslag, og legger til grunn at automatisert saksbehandling vil medføre kortere behandlingstider. 

– Vi har forståelse for at søkere er frustrerte når det tar lang tid å få avgjort en våpensøknad. Det er et mål for direktoratet å redusere saksbehandlingstiden, derfor digitaliserer vi våpenforvaltningen. Vi ser at det går raskere å behandle jaktvåpensøknader digitalt enn sportsvåpensøknader, som behandles på papir. I løpet av våren forventer vi at det er utviklet en digital løsning også for sportsvåpen, noe som vi redusere arbeidsmengden med den enkelte søknad betydelig, sier seksjonssjef Liv Aasberg Corneliussen i Politidirektoratet.

Fortsatt lang ventetid

Landets politidistrikt opplyser selv saksbehandlingstiden på våpensøknader på politiets egen hjemmeside. For enkelte distrikt har denne tiden økt etter innføringen av «Blink», til stor frustrasjon hos enkelte søkere.

Øst politidistrikt har tidligere forklart den lange saksbehandlingstiden i eget distrikt med at søknader blir behandlet i den rekkefølgen de kommer inn – uavhengig om de er sendt inn digitalt, på papir og gjelder jakt- eller sportsvåpen.

Powered by Labrador CMS