Annonse

Justisdepartementet

Bevilger 10 millioner for raskere våpensøknader

Justisminister Emilie Enger Mehl og regjeringen bevilger 10 millioner kroner for raskere behandling av våpensøknader.

Jegere og skyttere har lenge måttet smøre seg med en god porsjon tålmodighet for få våpensøknader behandlet hos politiet. Nå legger regjeringen penger på bordet for å korte ned behandlingstiden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det ble klart etter et møte mellom justisminister Emilie Enger Mehl og Norges Jeger- og Fiskerforbund, Det frivillige skyttervesen, Norges skytterforbund og Norges skiskytterforbund 22. april.

Etter det Jakt & Fiske erfarer, skal det brukes mer enn 20 millioner på å styrke forvaltningsavdelingene i politiet, hvorav 10 millioner skal benyttes på konkret tiltak for å korte ned behandlingstiden på våpensøknader.

– Et skritt i riktig retning

Jaktkonsulent Vidar Nilsen i NJFF er tilfreds med at regjeringen bevilger mer penger for å få ned behandlingstiden på våpensøknader.

Det har foreløpig ikke lyktes Jakt & Fiske å få en kommentar fra justisministeren.

Jaktkonsulent Vidar Nilsen i NJFF sier det var et konstruktivt møte, og har tro på at bevilgningene vil avhjelpe situasjonen noe.

– Justisministeren er godt kjent med utfordringene som følger med lang behandlingstid på våpensøknader, og vi opplever at hun tar saken på alvor. Selv om vi gjerne skulle sett at det ble bevilget enda mer penger, er det et skritt i riktig retning. Forhåpentligvis vil det kunne bidra til noe kortere ventetid i de politidistriktene som sliter mest med å få unna søknadsbunkene, sier Nilsen.

Langvarig problem

NJFF har en rekke ganger tatt opp saken med forvaltningsmyndighetene og Stortinget. Sommeren 2021 ble det gjort noen avbøtende grep, ved at søknader fra nye jegere fikk prioritert behandling. Men flere distrikter sliter fortsatt med uforholdsmessig lang behandlingstid.

Les også: Lar det være opp til våpenkjøper å avgjøre om våpen er lovlig eller ei

– Dette er ikke en utfordring begrenset til nye jegere, men også rekruttering til jakt og skytesport generelt. Samtidig er det en hemsko for etablerte utøvere, som også har behov for nye våpen. Det er vel ingen overdrivelse å si at det er et samlet jeger- og skytternorge som nå krever fortgang i saksbehandlinga, sier Vidar Nilsen i NJFF.

Digitalt behandlingsløp

Siden 2. september 2021 har det vært mulig søke digitalt om våpen til jakt. Dette gjelder både søknad om kjøp og lån av våpen. Men så lenge saksbehandlingen fortsatt er manuell, har det hatt liten innvirkning på behandlingstiden.

Les også: Gir 4000 kr i destruksjonspant for ulovlige rifler

Et digitalt behandlingsløp er under utvikling, men etter det Jakt & Fiske kjenner til, vil det ta en god stund før dette er klart.

Powered by Labrador CMS