Annonse

Friskmelder utdanningen for børsemakere

Flere vil bli børsemakere, og søker seg til børsemakerlinja ved Gauldal VGS i Trønderlag. Her er tidligere elev Gjermund Bergersen.

Etter koronapandemien fortvilte lærere ved Norges eneste børsemakerlinje over lave søkertall. Nå er engasjementet for håndverket tilbake.

Publisert Sist oppdatert

På Gauldal VGS i Trønderlag finner vi landets eneste børsemakerutdanning. Her lærer elevene blant annet å reparere, tilpasse og lage våpen. Da Jakt & Fiske skrev om utdannelsen i 2023, fortalte skolen om rekordlave søkertall

Nå er engasjementet tilbake.  

Faglærer ved børsemakerutdanningen, Dag Ole Ward, forteller om en positiv utvikling i antall søkere. 

– Etter koronapandemien så vi en plutselig nedgang i antall søkere. Jeg tror det handlet om at mange fikk et ønske om å ta trygge valg. Børsemakerutdanningen kan nok fremstå som risikabel for noen, men sannheten er at det er veldig gode karrieremuligheter innenfor faget, forteller Ward. 

Et fellestrekk ved mange av søkerne, er at de har interesse for jakt, ifølge Ward. 

– For mange av søkerne har våpeninteressen kommet gjennom jakt. Vi driver ikke noe særlig med jakt på skolen, men vi ser at det er et miljø blant elevene for å jakte på fritiden, sier Ward.

Faglæreren forteller videre at jegere er den viktigste kundegruppen for de fleste børsemakerne. 

– Hovedoppgaven til den jevne børsemaker er å bistå med tjenester som reparasjon og vedlikehold av jaktvåpen. Det er klart at det er en stor fordel dersom man jakter selv, forklarer han.

Krig og uro gir økt behov 

Ward mener at det lenge har vært et godt arbeidsmarked for børsemakere, men ser et klart taktskifte nå. 

– Etter at krigen i Ukraina startet, har etterspørselen blitt enda større. Vi ser at Forsvaret ønsker flere gode børsemakere, sier Ward. 

Flere av elevene hans er lærlinger hos Forsvaret nå. 

– Å ha mange nok gode børsemakere i landet, er også viktig for beredskapen, tilføyer Ward.

Økt interesse for yrkesfag 

Det er ikke bare børsemakerutdanningen som er populær blant unge søkere. De siste årene har flere elever ønsket å ta yrkesfag på videregående. Nå kan Utdanningsdirektoratet (Udir) melde om rekordtall.

I år har nemlig hele 54 prosent, altså over halvparten av søkerne, valgt yrkesfag som førsteønske. 

Teknologi- og industrifag er det nest mest populære studieprogrammet blant yrkesfagene. Det er under dette programmet man kan spesialisere seg som børsemaker. 

Powered by Labrador CMS