Annonse

Test av 10 kompakte kikkerter

Test av kompakte rimelige kikkerter. Hvor god må en lommekikkert være?
Valgets kval: Om du ikke har råd til det aller dyreste, er en litt rimeligere kikkert uansett bedre enn ingen kikkert.

Hvor god må en lommekikkert være?

Kompakte kikkerter kan være både små og gode. Denne gjennomgangen viser at de dyreste gjør det skarpest når det kommer til optikk, men du må ikke velge på øverste hylle for å få noe brukbart.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Skal du glane i timevis etter rein, skogsfugl i topp eller sel i havgapet, bør optikken være best mulig. Øyne som er slitne av en dårlig kikkert, stjeler sjanser under jakta. 

Noe helt annet er lommekikkerten som er med overalt, men bare er framme for å sjekke hva du egentlig ser på turen. Mandatet til lommekikkerten er å kunne identifisere ting du er nysgjerrig på i terrenget. Når den ikke er i bruk skal den gjøre minst mulig av seg.

Her har vi tatt for oss et utvalg kompakte kikkerter med ulik utforming og pris, fra en drøy tusenlapp og opp til litt over 7000 kroner. 

Alle har 8 ganger forstørrelse, og 25 mm lysåpning eller mindre. Med utgangspunkt i «normalt» bruksområde til slike kikkerter, har vi vurdert hvilke modeller som møter behovet på en grei måte.

Felles

Alle kikkertene er vanntette og nitrogenfylte. Gassfyllingen er der for å hindre en naturlig gassutveksling med lufta, fordi det er vanndampen i lufta som skaper duggproblemer på innsiden av linsene. 

Alle sammen er dessuten gummierte utvendig for bedre å tåle slag og støt, og dessuten gi bedre grep. Alle har også en garanti mot fabrikasjonsfeil fra 10 år til livstid. Det forteller at holdbarheten på denne type produkter er god.

Testen fortsetter under bildet.

Størrelse

En kompakt kikkert bør være liten og nett. Likevel er flere av kikkertene i testen ganske ruvende i forhold til ytelsen. Ikke alle får plass i en brystlomme, men de fleste går greit inn i topplomma på sekken. 

To av kikkertene er bygget med Porroprismer, som flytter aksen på bildet sidelengs og tar mer plass. Resten er bygget med takkantprismer, som benytter samme akse og gir et kompakt, sylindrisk kikkertrør.

Uvesentligheter

Fugletittere er gjerne opptatt av nærgrense når de skal artsbestemme småfugl i krattet. Dette er ikke nødvendig til vanlig turbruk, da kikkerten som oftest brukes til å se på ting som er langt unna. 

Derfor er nærmeste fokus ikke vektlagt i testen. Kompakte kikkerter er heller ikke laget for å kunne se i skumringen, til det er lysåpningen rett og slett for liten. Derfor er heller ikke skumringsegenskapene vektlagt i denne testen.

Raskt på

Hvor lett det er å komme inn i bildet på kikkerten, er derimot et vesentlig punkt. Det er svært irriterende å måtte fikle med skyggeringene (øyemuslinger) og øyeavstand, når noe spennende venter. 

Også diopterinnstillinger (samsynsjustering) og fokushjul som stadig endrer seg er irritasjonsmomenter. Disse bør heller være for trege enn for lette å justere.

SLIK HAR VI VURDERT KIKKERTENE

Modell Kite Kollibri Hawke Vantage Breitler Minimax Leupold Rogue Steiner Safari US Leica Ultravid Swarovski CL Pocket Zeiss Terra ED Minox BV Steiner Wildlife
Motlysegenskaper4533466545
Bildeskarphet i midten4554466555
Bildeskarphet i kantene4343355544
Fokusinnstilling3334254454
Diopterjustering3435365344
Øyemuslinger5443356543
Brukervennlighet4442255454
Lommevennlighet5443254434
Gjennomsnitt443,83,42,95,45,14,44,34,1

Optikk

Klarheten i optikken er selvfølgelig viktig. Noen kikkerter gir sylskarpe bilder i hele synsfeltet, mens andre er uklare ut mot kantene. Også fargegjengivelse og dybdeskarphet er ingredienser i denne likningen, men her gir øyets individuelle egenskaper mye feilmargin. 

Skjevheter i kikkertrørene vil merkes som hodepine elles sjøsyke etter noen tids bruk. Alt dette er vanskelig å måle uten avanserte optiske instrumenter, men kan plukkes opp ved direkte sammenlikning under like forhold.


Steiner Wildlife XP 8x24

Konklusjon

Steiner Wildlife XP 8x24

Vekt: 344 gr

Høyde: 120 mm

Bredde sammenlagt: 71 mm

Synsfelt 100 m: 11,4 m

Pris: kr 3190,-

ImportørSchou AS

Karakter: 4


Breitler Minimax 8x25 WP

Dette er ikke en kikkertkategori du velger til tunge synsoppgaver. Alle kikkertene i testen har egentlig god nok optikk til å løse de oppgavene de er ment for. I dette perspektivet blir lommevennligheten viktig. Noen av kikkertene er så store at de ikke rettferdiggjør den vesle lysåpningen. Den rimeligste kikkerten i testen, Hawke Vantage, er god nok til at jeg ville hatt den med på fjelltur, og gir mest for pengene. En annen ligger midt på treet i pris, men kommer svært godt ut i ytelse. Zeiss Terra ED er derfor det beste kjøpet. Testvinneren Leica Ultravid er helt super både i bruk og i lomma, men gir svært høy timepris for denne type kikkert.

Breitler Minimax 8x25 WP

Objektivdiameter: 25

Vekt: 326 gr

Høyde: 108 mm

Bredde sammenlagt: 73 mm

Synsfelt 100 m: 14,3 m

Pris: kr 1999,-

ImportørTeno Astro AS

Karakter: 4


Kite Kollibri BL 8x21

En kikkert med tohengslet topplate som gjør den kompakt i lomma. Den har myke og fleksible øyemuslinger av gummi, som kan gi litt etter, men som ikke må løftes før bruk. Fokushjulet er innfelt i topplaten og gir god kontroll. Kikkerten har blanke metallinnlegg i designet som blir litt glorete.

En funksjonell og enkel kikkert. Fokushjulet, som er innfelt i topplaten, er smalt og glatt og gir dårlig følsomhet. Diopterjusteringen rundt venstre rør glir derimot for lett. Kikkerten har det største synsfeltet av alle, og god billedskarphet. Mertallhempene for feste av kikkertreim skrangler.

Kite Kollibri BL 8x21

Objektivdiameter: 21 mm

Vekt: 320 g

Høyde: 103 mm

Bredde sammenlagt: 62

Synsfelt 100 meter: 13,1 m

Pris: kr 5 790,-

ImportørBrowning Norge AS

Karakter: 4


Zeiss Terra ED 8x25 - Beste kjøp!

Zeiss Terra ED 8x25 - Beste kjøp!

Objektivdiameter: 25 mm

Vekt: 310 g

Høyde: 111 mm

Bredde sammenlagt: 71 mm

Synsfelt 100 meter: 11,9 m

Pris: kr 3 200,-

Importør:  Zeiss Norge AS

Karakter: 4 


Leupold Rogue 8x25

En hendig liten kikkert i virkelig lommeformat. Objektivdiameteren på bare 21 mm gir korte rør og en smal kropp. Billedskarpheten er jevn i hele bildet. Fokushjulet i bakkant av den tohengslede topplaten har altfor liten motstand. Også diopterjusteringen er lett, og sitter dessuten utsatt til i framkant. Øyemuslingene er faste og kan låses i fire nivåer.

Leupold Rogue 8x25

Objektivdiameter: 25 mm

Vekt: 360 g

Høyde: 109

Bredde sammenlagt: 95 mm

Synsfelt 100 meter: 10,2 m

Pris: kr 1890,-

ImportørJakt og Friluft AS

Karakter: 3


Leica Ultravid 8x20

Kikkert med mange gode egenskaper. Den har god billedskarphet i hele bildet og dype øyemuslinger med høy motstand. Fokusskruen sitter i bakkant av topplaten og gir god kontroll med passe motstand. Diopterjusteringen i framkant sitter litt utsatt til. Kikkerten har knudrete grepsfelt for bedre friksjon.

Leica Ultravid 8x20 - Testvinner!

Objektivdiameter: 20 mm

Vekt: 240 g

Høyde: 92 mm

Bredde sammenlagt: 65 mm

Synsfelt 100 meter: 11,3 m

Pris: kr 7380,-

ImportørMagne Landrø AS

Karakter: 5


Hawke Vantage 8x25

En litt gammeldags kikkert med porroprismer, noe som gjør den for stor og tung til å karakteriseres som kompakt. Synsfeltet er påtakelig mindre enn de andre kikkertene, og billedskarpheten er dårlig i kantene. Fokushjulet sitter bra plassert og gir god kontroll, og diopterjusteringen har knepp! Øyemuslingene er dype, men feller seg for lett inn igjen.

Hawke Vantage 8x25 – Mest for pengene!

Objektivdiameter: 25

Vekt: 295 g

Høyde: 105 mm 

Bredde sammenlagt: 72

Synsfelt 100 meter: 11,9 m

Pris: kr 1149,-

ImportørNorma AS

Karakter: 4


Minox BV 8x25

En fryd å bruke! Den er minst av alle kikkertene med sine 20 mm objektiver, og får plass i en liten brystlomme. Fokushjulet sitter i bakkant av topplaten og er lett å betjene med passe motstand. Innfelt i denne sitter diopterjusteringen, som aktiveres ved å presse inn en liten knapp under topplaten. Billedskarpheten er topp i hele bildet, og med bare en tanke forvrenging helt ytterst. Dette er testens dyreste og beste kikkert. Testvinner!

Minox BV 8x25

Objektivdiameter: 25 mm

Vekt: 330 g

Høyde: 111 mm

Bredde sammenlagt: 92 mm

Synsfelt 100 meter: 12,1 m

Pris: kr 1990,-

ImportørNordskog AS

Karakter: 4


Steiner Safari 8x25 Ultrasharp

Testens rimeligste. Den er litt kortere enn de andre med 25 mm objektiv, og derfor mer kompakt. Bildet er skarpt i midten, men blir ullent mot kantene. Øyemuslingene er grunne og sitter dårlig i utfelt tilstand. Fokusskruen i bakkant av topplaten er i letteste laget, mens diopterjusteringen rundt høyre rør har god motstand. Gummieringen rundt kikkertrørene er kraftig rillet og gir suverent grep. Mest for pengene!

Steiner Safari 8x25 Ultrasharp

Objektivdiameter: 25 mm

Vekt: 300 g

Høyde: 98 mm

Bredde sammenlagt: 140 mm

Synsfelt 100 meter: 12 m

Pris: kr 2090,-

ImportørSchou AS

Karakter: 3

Swarovski CL Pocket B 8x25

Lite lommevennlig, da den bare er hengslet i én aksling, som på større kikkerter med takantprismer. Den har imidlertid god brukervennlighet. Det store fokushjulet gir god kontroll, og diopterjusteringen rundt høyre rør har tydelige markeringer for innstilling. De dype øyemuslingene kan justeres i fire trinn.

Swarovski CL Pocket B 8x25

Objektivdiameter: 25 mm

Vekt: 345 g

Høyde: 110 mm

Bredde sammenlagt: 65 mm

Synsfelt 100 meter: 11,9 m

Pris: 6 400,-

ImportørSwarovski Optik Nordic AB

Karakter: 5


Litt for stor. Med sine vidt utbygde porroprismer får den en kraftig kropp, som er alt annet enn kompakt. Øyemuslingene er myke og føyer seg for lett. Kikkerten har ingen fokushjul, men skarpstilling i begge okularene (øyedelene). Når begge er skarpstilt vil den være i fokus fra 20 meter og helt til horisonten, men det er håpløst å se på noe som er nærmere. Billedskarpheten er brukbar, men med forvrengning i kantene.

En kikkert med god ytelse. Bildet er sylskarpt helt ut i kantene, med bare en antydning til forvrengning helt ytterst i periferien. Fokushjulet er i letteste laget og er nedsenket i bakkant topplaten, slik at pekefingeren får liten vandring. Diopterjusteringen sitter godt beskyttet i framkant på undersiden av platen. Øyemuslingene i aluminium sitter som støpt og er behagelige i bruk.
Kikkerten blir smal med rørene sammenlagt, men er blant de tyngste i testen.

Powered by Labrador CMS