Annonse

Tema | Tissetuter – et godt produkt?

Test av tissetuter
Med litt trening, klarer du fint å sitte på kne og tisse ned i flaska ved hjelp av tissetrakt. Da trenger du ikke forlate teltet under nattlige ærender.

Stråler til besvær

Potensielt søl på klærne, kald skinke og fuktig truse. Tissetutene lover bot og bedring. Men er de egentlig noe å trakte etter?

Publisert Sist oppdatert

 Utenfor teltet suser den kalde vinden, men inne i soveposen er det varmt og godt. Friluftsgleden kunne vært komplett, om det bare ikke hadde vært for den fulle blæra.

Omtrent halvparten av befolkningen er utstyrt med en snopp de i slike tilfeller bare kan vippe ut, for så å fylle en romslig flaske med den gylne væsken. For oss jenter stiller det seg annerledes. Her venter en iskald bris på edle deler når vannet skal lates.

Ulike behov

Men det finnes faktisk en løsning som fungerer. Med litt trening, kan du til og med tisse på flaske inne i teltet uten å søle en dråpe.

Om du er typen som ikke bryr deg om litt mose i dåsa en sein høstdag, og du nå fnyser av det du leser, så husk at ikke alle klarer å bøye seg ned for å late vannet. Derfor kan en tissetut også være en friluftslivs-åpner for alle som for eksempel har problemer med knær, hofter eller rygg, men likevel ønsker å komme seg ut.

Test av tissetuter
Med en tut for hånden, trenger du ikke forlate teltet for å tømme blæra på natta. Med litt øvelse, klarer du enkelt å tisse i ei flaske.

Noen av mini-urinalene som finnes på markedet, kan også være til hjelp for enkelte menn. I tillegg har merket pStyle kommet med hudfargede urinaler for den som ønsker en slik farge og føler for å tisse stående.

Men tilbake til tissing i telt. Jeg skal ikke legge skjul på at det kan være utfordrende å tisse liggende. Her snakker vi om å ligge i en trang sovepose, plassere en fantom-penis i skrittet og holde den tett på plass, samtidig som du skal sikte på en flaske.

Øyeblikkene hvor en tissetut kan gjøre livet enklere:

Test av tissetuter
  • Når du er på vei til post med masse klær på, og du innser at du har glemt å tisse før du går.
  • Når du har på deg tung sekk og ikke vil bli hengende etter turfølget.
  • Når du ligger i den varme soveposen og blæra er full, mens vinden uler utenfor.
  • Når det er minus 20 og du ikke vil fryse av verken rumpa eller kjønnsleppene.
  • Når du er på festival og ser den ekleste doen du kan tenke deg, samtidig som du er for sliten til å innta hocke over det stinkende festivalhullet.
  • Når du henger i en klatrevegg og har noen timer igjen med klatring.
  • Når du er på sykkeltur og sykkelshortsen har stropper.
  • Når du sitter i kano eller kajakk.
  • Du står bak en hundeslede og ikke vil gå fra spannet med buksa nede.
  • Når du står i kø på E6 og bare må tisse.

Den enkleste løsningen, om man ikke vil forlate teltet, er nok å sette seg på kne, dra trusa ned, for så å sikte trygt på tisseflaska du har stående mellom beina.

En tissetut kan uansett øke sannsynligheten for at du faktisk orker å stå opp for å late vannet når det stormer utenfor teltet. Det bør du også gjøre, da full blære gjør at du fryser lettere og sover dårligere.

Ikke tiss i motvind

Gutta kan dette med oppreist vannlating, mens vi jenter må notere oss enkelte triks. Kommer du deg først ut av teltet for å late vannet, husk å tisse i medvind. Ellers kan buksebeina fort bli våte til tross for din nye “turvenn”.

Test av tissetuter
Med et smart etui, passer tissetrakta i bukselomma uten at du får søl på klærne.

Behandles som sexleketøy

På samme måte som man ikke skal dele sexleketøy, skal man heller ikke dele tissetut. Faren for å spre sykdommer er til stede. Flere av produsentene oppfordrer til å sterilisere produktet ved koking dersom du selv har en infeksjon. Ellers kan du ende opp med samme sydommen igjen neste gang du bruker tissetuten.

Tøm blæra skikkelig

I begynnelsen kan det være vanskelig å slippe opp slik at urinen flyter mens du står. Videre må du trene på å tømme blæra ordentlig, ellers er du raskt et skritt nærmere urinveisinfeksjon. Tiss gjerne med tissetuten uten klær i dusjen til du er komfortabel med produktet. Sett deg deretter på do for å sikre at du faktisk har tømt blæra. For min egen del er stående tissing nå lekende lett, men det krevde en del trening.

Test av tissetuter
Enkelte av modellene lar seg lett på sekken til tørk etter bruk

Glidelåsen er din venn

Om du har funnet ut at en tissetrakt er noe for deg, lærer du samtidig at glidelås på buksa er å foretrekke. Om du for eksempel har på deg tights, er tutbruk straks litt mer utfordrende. Jo strammere plagget eller strikken rundt livet er, desto mer krevende er det. Legg også merke til at valget av tissetrakt i myk versus hard plast spiller inn her.

Valg av tissetut

Tenk på hvor og ved hva slags aktiviteter du vil bruke tissetuten. Myk eller hard, med åpen eller lukket tut, alle traktene har sine fordeler og ulemper.
Powered by Labrador CMS