Annonse

Reportasje || Lofoten

Høstmørkets blanke fristelser

Har du vurdert å strekke sjøørretsesongen? Det bør du. Høsten kan by på optimale forhold. Vi ble med på «mørkefiske» med ørretbomber i Lofoten.

Publisert

 

– Mørkefiske er det artigste jeg vet. Man ser ingenting, og plutselig eksploderer det! Også ser du ikke hva du har før hodelykta skrus på, sier Mikael Andersen. 

Klokken er 01.00. Nattens varslede regnvær begynner å gi seg til kjenne. Først litt yr, så jevn sildring.

Det er august, og midnattssolen er ikke lenger til å regne med. For Mikael Andersen og fiskekameraten Jim-Ove Jonassen, er det bare en fordel.

Vannet og himmelen har samme mørke blåfarge. Det er bekmørkt og helt stille.

Flere timer tidligere, før himmelen slokket lyset over Falkfjordvannet innerst i grenselandet mellom Lofoten og Vesterålen, møttes de to på nærmeste parkeringsplass langs E10.

Lofoten kan by på mer enn sjøfiske.

– Når jeg forteller om de største fiskene jeg har tatt i Lofoten, ler de av meg i Alta. Men vi må jo fiske på det vi har, sier Mikael Andersen mens han tar fiskestangen ut av bilen.

For nå lar de to fiskekompisene laksen i Alta være i fred. I kveld skal det fiskes sjøørret. I mørket.

Foran eller bak?

Fiskeinteressen går flere tiår tilbake. Sammen med sin far begynte Mikael å fiske med flue og dupp en gang på 80-tallet. Da var det de gode og gamle, hvite og grønne flueduppene med en magnet på siden og lang fortom det ble kastet med.

Etter hvert som han er blitt eldre, har han utviklet fisket. De siste 10–15 årene har det gått i ørretbomber, 13-fots stang og fortom like lang som stanga. Det har gitt mer og større fisk. Det er dupp og flue som gjelder for de aller fleste sjøørretfiskerne han møter på.

Jim-Ove Jonassen og Mikael Andersen bruker litt ulike strategier, men de er begge tilhengere av ørretbomber.
Flua foran eller bak duppen, det er spørsmålet.

Mange av fiskekompisene fisker utelukkende med duppen i enden, og en eller to fluer foran. Andre gjør det motsatt, med fluene bak.

I kveld kjører Mikael og Jim-Ove hver sin strategi for å sjekke hvilken av de to metodene som funker best.

Fotball og fluer

Vinddraget fra sør er erstattet med blikkstille vann. Falkfjordvannet ser ut som et postkort. Duppene lager små bølger av selv de forsiktigste drag med stanga. Den første timen går uten at fisken lar seg friste. Noen forsiktige vindbyger har kommet og gått.

Verken sol eller vak i sikte. Likevel ser det ut som et postkort, et skarve steinkast fra E10.

Mikael tar en pause fra kastingen, finner fram kjeks og kaffetermos, og sjekker mobilen. Fotball. Bodø/Glimt møter Dinamo Zagreb. Glimt lyser opp høstmørket med 1-0-seier.

– Tenk om de kommer til Champions League og spiller mot Liverpool på Aspmyra! De billettene ville gått fort, drømmer Mikael, før han igjen konsentrerer seg om stanga.

Mikael fikk ikke ønsket sitt oppfylt, men det er en annen historie.

Mikael Andersens fiskerinteresse strekker seg tilbake til 80-tallet, da han begynte å fiske med flue og dupp sammen med sin far.

Kilopris

Klokken nærmer seg elleve. Falkfjordvannet har skiftet farge fra grønt til mørkeblått. Mørket nærmer seg. Fisken gjør det foreløpig ikke. – Vi får bare smøre oss med tålmodighet, sier Mikael, fortsatt optimistisk. For moro skyld har Andersen regnet ut kiloprisen på harene og rypene han jakter hvert år. Med diesel og alle kostnadene med å være på jakt medberegnet, blir det eksklusiv mat. Det samme regnestykket for fisk, har han ikke villet gi seg i kast med.

– Å fiske er en nødvendighet, og jeg vil ikke vite hvor mye jeg bruker på det, konstaterer han.

En ekte Lofot-ørret. Mikael Andersen viser fram en YouTube -video der to karer lander noen ørretkubber i et lokalt fjellvann, den største på 8,5 kilo.

To minutters spenning

– Oi! Jeg har en stor en på kroken, høres det begeistret fra Jim-Ove, som står et lite stangkast lenger bort.

Det er overskyet og mørkt som i en søppelsekk, og bare så vidt mulig å skimte figuren til Jim-Ove. Håven hans ligger hos Mikael, som iler til for å hjelpe. Kveldens første og kanskje eneste fisk må berges. Jim-Ove kjører sjøørreten det han er kar om. Etter to minutters spenning, er sjøørreten på en drøy kilo landet.

– Flua bak, konstaterer Jim-Ove. – 1–0 til deg, svarer Mikael.

Mikael Andersens sjøørret-pers fra området er på 2,1 kg. Denne stoppet på 1,14 kg.

Ronny-flua leverer

Mikael benytter avbrekket til å bytte flue. Den skinnende blå byttes med en liten og svart, laget av en kamerat. Ronny.

– Det biter! utbryter Mikael på første kast. 

– Her også, svarer Jim-Ove fra plassen sin. 

Det er først vanskelig å avgjøre om konkurranseinstinktet har overtatt for fakta. Men begge drar i land hver sin sjøørret. 

– Jeg fikk den på første kastet med Ronny-flua. Det blir han Ronny glad for å høre!

Stillingen er 2–1.

Så biter det igjen. Denne gangen rett ved land. En fin fisk på 1,6 kilo, som både blir kveldens største og Mikaels årsbeste på hjemmebane hittil.

Etter et par kast på tilbakeveien og en diskusjon om hva som teller mest av samlet vekt og antall fisk, løsner himmelen og kvelden avsluttes 2–2.

Og svaret på spørsmålet om hva som funker best – flua foran eller bak – forblir like fjernt som Liverpool på Aspmyra.

Bare ett siste kast før turen går hjemover.

Prøv anadromt i Lofoten!

Lofoten har ingen elver som er åpne for fiske. Her fiskes laks, sjøørret og sjørøye først og fremst i vann/innsjøer etter at den har gått opp fra havet.

Her er Mikaels beste tips:

  • Laksefiske i innsjøer: Duppen bak. God avstand mellom flue og dupp. Jeg har ikke erfart at to fluer gir mer fisk.
  • Sjøørretfiske i innsjøer: Hipp som happ. Begge deler fisker omtrent likt. Det kan kanskje være bedre med duppen i enden på dagtid dersom det er vind. I vindstille og i mørket, fisker begge likt.
  • Sjørøye i innsjøer: Duppen foran. Først og fremst fordi man bruker små, enkeltkrokete fluer/nymfer og tynn fortom.

 

 

 

Powered by Labrador CMS