Annonse

Reportasje || Rypelandet Nordland

50 mil med rypefjell

Fjorårets taksering i Nordland var rekordhøy i et tiårsperspektiv. Vi ble med Statskog på jakt i en hellig dal for å ta rypepulsen.

Publisert Sist oppdatert

– For en vakker dal! Rett og slett et herlig rypeland. Her skal vi ha takseringer neste år, ivrer Jonas Hagen. Vi har like godt invitert oss selv med på én dags rypejakt sammen med det relativt nytilsatte Statskog-trekløveret i region Nordland: Sivert Dahlen Lund, Jonas Hagen og Magnhild Heidi Aabø. De to førstnevnte titulerer seg som jaktog fiskekonsulenter, mens Magnhild har ansvar for storvilt. Trioen forteller at det er første gang de besøker Besserdørdalen, som på samisk visstnok kalles for

«Den hellige dal». Egentlig var planen å jakte i et av de andre mer

populære jaktfeltene i området, men i dag er samtlige jaktfelt fulltegnet – bortsett fra her i Besserdørdalen.

– De massive dalområdene på sørsiden av Okstindan i indre Helgeland regnes som veldig gode leveområder for lirype, påpeker Jonas.

Jakt- og fiskekonsulentene Sivert Dahlen Lund (midten), Jonas Hagen og storviltforvalter Magnhild Heidi Aabø reklamerer varmt for jakttilbudet i Nordland.

14 millioner mål rypeland

Vi langer ut innover dalen, krysser vasstrukne myrer og bjerkekratt. Rundt oss henger tåkedottene klistret til tindene. Regnet siler, svetten driver.

De to engelsksetterne til Jonas – trikoloren Jax (8) og Neo (1,5) – gjør sitt ytterste for å finne fugl. Foreløpig uten resultat. Det gjennombløte terrenget er utfordrende for hundenesene.

– Vitringsforholdene er langt fra optimale, men det er jo alltid like spennende å jakte upløyd mark, smiler Jonas.

Jaktsugne rypejegere som tenker seg nordover, sikter seg tradisjonelt inn mot Troms eller Finnmark. Men Nordland har definitivt også mye å tilby, ifølge Statskog-trioen:

Med Nordlandskortet på lomma, vil du ha svimlende 14 millioner mål rypeterreng å boltre deg på.

For Jonas Hagen og kollegene i Statskog handler ikke rypejakta først og fremst om kjøtt i fryseren, men det er like fullt trivelig å komme hjem med fugl på sekken.

Hønsegård

– Fra Helgeland og videre nordover har det stedvis vært hønsegård denne høsten (2022, red. anm.), takseringene viste en tettheter på 35 ryper per kvadratkilometer. Det er rekordhøyt i et tiårsperspektiv, forteller Jonas, som selv er ivrig taksør.

I Nordland henter Statskog inn rypetellinger fra rundt 500 kilometer takseringslinjer, der svært mange linjer gås på Helgeland.

Sivert framhever takseringskvaliteten. – Dataene vi henter inn er pålitelige. Det stilles strenge krav til både taksører og hunder. Målet vårt er å slippe til flest mulig jegere innenfor rammen av bærekraftig forvaltning.

Til tross for et svært godt rypeår over store deler av fylket, er fugletettheten som alltid ujevnt fordelt. Sør for oss, i Hattfjelldal, var for eksempel produksjonen svært dårlig. Fra starten av jakta regulerte derfor Statskog antall jegere som fikk slippe til hver dag stedvis veldig strengt.

Øsende regnvær ga ikke de beste vitringsforholdene for firbeinte jegere.

15 prosentregelen

Å få fatt i rypejakt er svært enkelt i det langstrakte

fylket: Klikk deg inn på inatur.no, søk opp Nordlandskortet, og vips har du tilgang på rubbel og bit av Statskog-terreng.

– Kortsalget er ubegrenset. Noen jaktfelt vil likevel være fullbooket, spesielt i starten av jakta. Vi har samjakt på alle våre arealer og opererer med maksfangst per dag, som er fire ryper og to skogsfugler, informerer Jonas, og legger til at ca. 5000 småviltjegere løste jaktkort i 2022.

Jaktog fiskekonsulentene understreker at Statskog er forsiktig med uttaket på terrengene, og bruker 15 prosentregelen for å regulere jakttrykket:

Dersom 15 prosent av bestanden ble tatt ut i forrige jaktsesong, vil det være betydelig økt risiko for å svekke rypebestanden.

Nordland har mye godt rypeterreng å by på. Er du villig til å gå, kan du jakte helt uforstyrret.

Jakter nær vei

– Året etter justerer vi hvor mange jegere som slipper til hver dag, men det er bare de meste populære områdene som vil være i nærheten av å nå 15 prosent uttak, forklarer Jonas.

Rypejegere har som kjent en lei tendens til å klumpe seg. Så også i Nordland: En hærskare av tilreisende og lokale jegere har de nordlige områdene på Helgeland og stedvis Salten som favorittområder.

E6 skjærer midt gjennom det 50 mil lange fylket. Nesten hvor du måtte parkere i fjellområdene på statsgrunn, kan du gå rett ut i terrenget.

– De mest populære jaktområdene er knyttet til vei, parkeringsplasser og hyttefelt. Trekker du deg

et stykke vekk fra vei, kan du finne svært gode rypeterreng og være helt for deg selv. Er du mer interessert i skogsfugljakt, vil sør i Helgeland være området for deg.

Fugl på vingene

Men hvor blir det av rypene i dag? Utpå ettermiddagen vasser vi over Besserdørelva innerst i dalen for å jakte oss hjemover – uten å ha sett så mye som ei fjær.

Elvekryssingen viser imidlertid seg å være et sjakktrekk: Endelig oppstår det noen situasjoner, og det blir så visst fugl på sekken.

Vi trasker hjemover mens trekløveret oppsummerer:

– Har du bil, telt og et ukekort, vil du komme langt som rypejeger i Nordland. Og ønsker du overnatting, kan vi tilby et vell av hytter og åpne buer.

Ti kjappe:

  • Nordland fylke utgjør 12 prosent av Norges landareal.
  • Kort avstand mellom kystalper, vide daler og storslagne høyfjell.
  • Fra E6 er veien kort ut i rypefjellet.
  • Flere nasjonalparker.
  • Statskog forvalter om lag halvparten av utmarka i Nordland, mest i grensefjellene mot Sverige.
  • Okstindan like sør for Mo i Rana, med Oksskolten, er høyeste fjell i Nord-Norge (1916 moh.) Mest brukt atkomst fra Leirskardalen eller Kjennsvatnet i Hemnes kommune.
  • Saltfjellet er favorittområde for mange tilreisende rypejegere.
  • Unngå de stupbratte fjellområdene mellom Bodø og Narvik, dersom formen ikke er på topp.
  • 1. juni er salgsstart for Nordlandskortet for småvilt på inatur.no. Jaktstart 10. september. Rundt 1. september, offentliggjøres takseringsresultat.
  • Statskog disponerer rundt 50 hytter og åpne buer for overnatting. Se statskog.no eller inatur.no for tilbud.

Storvilt: Alltid ledige jaktfelt

Storviltjegerne har også mye å bite i, med gode bestander. Statskog Nordland har fellingstillatelser på over 500 elg.

– Nordland er Statskog-regionen der det felles flest elger, forteller storviltforvalter Magnhild Heidi Aabø i Statskog Nordland.

Statskog lyser ut kontrakter på jaktfelt med varighet fra ett til fire år, og laget må utgjøre minimum fire personer. På jaktfelt med kvote på kun ett dyr, må jaktlaget bestå av minst to jegere. Konkurransen om de mest populære jaktfeltene, er hard: I 2022 var det i snitt fem jaktlag per tilbud i Nordland, mens noen tilbud hadde opp mot 20 jaktlag per tilbud.

Garantert jakt

– Er nåløyet trangt for å få elgjakt? 

– Nei da. Sjansen er tvert imot god. Noen jaktfelt har ikke søkere. Dette er gjerne felt i mer utilgjengelige terreng. 

Aabø framhever at de fleste storviltjegerne ønsker nærhet til vei. Jegere som er uredde for å gå litt eller kan sette opp egne camper, har veldig gode muligheter til å få jakt – spesielt inne i fjelldalene. 

Etter 31. oktober, tilbyr Statskog dagskort på elg til 250 kroner. 

– Restkvoten er alltid ganske stor, og man vil være garantert jaktkort, avslutter Aabø.

 

 

 

Powered by Labrador CMS