Oppskrift | Torsk til jul
Juletorsk med rødvinssaus
Kysttorsken sliter, og fra i sommer ble det forbudt å fiske torsk langs store deler av kysten i Sør-Norge. Så hvorfor i all verden skriver jeg om juletorsk?
Jo, vi er et langstrakt land, faktisk har vi verden nest lengste kystlinje, kun slått av Canada. Og selv om kysttorsken også har fått trangere kår fra Telemark til Stadt og videre nordover, kan vi med en viss forsiktighet fiske denne delikatessen med kritthvitt kjøtt.
Ifølge gammel skikk, skulle man kun spise torsk i måneder med “R”, fordi fisken da hadde best kvalitet. Det er nok ikke tatt ut av løse lufta, men som østlending synes jeg likevel nesten alt sjøvann fra Stadt og nordover er forholdsvis kaldt, og spiser derfor selvfisket torsk året rundt – med stort velbehag.
En veldig nær slektning, som har fått navnet skrei, vandrer fra arktiske farvann og helt ned til kysten av Vestlandet i vintermånedene. Fjorårets bestand var rekordstor, så fiske etter denne stramme karen kan du fortsette med uten snev av dårlig samvittighet.