Røykeloven

Noen liker å røyke en feit sigar. Andre foretrekker å røyke feit fisk. Sik er et bra sted å starte.

La oss begynne med å følge den flyktige blågrå røyken gjennom historien. Det er bevist at folk rundt Middelhavet har røkt kjøtt i mer enn tre tusen år, men trolig har sultne sjeler røkt mat siden man fikk fyr på bålet og tak over hodet.

Kjøtt og fisk ble hengt opp under taket, der røyken fra grua steg opp mot ljoren. Når den aromatiske røyken kleber seg til kjøtt oppstår to ting; holdbarhet og smak, og menneskeheten så seg aldri tilbake. Hvordan tradisjonen kom til Norge, er usikkert. Samene har lange tradisjon for røyking av reinkjøtt, men hvor langt tilbake er det ingen som vet.

Sikgaranti

Først speking

Skylling og tørking

Riktig røyking

Røkt sik

Ingredienser

Slik gjør du:

Rogn

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Mat

mat:

Gudefisken kveite

En gang, for sju tusen år siden, er det bevist at en finnmarking hadde haill på sjøen.

Mat

Patégris

En god viltpaté er et perfekt møte mellom hjortevilt og villsvin.

Mat

Tommy Østhagen:

Besatt av sopp

Kokk og soppfantast Tommy Østhagen gleder seg over nordmenns økende soppinteresse, men mener det fortsatt er et stykke igjen før soppen har fått plassen den fortjener i det norske kjøkken. Det vil han gjøre noe med.

Mat

På forsiden nå