Røykeloven

Noen liker å røyke en feit sigar. Andre foretrekker å røyke feit fisk. Sik er et bra sted å starte.

La oss begynne med å følge den flyktige blågrå røyken gjennom historien. Det er bevist at folk rundt Middelhavet har røkt kjøtt i mer enn tre tusen år, men trolig har sultne sjeler røkt mat siden man fikk fyr på bålet og tak over hodet.

Kjøtt og fisk ble hengt opp under taket, der røyken fra grua steg opp mot ljoren. Når den aromatiske røyken kleber seg til kjøtt oppstår to ting; holdbarhet og smak, og menneskeheten så seg aldri tilbake. Hvordan tradisjonen kom til Norge, er usikkert. Samene har lange tradisjon for røyking av reinkjøtt, men hvor langt tilbake er det ingen som vet.

Sikgaranti

Først speking

Skylling og tørking

Riktig røyking

Røkt sik

Ingredienser

Slik gjør du:

Rogn

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Mat

Mat:

Hane pane

Kjappe vinger, brusende fjær og buldrende vår- og høstspill. Orrhanen er skogens entertainer. Den skuffer heller ikke på tallerkenen.

Mat

Gikk du glipp av denne?

Slik speker du vilt

Etter fryseboksens inntog, handler videreføringen av gamle konserveringsmetoder mest om å frambringe særegne smaker. Jakt & Fiskes viltkokk, Finn Hansen, viser hvordan du får den beste spekematen ut av høstens fangst.

Mat

Mat:

Førstepremien

Uten fisk eller vilt i sekken, er det lett å tenke at turen ikke er komplett. I min verden er skogens gull førstepremien.

Mat

På forsiden nå