Annonse

Jenny på Jørem

Laksegårdbruker Jenny Domås er blitt et eget varemerke Namdalen. Det er verre å bli profet i eget land, der alle mener mye om laks.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

I morra er det midtsesongevaluering. Det er alltid litt spennende, men innsiget av laks og fangst ser jo veldig greit ut i år også. Teoretisk ligger vi 200 prosent over gytebestandsmålet.

Jenny Domås (46), styreleder i Namsenvassdraget elveeierlag med 420 medlemmer, fører an mot elvebredden. Det er midten av juli i 2019 og Namdalen lukter laks. Den trønderske tungvekteren har de siste dagene nok en gang vist seg fra sin beste side. Livet smiler for langveisfarende gjester, som for øyeblikket består av en gjeng svensker. De er her for å fiske, står på døgnet rundt og er ekstremt dedikerte, ifølge vertinna. Hun fryder seg når timers innsats i elva gir uttelling.

Dag Christensen fra Stord (t.h.) og roer Benny Jørum-Wahl, virker lett sjokkerte etter å ha landet 2018-sesongens største laks i Namsen. Kjempen på 23 kilo ble tatt her på Jørem. Roer Benny er for øvrig mannen bak de populære BeWa-wobblerne.

– Vi har ei dame på 75 år fra Stavanger som kommer hit hvert år. Hun setter vi stor pris på, forteller Jenny.

En badstue er på plass ved elvebredden, til begeistring for et fast finsk fiskelag.

Sterkt engasjement

Vi er på historisk grunn, rekordlaksen i Namsen på 31, 5 kilo tilhører Jørem, et av de klassiske laksevaldene, og stoppested for storlaks. Så seint som i 2018 ble sesongens største tatt her. 23 sølvblanke kilo. Lykkelig fisker var Dag Christensen fra Stord. ­

– Dagen etter tok en kar i det samme fiskelaget en på 18 kilo. Han fisket fra land og håndterte hele bataljen alene, men fikk likevel ikke rare oppmerksomheten, humrer hun.

Jenny Domås har et brennende engasjement i forvaltning av Namsen-laksen, enten spørsmålet er revisjon av konsesjonene for kraftverkene i øvre Namsen, herunder minstevannføring, eller kilenotfisket i Namsenfjorden.

– Jeg mener kilenotfiskerne bør ha de samme krav til fangstrapportering halvveis ut i sesongen, som oss elveeiere. Og at det er usikkert om en kvote på to laks i døgnet pr. fisker i elva er bærekraftig på sikt. Men dette er det selvfølgelig delte meninger om blant både fiskere og rettighetshavere i vassdraget.

Jenny smiler. Med bakgrunn fra skogbruket, blant annet som skogbrukssjef i Fyresdal i Telemark, er hun vant til friske debatter, og lever greit med at enkelte grunneiere mener kjærringa på Jørem ikke har peiling på laks.

Jørem-valdet utgjør 4,5 km og ligger sentralt plassert i Namsen. Bildet er tatt fra nordvest, med gården i bakgrunnen.

Eget brød og øl

Dama har mer enn ett jern i ilden. Også en laksbonde i Namsen trenger flere bein å stå på, inntektene fra laksefisket skal fordeles på seks grunneiere.

Jenny baker brød i eget gårdsbakeri, brygger øl, serverer hjemmelaget pizza fra vedfyrt steinovn og holder seg med «elvegriser». De kjøpes på våren og slaktes om høsten. Kårkællen skal også ha sysselsetting, må vite.

Bakgrunnen er at ektemannen Sven Åge utviklet allergi mot fjøset og måtte gi seg som melkebonde. Fra å være et melkebruk fram til 2016, sto de plutselig med to tomme fjøs. Her måtte det tenkes nytt. Jørem har lagt om til økologisk drift og har begynt å dyrke gamle kornsorter.

– Jeg har blitt litt kornnerd, sier Jenny, som driver eget gårdsbakeri på Jørem. Urkorn er gamle kornsorter som ikke har vært gjennom moderne foredling. Dette brødet har mer smak og høyere næringsinnhold, men krever mer tålmodighet under bakingen. Her Jenny med surdeigsbrød av spelt og emmer, samt grovbrød av spelt.

– Jeg har blitt litt kornnerd. Nå forsøker vi oss med et brygg basert på eget korn. Mye av det vi driver med kaster jo ikke så mye av seg, isolert sett. Men sammen med laksefisket går det rundt, påpeker , som de siste årene har blitt et varemerke i Namdalen.

En liten andel i et jaktterreng på 70 000 dekar, som starter på trapp og strekker seg til fjells, med skogsfugl- og rypejakt, hører også med i totalregnskapet. Seineste prosjekt er Elvelangs Namsen, et aktivitetstilbud for gjester som vil oppleve mer enn bare elva under oppholdet.

– På nabogården er det rideskole. Perfekt for den som er alenepappa. Jenny smiler: – Om du skjønner hva jeg mener?

I bakeriet serveres også mat, blant annet pizza, tilberedt i en vedfyrt steinovn.

Økonomisk smell

11 måneder seinere, pinsen 2020. Jenny Domås har nettopp gitt fra seg lederklubba i elveeierlaget, etter seks år i styret, hvorav tre år som leder.

Startskuddet for året laksesesong er rett rundt hjørnet. Jenny frykter storflom utover i juni, det har ikke vært så store snømengder i fjellområdene i indre Namdalen på 20 år.

– ­Men akkurat nå er jeg mest spent på om fiskerne fra våre naboland får innreisetillatelse til Norge på grunn av koronasituasjonen. Myndighetene kommer med en avklaring før 15. juni.

Med mange utenlandske gjester, står betydelige inntekter på spill for laksefiskedestinasjon Jørem.

– Situasjonen er den samme for de fleste andre grunneierne langs Namsen. Blir innreiseforbudet videreført, vil avbestillingene hagle inn. Å få erstattet de faste utenlandske gjestene med norske fiskere, er det ingen som tror helt på. Den norsk «bestanden» av laksefiskere er relativt stabil, i størrelsesorden 80 000. De fleste har sine elver over det ganske land. Tilbudene vil trolig være langt større enn etterspørselen denne sesongen, sier Jenny Domås.

Rekordlaksen på 31,5 kg ble tatt på Jørem-valdet 13. juni, 1924 av Svein Kjølstad (t.h.) og sønnen Nils. De er henholdsvis tippoldefar og oldefar til Sven Åge Domås, mannen til Jenny.

Jørem-fakta

* 4,5 km langt vald i den midtre delen av Namsen, ca. 7 km nedstrøms Grong sentrum.

* Båtfiske (harling) vanligste fiskemetode, men de to øverste kilometerne byr på noen av elvas fineste strekninger for fluefiske fra land.

* Valdet holder storlaks gjennom hele sommeren. Enkelte partier fisker godt på høy vannføring, andre på lav vannstand.

* Namsenrekorden på 31,5 kg er tatt på Jørem. Så seint som i 2018-sesongen ble elvas største laks tatt her (23,0 kilo).

* Leverer 800-900 kilo laks i en normalsesong, fordelt på ca. 200 fisk.

* Døgnkvote på to laks. Ingen vektbegrensning og heller ingen sesongkvote i Namsen med bielver.

* Fire soner med fire båter, med rotasjonsfiske i samarbeid med Værem, Berre og Østduun, naboene på motsatt bredd. Mulig å leie hele valdet eksklusivt. 8500 kroner pr. døgn i juni, 7500 kroner pr. døgn i juli og august, eventuelt bare to soner, med fortrinnsvis bare båtfiske eller kun landfiske, til halve prisen. Mange faste fiskelag, som leier samme uke hvert år. Overnatting i to gjestehus på gården, med til sammen 17 sengeplasser.

Mer info: www.jorem.no

Powered by Labrador CMS