Annonse
Ved å ha øynene åpne og aktivt videreformidle informasjonen du sitter på, kan du utgjøre en viktig forskjell for viltet i Norge, skriver Hans Kristian Mjelde hos Veterinærinstituttet. Her er det en mann som ser gjennom en kikkert.
Ved å ha øynene åpne og aktivt videreformidle informasjonen du sitter på, kan du utgjøre en viktig forskjell for viltet i Norge, skriver Hans Kristian Mjelde hos Veterinærinstituttet.

Kronikk

Slik kan du bidra til å kartlegge vilthelse

Veterinærinstituttet er avhengig av allmennhetens øyne for å kartlegge den generelle helsetilstanden og dødeligheten i norsk fauna.

Publisert

Veterinærinstituttet mottar i dag dødt hjortevilt fra fallviltpersonell i kommunene, Statens Naturoppsyn og politiet, men er også avhengig av befolkningens bidrag. 

Blant annet kan politiet, ved funn av registreringspliktige viltarter, begjære en rettsmedisinsk undersøkelse hvis det er mistanke om en ulovlig handling knyttet til faunakriminalitet eller brudd på dyrevelferdsloven. 

Dine bidrag er dermed svært nyttig for rovfuglens helse, men også for helsen hos andre ville dyr.

Med fallvilt menes døde individer av vilt som blir funnet i naturen og ikke er felt under ordinær jakt eller fangst. Det kan være dødt vilt som for eksempel har dødd av sykdom, ernæringsmangel, påkjørsel eller andre årsaker som ikke er knyttet opp mot en ordinær jaktsituasjon. 

Når du finner fallvilt, er det først og fremst viktig å registrere hos Miljødirektoratet hvor viltet ble funnet, slik at de kan få en oversikt over hvor det blir observert dødt vilt i naturen. Dette gjøres enten gjennom Landbruksdirektoratets kartløsning Hjorteviltregisteret, eller i Rovbase. 

Disse tjenestene forvaltes av Miljødirektoratet og gir informasjon om observasjoner av rovdyr og eventuelle skader som er påført husdyr. Hvis fallviltet er en registreringspliktig art, skal Statens Naturoppsyn, politiet eller kommunen varsles. 

Er det mistanke om alvorlig smittsom sykdom, skal Mattilsynet varsles. Hvis det aktuelle viltet er en villfugl, og aksepteres av aktuell myndighet til å sendes til utstopping, kan dette søkes om hos Miljødirektoratet.

Staten eier gjennom Viltfondet alt vilt på Fastlands-Norge, men det finnes et unntak som gjør at du som finner fallviltet kan kreve eller søke eierskap til det. Miljødirektoratet har utarbeidet retningslinjer for dette, og viltet er ditt dersom du:

  • Skyter viltet under ordinær jakt
  • Skyter viltet under kvotejakt eller lisensfelling, hvor du da blir eier av skinnet
  • Søker om å få viltet stoppet ut etter
  • Skadefelling
  • Avliving av skadet vilt
  • Vilt felt i nødverge
  • Funn av ikke-jaktbare arter i naturen

Hvis arten ikke er registreringspliktig, kan du velge å stoppe ut dyret selv, eller sende det inn til utstopper. Hjortevilt og bever som blir funnet død utenom ordinær jakt, tilhører kommunen. Hvis du er usikker på om arten er registreringspliktig, kan du sjekke med din kommune eller en utstopper.

Hvert år siden 1995 har Veterinærinstituttet mottatt skrotter, fuglekroppen uten vinger, bein og fjær, av ville fugler fra utstoppere for å bistå Miljødirektoratet i kartlegging av dødsårsaker blant de registrerings- og merkepliktige fugleartene i Norge. 

Skrottene gjennomgår en obduksjon, som kan gi verdifull informasjon om dyrets dødsårsak. For samtlige arter som obduseres, tas det også ut organprøver, vanligvis lever og nyre, for lagring i organbank slik at prøvene kan hentes ut på et seinere tidspunkt. Et viktig forskningsområde knyttet til rovfugl, er miljøgifter. 

Rovfugler anses som toppen av næringskjeden blant de flygende artene, og over tid får de i seg miljøgifter gjennom sine byttedyr, i hovedsak gnagere, som kan være dødelig ved for høye nivåer.

Med befolkningsvekst og stadige endringer i verdensbildet, er det grunn til å tro at naturen vil ende opp som taperen. Det rapporteres stadig oftere om hvordan naturen nå står ved et bristepunkt på grunn av klimatiske forandringer og konsekvensene av menneskelig aktivitet. 

Ved å bidra til å samle inn verdifull informasjon til både forvaltning og naturforskning, tar du en viktig og verdifull rolle i dette samspillet. God dyrehelse, også for de som lever fritt i naturen, er vårt ansvar.

Har du sterke meninger?

Jakt & Fiske ser det som sin oppgave å være en arena for debatt og meningsutveksling om forvaltning, jakt, sportsfiske, forskning, naturtap og andre temaer som berører jegere, fiskere og friluftsfolk.

Vi tar imot leserinnlegg og kronikk til vurdering på redaksjon@njff.no.

Redaksjonen forbeholder seg retten til å redigere og avvise innsendte bidrag. Bidrag kan også publiseres i bladet Jakt & Fiske.

Omfang

Kronikk: 4500 tegn

Leserinnlegg, halvside: 1300 tegn

Leserinnlegg, helside: 2500 tegn

Powered by Labrador CMS