Annonse

Jintehælj på årntli’

Vi ble med da NJFF Hedmark kickstartet årets jentehelg på Lisetra i Stange.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Skal du preke foran alle disse folka nå? Theodor, fem år, vet å stille de riktige spørsmålene mens mamma Martine Simensen gjør seg klar for å dele sine erfaringer fra å ta med barna på jakt og friluftsliv med snaut 40 andre damer i regi av NJFF Hedmarks Jentekickoff.

– En gang satt jeg på elgpost med Teodor. Da han hørte på radioen at det var dyr på vei, bestemte han seg for å synge «Peppa Gris» for full hals. Det ble ikke noen elg den dagen, men en fin tur ble det, forteller Martine Simensen.

– Senk forventingene til egen jaktutøvelse, og sørg for at opplevelsen bli bra. Da kan du ikke hysje og gi negative tilbakemeldinger. Håpet er jo at barna skal ha jakta som en fin hobby i framtida, sier hun.

Fylkessøstrene Gina (til venstre) og Mari Tangen Evensen (i midten) hjalp til med å arrangere jentekickoffen. Gina er kvinnekontakt i fylket, mens Mari er jakt- og fiskekonsulent. Her i dialog med Bjørg-Kari Ringen, som var en av mange driftige damer som bidro organisatorisk.

Girl power

Etter flere koronautsettelser kunne damene på Hedmarken endelig klinke til da Jentehelgen gikk av stabelen. Seks lokalforeninger i fire kommuner og NJFF Hedmark samarbeidet om helgens program.

Gina Tangen Evensen er kvinnekontakt i fylket, og ønsket velkommen til snaut 40 deltakere som møtte opp på klubbhuset til Romedal og Vallset JFF.

Grimstad JFFs første kvinnelige leder: Ivrer for større bredde

– Jeg håper at denne helgen bidrar til at alle får nye jegervenninner, og at samarbeidet mellom foreningen kan bli en tradisjon fremover, sier Gina Tangen Evensen.

Safety first ladies

Denne helgen er det duejakt som gjelder, og alle deltakere som ønsker skal få prøve seg på et jorde. Men før den tid gir Mari Tangen Evensen en innføring i duejakt, og snakker om hvor lett tilgjengelig denne jaktformen er, hvilket utstyr som kreves, og ikke minst hvilke sikkerhetsaspekter jegerne må tenke på.

Les også: Suksess for Camp Villmarkskvinne

Få barna med på jakt

  • Begynn i det små, og lær barna dine å kjenne. Det viktigste er at barna får en god opplevelse, ikke at du feller et dyr.
  • Gjør det koselig. Bålkos og noe godt å spise hører med.
  • Telttur skal være gøy. Ikke gjør det så komplisert at du tar med deg alt for mye greier.
  • La barna få hjelpe til så mye de ønsker.
  • Ta dem med på skytebanen, gjerne med egen lekebørse om de har.

– Jordene er ofte i nærhet til bebyggelse. Derfor må vi tenke på sikkerhetsavstand og hvilken vei vi skyter. Ofte er det lurt å sende en melding til grunneier før du jakter også, slik at vedkommende er forberedt før det begynner å smelle tidlig på morran, sier Evensen. Akkurat som lillesøster Gina, jobber også hun i NJFF Hedmark.

Krutt og mat

Etter gjennomgangen, bærer det ut på haglebanen for de som vil. Erfarne skyttere går på banen til venstre, mens nybegynnerne vartes opp av erfarne hagleinstruktører på banen til høyre. Og som seg hør og bør, avsluttes lufting av børse med noe godt i magen.

Reportasje: Døgnville laksedamer i Alta

Kunnskap om råvaren er tross alt en selvsagt del av jakta, og buffeten på jentekickoffen kan skilte med hjort og marinert pære, wienerpølser av elg kombinert med dagsfersk kantarell, og wraps med eplerøkt mjøsørret for å nevne noe.

PS: I løpet av helgen ble det felt 11 duer. Samtlige ble til et aldri så lite herremåltid …unnskyld damemåltid.

Powered by Labrador CMS