Annonse
Bilder fra Camp Villmarkskvinne, arrangert på Annekloppa skytebane og Ramstadsjøen utenfor Oslo i 2021.

Kvinnedagen:

Gratulerer med dagen!

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) har rekordhøy kvinneandel. Men det er ennå et stykke før organisasjonen legger seg til å hvile på laurbærene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Ved utgangen av 2022 hadde NJFF fått 19 904 kvinnelige medlemmer, som er 2413 flere enn året før.

– 2022 var et rekordår. Aldri før har vi hatt så mange kvinnelige medlemmer i NJFF, nesten 20 000. Vi ser vi en økning i antallet kvinner som tar jegerprøven, og som løser jegeravgift, opplyser organisasjonskonsulent Silje Klæbo i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).

I dag er 60 av 508 aktive foreningsledere i forbundet kvinner.

Et bredt tilbud

Hun trekker frem et bredt tilbud av aktiviteter i lokalforeningene som viktig faktor for økningen. Forbundet har også fått flere kvinnelige tillitsvalgte og instruktører i organisasjonen.

– I årene fremover ønsker NJFF spesielt å jobbe for å øke andelen kvinnelige instruktører i alle grener. Det gir gode kvinnelige rollemodeller, slik at flere kvinner kan bli inspirert til å bli jegere, fiskere og medlemmer i NJFF, sier Klæbo.

Leder i NJFFs kvinneutvalg, Anne-Lise Malmedal

Det gir allikevel ikke organisasjonen noen mulighet for å hvile på laurbærene.

– Dersom vi skal nå målsetningen om at andelen kvinnelige medlemmer skal opp på 20 prosent innen 2025, må vi fortsatt skape gode aktiviteter og miljøer for kvinner i NJFF . Organisasjonen må skape sosiale felleskap hvor kvinner kan utveksle erfaringer, heve egen kompetanse som jegere og fiskere og kan knytte kontakter. Da blir NJFF Sen attraktiv organisasjon å være medlem i, sier Klæbo til Jakt & Fiske.

Stø kurs

Kvinneandelen har økt med én prosent hvert år de siste årene, og ligger nå totalt på 16,2 prosent. Anne-Lise Malmedal, leder i det sentrale kvinneutvalget i NJFF, kommenterer det slik:

– Utviklingen er i stø kurs i riktig retning. NJFF har lykkes med å utfordre stereotypiske oppfatninger om at «menn jakter, mens jenter plukker bær». Ikke minst så er det takket alle regionlag og lokalforeningene som har hatt fokus på å ha egne jenteutvalg og arrangert aktiviteter kun for jenter.

I Norges Jeger- og Fiskerforbund visjon er «Jakt- og fiskeglede til alle, for alltid.».

– Siden 2013 har NJFF hatt en egen strategiplan for kvinnesatsning, sentralt, regionalt og lokalt. Nå jobber det sentrale utvalget med å utvikle denne strategiplanen videre. Vi har et mål om at det en vakker dag ikke skal være behov for egne utvalg i foreningene, men at jenter har tatt sin naturlige plass i en sterk og fremtidsrettet organisasjon, sier Malmedal.

Powered by Labrador CMS