Annonse

Tema

Damebølgen Døgnvill

Andelen kvinnelige jegere og sportsfiskere øker stadig. Alta JFF har for lengst knust målsettingen om minst 20 prosent kvinnelige medlemmer innen 2025. Her er suksessformelen!

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Et gledeshyl skjærer gjennom blå natt. Fisk på land, ingen tvil. Ei jente med skinnende smil, fluestang i den ene hånda og en grilse i den andre, kommer løpende innover bredden.

Andrea Heitmann Liland (22) er som en champagnekork. Rundt henne stimler jenter i alle aldre. Gledesrusen er høy uten promille.

Vi er på damedøgn denne natta i begynnelsen av august. Arrangementet foregår i regi av Alta JFF og Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI). Elveeierlaget har klasket i bordet to tredagerskort kun forbeholdt kvinnelige fiskere. I praksis: fiske for totalt 24 stenger – et knalltilbud til kvinner som har lyst til å prøve laksefiske i verdens beste lakseelv.

Andrea er en av dem som har falt for tilbudet, etter å ha prøvd seg første gang sommeren 2019.

– Jeg skulle egentlig bare være i elva et døgn, men jeg ble så ivrig at jeg avlyste fest med venner, ler hun.

Det er ikke helt tilfeldig at Andrea Heitmann ville prøve lykken med tohåndsstanga. Mamma Linda er leder av Alta JFF.

– Det har nok definitivt hjulpet at mutter har den rollen hun har, flirer hun.

Andrea Heitmann Liland er helt i hundre etter å ha landet en «grilse» i Altaelva på «Damedøgn». (Betegnelsen grilse brukes i Altaelva på fisk på to–fire kilo.)

Dette er damedøgn

Kvinneutvalget i Alta JFF disponerer fiskekort med plass til totalt 24 fiskere i løpet av tre døgn i Raipas, den nederste sonen i Altaelva.
Fisket blir annonsert på njff.no  Alta JFF. Søknad sendes gretehaldorsen@outlook.com
Pris pr. døgn: 500,- kr for medlemmer av Alta JFF og 900,- for ikke-medlemmer. Kvinneutvalget stiller med det aller meste: ferdigriggede tohånds fluestenger, dyktige instruktører fra foreningen, vadebukser, sko, flytevester og fluer. Ingen forhåndskunnskaper er nødvendig.
Kvinneutvalget arrangerer også fluefiskekurs for damer første helg i juni.
– I 2020 hadde vi 20 deltakere og venteliste! forteller Grete Haldorsen.
Lurer du fortsatt på hvorfor én av fire medlemmer i Alta JFF er kvinne?
Se ellers kart over Altaelva på lakseelver.no/nb/elver/altaelva.

Tenker vidt og bredt

Alta JFF er et kapittel for seg når vi snakker damer. Med 27 prosent kvinnelige medlemmer, har foreningen knust NJFFs målsetting om en feminin andel på 20 prosent innen 2025.

Hva er hemmeligheten? Jakt & Fiske har slått følge et døgn for å finne ut nettopp dét.

En av foreningens pionerer er Grete Haldorsen (52). Hun lister opp de naturgitte forholdene i regionen: Variert natur rett utenfor stuedøra: Kanskje en selvfølgelighet for altaværinger, men ikke for søringer: «Gamle» Finnmark har 54 lakseførende vassdrag, hvorav ca. 10 i Vest-Finnmark. I tillegg kommer enorme områder med fantastiske muligheter for innlandsfiske, sjøfiske, småvilt- og storviltjakt – alt lett tilgjengelig. Når det gjelder Alta JFFs tilbud spesielt for damer, tror Grete at nøkkelen har vært å tenke vidt:

– Vi arrangerer kurs i alt fra å bruke kart og kompass/ GPS, vilt- og vinkurs, introjakter, sopplukking, til jaktskyting og havfiske, sier hun.

Det går døgnet rundt for altadamene. Inger Helene Utsi er på vei ut til nok ei fiskeøkt.

Fra kaffekokere til fluefiskere

Haldorsen forteller at det alltid har vært god tradisjon for å ta med familien på jakt og fiske i Finnmark. Det som imidlertid har endret seg, var at i «gamle dager» var det mannfolka som sto i elva, mens kvinnene kokte kaffe på elvebredden. Grete Haldorsen forteller at hun måtte bruke «albuer» for å få være med å fiske. I dag trakterer svært mange jenter fluestang og hagla.

Et annet suksesskriterium er bruken av sosiale medier, ifølge foreningsleder, Linda Heitmann. Facebook-gruppa Alta JFF – Damegruppa har over 360 medlemmer.

– Gruppa fungerer som et sosialt påkoblingspunkt, hvor både eksisterende medlemmer, nyinnflyttede og andre interesserte dukker opp. Her knyttes kontakter, det selges utstyr, spørres om tips, og folk ber hverandre med på turer og jakt, forteller Heitmann.

Klokka er 23.00, og vi suser nedover Raipas-sonen til Amonneset. Her med Inger Lise Borch.

Drømmen om storlaks

Klokka viser 03.00 når et nytt fluesnøre strammes. Kort etter «rygger» Ane Kvammen inn en grilse til ny jubel fra damene. Kvammen kommer ruslende med et fornøyd glis.

– Jeg har hatt sommerfugler i magen i ei hel uke før «damedøgn». Jeg er i søkerbunken for «døgn» i juli eller august, men har foreløpig ikke kommet høyere opp enn nummer 2500 under trekninga på vinteren! ler hun.

Å få grilse på flua er spennende, men det er kanskje ikke noen overraskelse at det er storlaks Kvammen egentlig drømmer om …

Nok en grilse på kroken! Det skjer stadig noe når et 20-talls damer er på hogget i verdens beste lakseelv.

Åpent for utenbygdsboende

Det er alt annet enn lett å laksedøgn i Altaelva fra midten av juli og utover i sesongen, spesielt ikke for utenbygdsboende. Å forbeholde noen døgns fiske spesielt for jenter, er noe Kvinneutvalget har ønsket seg lenge.

– Men det var først da Interessentskapet for et par år siden fikk sin første kvinnelige styreleder i Karianne Johansen, at det ble fart på sakene, påpeker Grete Haldorsen. Samtidig registrerer hun at rettighetshaverne har blitt mer opptatt av rekruttering. Også Altaelva opplever en forgubbing.

Lyst til å være med på Damedøgn i verdens beste storlakseelv? Vit at opplegget er åpent for kvinner fra hele landet. Det er førstemann til mølla-prinsippet som gjelder, og ungdom blir prioritert.

– Det skal uansett være en prisforskjell mellom medlemmer i Alta JFF og andre, legger foreningens leder Linda Heitmann til.

– Det skal være gøy

Ane Kvammen fisker hele natta – vil ikke slippedrømmen om storlaks…
Å få grilse på flua er helt greit for Ane Kvammen, men det er ingen hemmelighet at det er storlaks hun drømmer om.
Latteren sitter løst blant jentene på «Damedøgn». Andrea Heitmann Liland og Ane Kvammen har dratt hver sin grilse.

– Fritiden er dyrebart for folk. Desto viktigere er det å gjøre noe som er gøy.

– Å, det var helt nydelig! Nå var du rolig og jevn i bevegelsene. Linda Heitmann, haglinstruktør og leder av Alta JFF, klapper Inger Marlen Ottem på skuldra. Hun går fra standplass til standplass, oppmuntrer, korrigerer og smiler.

Jakt & Fiske har forflyttet seg fra Altaelva, og 10 minutters kjøring vestover til Kvenvikmoen skytebane, hvor det pågår jenteskyting denne formiddagen.

– Jeg fisket i hele natt, sov to timer, og dro deretter rett på skytebanen. Det går i ett når man bor i Alta! ler den ene av damene på banen, Inger Helene Utsi (37).

Kinnkontakt

Halgeinstruktør og leder av Alta JFF går fra standplass til standplass mens hun oppmuntrer og veileder. Her er det Ann-Wibeke Porsanger som får noen velmente ord.

Dette motiverer kvinner

NJFF har spurt seg hva som gjør at kvinner motiveres til å jakte.

En undersøkelse gjennomført av NJFF og NINA i 2007, viser at de motiveres av:

  • Naturopplevelser og mulighet til å ferdes i flott natur
  • Øke kunnskap om våpen og jakt
  • Har jakthund som de ønsker å med på jakt.

Motiver for kvinner er trolig–i større grad enn for menn–styrt av interesser i familien. Kvinner oppgir i større grad enn menn at de ønsker å delta på jakt fordi dette er noe familien er opptatt av på fritiden. Kvinner er i mindre grad enn menn opptatt av kjøtt/matauk som motivet for jakt.

På standplass nummer tre står ei jente som er på trapbanen for første gang. Og med eget våpen, må vite. Det er Ellen Ottem (15). Linda Heitmann er tett på. Snakker om kinnkontakt og hvordan Ellen bør plassere vekta over framfoten. Etter noen skudd smadres leirdua. Tid for «high five».

– Hvorfor er du på skytebanen i dag, Ellen?

– Jeg har vært med mamma og pappa på rypejakt, og bruker å skyte med luftgevær hjemme. Nå har jeg lyst til å jakte selv, forteller Ellen.

Stemningen på banen må sies å være topp. Øyner vi ikke større smil, løsere latter og mer skryt skytterne imellom, enn når mannfolka er i aksjon?

Sterk støtte fra foreningen

I 2014 ble Linda Heitmann forespurt av valgkomiteen om hun kunne tenke seg å starte opp et eget kvinneutvalg i foreningen. Heitmann er tydelig på at solid støtte fra styret har vært viktig for et godt resultat.

– Vi fikk fantastisk god støtte fra daværende leder Knut Saxe Kjelsberg. Alle utvalgene har dessuten stilt opp. Spesielt er skyte-, fluekasteinstruktører og roere helt essensielle å ha med på laget, så en stor takk til dem! skryter hun.

Hun mener også at det å arrangere egne jenteskytinger har hjulpet på antallet jenter på banen.

– Tidligere kunne det være to-tre stykker på de ordinære skytingene. Men nå kunne det dukke opp 10–15 damer, sier Linda Heitmann.

Sprudlende stevne

Upåklagelig stemning blant jentene på Kvenvikmoen.–Å gjøre det artig er vår viktigste suksessfaktor, sier foreningsleder Linda Heitmann (bak t.v.) Videre, bak fra v: Inger Helene Utsi, Eva Josefsen og Grete Haldorsen. Foran fra

Kvinneutvalget arrangerer også noe de kaller for «sprudletreffen». Heitmann tror det må være landets eneste reine damestevne. Sprudletreffen skal være mest for gøy, og ment som en myk start til det å tørre å delta i konkurranser.

– Å gjøre det artig er vår viktigste suksessfaktor. Fritiden er dyrebart for folk, desto viktigere er det å gjøre noe som er gøy, sier Linda Heitmann.

– Ja, det kan se ut kvinner ofte lager mer moro enn mannfolka?

– Jeg opplever at jentene backer hverandre veldig på banen. Vi konkurrerer selvfølgelig, men miljøet er veldig raust og støttende.

Heitmann forteller at antallet som møter opp banen er uvesentlig.

– Om det kommer to eller 20 spiller mindre rolle. Hvis det kommer noen få–ja da får vi uansett tatt dem imot på en ekstra god måte! sier Linda Heitmann.

Jentevennlig = jegervennlig

En interessant erfaring i Alta, er at det også dukker opp menn på dameskytingene. Kan det være at «menige jegere» synes det er stressende å stå på banen sammen med konkurranseskytterne? Kanskje de også slapper mer av med kvinnelige instruktører? Dette er bare gjetninger, men som følge av den mannlige «bieffekten» startet foreningen opp det de kaller «jegerskytinger»–lavterskel og instruktører av begge kjønn.

– Det ble raskt en stor suksess. Vi kunne oppleve 70 skutte serier på en vanlig onsdag, smiler Linda Heitmann.

– Sats på kvinnelige tillitsvalgte

For å styrke kvinneandelen lokalt, mener Silje Klæbo at det er viktig med kvinnelige rollemodeller, som tillitsvalgte og instruktører.

– Vi ser bl.a. at kvinnelige instruktører gjør at flere jenter kommer på skytebanen. Det gir både mer aktivitet og flere medlemmer, sier hun.

–Kvinnelige instruktører gjør at flere jenter kommer på skytebanen, sier NJFFs kvinnekonsulent Silje Klæbo.

Dette er NJFFs kvinnesatsing

Tallenes tale viser at mange jenter ikke kommer seg på jakt etter avlagt jegerprøve. En undersøkelse gjennomført av NINA og NJFF tilbake i 2007, viste er at kvinnene ønsker seg konkrete opplegg i etterkant av prøven:

  1. Mer praktiske erfaringer innen jakt
  2. Mulighet for å teste ut ulike jaktformer
  3. Trening på å håndtere våpen, for økt trygghet.

– Det er denne kunnskapen NJFFs kvinnesatsing bygger på. Vi gir bl.a. foreningene midler til å sette i gang ulike arrangement. I samme undersøkelse oppga jentene at de ofte mangler nettverk til å bli med på jakt. Derfor oppmuntrer vi lokalforeningene til å bli en «familie» for de kvinnene som ønsker å jakte, forteller NJFFs kvinnekonsulent Silje Klæbo.

Stadig flere kvinner i NJFF

Vil du bli en del av et godt jentemiljø? Da bør du sjekke ut en av disse foreningene, som er av de beste i landet på sitt felt.

Vegårdshei JFF

Info finner du på: njff.no –> Fylkes-/ lokallag –> NJFF Aust-Agder.Kontaktperson: Lisa Fasseland Myhre.Kontaktinfo:

lisafasselandmyhre@me.com

, mob: 95937879.

Råde JFF

Info finner du på: njff.no –> Fylkes-/ lokallag –> NJFF Østfold.Facebook: Råde jff jenter/damer.Kvinnekontakt: Silje Monica Andersen.Kontaktinfo: Mob: 474 56 756

Fræna JFF

Info finner du på: njff.no –> Fylkes-/ lokallag –> NJFF Møre og Romsdal.Kvinnekontakt: Christina Bjerknes.Kontaktinfo:

christina-bjerknes@hotmail.com

, mob: 948 78 535.

Telemark JFF (Skien)

Info finner du på: njff.no –> Fylkes-/ lokallag –> NJFF TelemarkFacebook: Jente / Dame gruppe Telemark Jeger & fisk. Kvinnekontakt: Cecilie Valle Olsen.Kontaktinfo:

cilie74@outlook.com

, mob: 91538674.

Ringerike kvinnelige JFF

Info finner du på: njff.no –> Fylkes-/ lokallag –> NJFF Buskerud.Facebook: Ringerike Kvinnelige Jeger og Fisk.Kvinnekontakt: Heidi Skagnæs.Kontaktinfo:

heidiherhvemder@hotmail.com

, 95042356.

Longyearbyen JFF

Info finner du på: njff.no –> Fylkes-/ lokallag –> NJFF Troms.Kvinnekontakt: Lise Gulstad.Kontaktinfo:

lise_gulstad@hotmail.com

, mob: 97164181.

Harstad JFF

Info finner du på: njff.no –> Fylkes-/ lokallag–> NJFF Troms.Kvinnekontakt: Anna Dustira.Kontaktinfo:

Adustira@gmail.com

, mob: 40721552.

Tromsø JFF

Info finner du på: njff.no –> Fylkes-/ lokallag –> NJFF Troms.Kvinnekontakt: Ingrid Frenning.Kontaktinfo:

ingrid.frenning@uit.no

, mob: 41414778.

NJFF Hedmark (fylkeslag)

Info finner du på: njff.no –> Fylkes-/ lokallag –> NJFF Hedmark.Kvinnekontakt: Mette Larsen.Kontaktinfo:

tirilmette@hotmail.com

, mob: 95779615

Asker JFF

Info finner du på: njff.no –> Fylkes-/ lokallag –> NJFF Akershus.Kvinnekontakt: Jorunn Gjøslien.Kontaktinfo:

jorunnbente@gjoslien.no

, 98662104.

Visste du at:

  • 28 prosent av NJFFs medlemmer under 30 år er jenter.
  • Pr. 31.12.2019 var 12 prosent av NJFFs medlemsmasse kvinner.
  • 9 måneder seinere hadde denne andelen økt til 14 prosent.

4900 jaktjenter på Facebook

Sjekk også gruppa «Jaktjenter» på Facebook. Vi skrev om denne gruppa i vårt juninummer i fjor, da de hadde 2200 medlemmer. Nå, halvannet år seinere, har gruppa 4876 medlemmer! Les saken her.

Powered by Labrador CMS