Annonse

Kvinnedagen:

Tre ledere med visjoner for NJFF

Fra venstre: Trude Holtebu (Grimstad JFF), Linda Heitmann (Finnmark JFF) og Linda Andersen (Harstad JFF)

Jakt & Fiske har spurt tre foreningsledere i NJFF om deres ambisjoner i anledning kvinnedagen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Harstad JFF fikk nylig sin første kvinnelige leder i Linda Andersen. Hun tar over ledervervet det samme året som foreningen fyller 100 år, noe som skal markeres i juni.

Linda Andersen mener at innføringen av familiemedlemskap var viktig for å få opp kvinneandelen.

– Før var det som oftest mannen som var medlem, mens kvinnen bakte kaker til dugnaden og var mer i kulissene. Det har blitt bedre etter at vi fikk familiemedlemskapet, sier Andersen.

Flere til styreverv

For å fortsette veien mot mer likestilling er det viktig å få enda flere kvinner med i NJFFs foreningsarbeid.

Før var det som oftest mannen som var medlem, mens kvinnen bakte kaker til dugnaden. Det har blitt bedre etter at vi fikk familiemedlemskap.

Linda Andersen, leder i Harstad JFF

– Det er faktisk ikke så skummelt å være med i styret i lokalforeningen. Vi må få kvinner til å forstå at du ikke trenger å kunne alt, for å være med. Å få flere kvinner med i lokalstyrene, tror jeg er en fin måte å også få inn flere barn og unge. Det er jo også er viktig, sier Andersen.

Harstad JFF har de siste par årene fått flere kvinnelige deltakere på jaktprøver med hund og flere kvinner som har tatt jegerprøven.

Snakke opp

Når det gjelder deltakelse, enten det er foreningsarbeid eller skytekonkurranser, hun det er viktig at damer rundt om i landet ikke snakke seg selv og sine kunnskaper ned.

– Mange tror at de ikke er gode nok, men da kan jeg betrygge dem med at det ikke er tilfellet i det hele tatt. NJFF-medlemskap er et lavterskeltilbud, og i det lokale foreningsarbeidet trengs variert kompetanse. Ikke alle trenger å kunne alt.


– Gledelig rekord

– Det er gledelig å høre at antall kvinnelige medlemmer er på vei opp og nå rekordhøyt!

Det sier Trude Holtebu, leder i NJFF Grimstad. Hun synes NJFF gjør en god jobb med markedsføring, fokus på at det er rom for jenter i et ellers mannsdominert miljø.

Men for at NJFFs kvinneandel skal fortsette å vokse, mener hun det er essensielt at lokalforeningene følger opp den nasjonale kvinnesatsningen og at lokale foreningsledere har gode regionssekretærer og kontaktpersoner som kan støtte dem.

Vanskelig å snu

– Erfaringsmessig er det utfordrende å snu en gammel «trend». Om vi liker det eller ikke, så tenker som oftest kvinner annerledes enn menn. Det er ikke alltid det faller i god jord. Jeg har tro på at aktiviteter for kvinner bør være et obligatorisk fokus, ikke valgfritt, mener Holtebu.

Hun opplever at det fortsatt er det litt opp til hver enkelt forening å styre slik man selv vil.

Dokumentere innsats

– Foreningene bør kunne dokumentere at de gjør en innsats og et oppriktig forsøk på å inkludere jenter i alle aldre. Om lokalforeningene ikke legger hjertet sitt i inkludering og et bredt tilbud til medlemmene (dette gjelder også andre grupper i samfunnet), så mener jeg det automatisk burde utløse en form for veiledning og hjelp fra sentralt hold til å nå NJFF sine mål, mener Holtebu.


Tredoblet kvinneandelen i Alta. Nå står resten av Finnmark for tur.

Linda Heitmann var leder i Alta JFF, før hun ble leder i regionlaget for Finnmark med 29 lokallag og ca 3600 medlemmer.

I Alta JFF var hun med å løfte fram kvinnesatsingen. Etter at hun gikk inn i styret i Alta JFF i 2015, fikk foreningen en formidabel økning kvinnelige medlemmer. Fra å ha 10 prosent kvinnelige medlemmer, gikk den til å ha tett opp mot 30 prosent. En tredobling! Av medlemmer under 26 år er nå 38 prosent jenter.

– Vi traff en nerve i hva vi gjør og hvordan vi gjør det. Over halvparten av jegerprøvedeltakerne hos oss er jenter, og vi har strategier for å få disse med ut på jakt etter bestått prøve, forteller Heitmann.

Deltakere på Jaktskytterskolens introjakt i Alta JFF i 2022: 4 jenter og en gutt.

Da hun gikk inn i styret i Alta JFF, var det kun henne og sekretæren som var damer.

– I dag er seks av elleve i styret i Alta jenter hos oss. Merk at jeg sier «Jenter», det er fordelen med å være i en organisasjon med et visst aldersgjennomsnitt!

Foreningen har vært godt synlig i lokalmedia. Arrangementer og aktiviteter har tilnærmet vært gratis for medlemmer som er damer og barn/unge. Foreningen har også masse aktiviteter kun for damer. Haglekurs, opplæring i gps/kart/kompass, skyting for damer, introjakt og «Vilt og vin» er noen eksempler.

Sprudletreffen, Norges eneste approberte jegertrap for damer, ble arrangert 5.september 2022. 17 sprudlende damer deltok. 1.plass gikk til Grete-Kaisa Olsen.

– Vi jenter skal være så forbanna trygge før vi tør! Hiv deg utpå! Da jeg startet som jeger og skytter var det en senior her som sa at «Dere jentene krever så mye av dere sjøl på alle områder, at dere blir kjempedyktige jegere og skyttere». Den uttalelsen har jeg tatt med meg, sier den energiske regionlederen fra Finnmark oppfordrende.

Powered by Labrador CMS