Annonse

Kommune til salgs

Hvem kjøper ærverdige Meraker Brug?

En av Norges største private eiendommer er til salgs. Men om den faktisk skifter eier, er uklart. NJFF mener staten bør bla opp.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Meraker Brug er til salgs. Arealet dekker hele 94 prosent av Meråker kommune, og er med sine 1,3 millioner dekar omtrent tre ganger så stort som Oslo fylke. For mange jakt-, fiske- og friluftsinteresserte betegnes den trønderske eiendommen som en «indrefilet».

Ifølge Dagens Næringsliv skal eien- dommen ha en markedsverdi på over 1,5 milliarder kroner.

Vil sikre drift av kunstmuseum

Foruten aktiv skogdrift, drives det utleie av hytter og utvikling av hytteområder. I eiendommen inngår også et alpinanlegg, samt seks kilometer laksefø- rende strekning i øvre deler av Stjørdalselva (Renå- retten). Selskapet eies i skrivende stund av «Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup» og selskapet Astrup Fearnley AS.

Meraker Brug hadde i 2020 driftsinntekter på nær 26 millioner kroner, og vurderes nå solgt for å sikre driften av kunstmuseet Astrup Fearnley i Oslo. Samme år hadde sistnevnte et negativt driftsresultatet på 1,4 millioner.

– Unik anledning

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) har sendt brev til statsministeren, landbruks- og matministern og klima- og miljøministeren med anmodning om at staten skal kjøpe så å si hele trønderkommunen.

– Dette er en unik mulighet til å øke andelen statsgrunn i Norge med Statskog SF som eier og forvalter. Andelen statsgrunn i Norge er lav sammenlignet med våre naboer. I Sverige eier staten 27 prosent av skogene, i Finland er andelen på 30 prosent. Her hjemme er andelen bare på 14 prosent, sier leder Knut Arne Gjems i NJFF.

Jakt og fiske til folket

Han understreker at det er svært sjelden så store og sammenhengende eiendommer legges ut for salg, og at et statlig eierskap gjennom Statskog SF vil være det beste for felleskapet.

– Statskog er en garantist for allmenhetens tilgang til jakt og fiske, og gjør en viktig innsats for å tilrettelegge for friluftsliv for alle, sier Gjems.

Les også: Flere kommuner uten offentlig skog etter Statskog-nedsalg

– Naturlig å følge med

Statskog har god erfaring med å overta forvalt- ningsansvaret for store eiendommer. I 2010 fikk det statlige foretaket kjøpe Borregaard Skoger til en prislapp på rundt 1.7 milliarder kroner.

Administrerende direktør Gunnar Lien kan ikke uttale seg spesifikt om et eventuelt kjøp av Meraker Brug, men sier at Statskog jobber på mange ulike måter for å øke allmenhetens tilgang til jakt og fiske.

Eiendommen har seks kilometer med lakseførende elv i Stjørdalselva. Dette bildet er tatt ved fossen i sideelva Forra.

– Som en stor grunneier er det naturlig å holde seg orientert på hvilke eiendommer som kommer til salgs. Da vi overtok Borregård, ble mange flere områder tilgjengelige for allmenheten. Et annet eksempel på hvordan vi tilgjengeliggjør jakt og fikse, var opprettelsen av inatur i samarbeid med NJFF, sier han.

Da salget i 2010 ble gjennomført, finansierte Statskog deler av kjøpet gjennom et arronderingssalg. Statskog får i utgangspunktet kun lov å kjøpe og selge eiendom til en verdi av maksimalt 30 millioner kroner. Alle summer ut over dette krever tillatelse fra Landbruks- og matdepartementet. Og det duker for politiske forhandlinger.

– Kan bli arrondering

– Jeg mener det er viktig å sikre tilgjengeligheten for jakt og fiske for allmennheten, og at vi får sikret et eierskap av Meraker Brug på gode hender. Og da er spørsmålet om staten og regjeringen gjennom Statskog kan utgjøre en forskjell, sier Per Olav Tyldum (Sp) til Jakt & Fiske.

Les også: Frykter for tilgangen til jakt og fiske

Han er i dag landbrukspolitisk talsperson for Senterpartiet, tidligere ordfører i Overhalla kommune i Trøndelag og tidligere daglig leder i Inatur.

– Jeg registrerer at dagens eier er opptatt av å sikre allmenn tilgang, og ønsker at dette videreføres på en god måte. Samtidig er dette en veldig sammensatt eiendom, og det kan tenkes at Statskogs organisasjon ikke er tilrettelagt for å drifte en slik eiendom i sin helhet. Men jeg tror uansett at Statskog kan spille en viktig rolle, sier Tyldum.

Han mener det kan være aktuelt å diskutere arronderingssalg dersom Statskog får mulighet til å kjøpe Meraker Brug.

Vil ikke svare

Det er landbruksministeren og hennes departement som til syvende og sist avgjør om Statskog får hive seg med i budrunden eller ei.

– Landbruksministeren er godt kjent med at aksjene i AS Meråker Brug vurderes solgt. Landbruks- og matminister Sandra Borch har ikke hatt møter med AS Meråker Brug eller Astrup Fearnley AS i forbindelse med denne saken. Departementet har for øvrig ingen kommentarer til saken nå, skriver departementet på e-post til Jakt & Fiske.

Vi har i tillegg spurt om hvorvidt Sandra Borch har diskutert kjøp av Meraker Brug på sine foretaksmøter med Statskog. Dette har departementet ikke ønsket å svare på.

Powered by Labrador CMS