Seljakt med tilbehør

Guro er i posisjon, kula flyr. Nærmere 40 steinkobber stuper i sjøen, ett dyr blir liggende. Bli med på seljakt, krabbefangst og eggsanking på Finnmarkskysten. Et eventyr som også er tilgjengelig for deg.
01. april 2022

April 2020. Det er pandemi og lock down. Aleksander Hansen og undertegnete, begge lærere på Alta folkehøgskole, har for lengst fått «brakkesyken», etter at elevene forlot skolen i mars. Noe må gjøres.

Etter litt rådslagning vendes blikket mot Kongsfjord på Varangerhalvøya. Av gårde med oss, med min datter Guro og hennes venninne Mina i baksetet.  

Solsteiner 

Lav åling 

Jakt på forretten 

Mackøl og måseegg 

Tips for seljakt 

  • Er du i fremmed farvann, sving innom nærmeste fiskebruk. Lokale fiskere vet vanligvis hvor selen oppholder seg, og deler villig denne kunnskapen. 
  • Finvær er jaktvær. Da er selen aktiv og lettere å oppdage. Oppsøk lune bukter.
  • Hodeskudd gjelder, bruk så rask, lett og hurtigekspanderende kule som mulig. Lyddemper er en fordel.
  • Påskutt sel vil ofte synke om den kommer seg i vannet. Legg jakta til grunne områder. Vannkikkert kan være kjekt å ha, men helst bør du ha med våtdrakt og dykkermaske for å kunne hente opp sunket sel. Lag ei «me», (siktelinjer for orientering) der du skjøt selen. 
  • Flere jegere sammen kan være en fordel. En er «skytter», mens makker ligger klar med båten for å berge dyret.  
  • En lett og manøvrerbar båt anbefales. Ha gjerne med en båtshake med en god krok, for å «fiske» opp selen fra bunnen. Prøv å sette ut ei blåse som «lokkemiddel», utenfor stedet du har blinket ut som jaktområde. Seler er nysgjerrige dyr. De kan være mange minutter under vann før de må opp og puste.  
  • Finn plasser som gir god støtte for skudd. Unngå medvind, skarpe lyder og ikke minst silhuett.

Sel på bordet 

Info

Jakttider 

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Jakt

I praksis er det totalforbud mot bruk av blyammunisjon for haglejegere i Norge fra og mede 15.02.2023. Foto: Alexander Schindler
Blyforbud | 

Derfor er våtmarksforbudet et totalforbud

EU innfører nye regler for bruk av blyhagl i våtmark. Fordi «våtmark» defineres vidt, er det i praksis slutt på blyhagl i Norge.
Snart starter norgesmesterskapet i Nordisk jaktskyting i Hemnes. Foto: Vidar Nilsen
NM Nordisk:

Mesternes mester

21.- 22. mai går norgesmesterskapet i Nordisk jaktskyting av stabelen i Hemnes. Å kapre pokalen i denne grenen har mange likhetstrekk med TV-programmet «Mesternes mester».
Det er fastsatt en kvote på 7.000 kort på villrein på Hardangervidda i år. Halvparten av kortene er «valgfritt dyr», mens den andre halvparten er «voksen bukk over 2.5 år og eldre». Foto: Alexander Schindler

Slik blir villreinjakta på Hardangervidda i år

Villreinnemda har vedtatt både kvoter og vilkår for villreinjakta på Hardangervidda. Nå har Miljødirektoratet sendt ut forslag om tidligere jaktstart på høring.

På forsiden nå