Annonse
Gunn Hege Hardus fra Våle i Vestfold og Telemark er landets eneste kvinnelige fylkesinstruktør på rifle. Her med to gode venner i

Portrettet || Gunn Hege Hardus

Sjefen på banen

Gunn Hege Hardus fra Våle i Tønsberg er landets eneste kvinnelige fylkesinstruktører på rifle. Hun tror mange jenter har de egenskapene som skal til for å undervise andre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Det viktigste for en instruktør er ikke å være «bedre enn alle andre» til å skyte. Nei, det viktigste er å kunne være pedagogisk og motiverende, sier Gunn Hege Hardus.

Og akkurat slike egenskaper er det mange jenter som har. Hardus mener kvinnelige instruktører ofte har evne til å være observante på eleven, mer enn kun å snakke selv.

Dette handler om pedagogikk; å løfte fram potensialet som ligger i den enkelte. På den annen side: som skyteinstruktør er det ingen ulempe også å kunne være tydelig og klar, mener Gunn Hege Hardus.

Sølvbukken

Gunn Hege utmerket seg tidlig med god skyteteknikk. På håndballbanen. Som førstedivisjonsspiller i Drammen Håndballklubb kjente hun på gleden i la adrenalinet bruse. Og fremdeles leter hun etter kicket som oppstår når ting skjer, enten det er med terrengsykkel, kajakk eller strikkhopp.

Gunn Hege Hardus (42)

Bosted: Våle, Tønsberg

Sivilstatus: Samboer, en sønn på 11 år

Yrke: Driftssjef på Gårdsand (kylling- og andeslakteri)

Lidenskap: Mat. Elsker å varte opp med spennende mat til gode venner og samboer. Aller helst av selvskutt og selvhøstet

Boka jeg aldri glemmer: Schindlers List

Lytter til: Volbeat

Favorittrett: Langtids-grillet marinert rådyrlår med sellerirotpurè, smørstekt kantarell, baconsurret asparges og balsamicosaus

Best i glasset: En fyldig rødvin, gjerne Museum Reserva 2015

Drømmer om: Et år som vertskap på en koselig, liten DNT hytte med samboeren

Det var ingen jegere eller skyttere i Hardus´ familie. Likevel føltes overgangen fra idrett til jakt naturlig. Vestfoldingen tok jegerprøven i 2012, og felte sin første råbukk i august 2013. På en ettermiddagsøkt oppdaget hun et «veldig stort gevir». Etter en times ansmyging lå en sølvbukk i bakken!

Fantastisk på Flå

– Hvordan var ditt første møte med skytebanen?

– Jeg fikk «skytedate» med en av jegerprøve-instruktørene. Han var en eldre kar som øste av sin kunnskap og erfaring. Det var en fantastisk start, sier hun.

Noen år senere fikk hun lyst til å ta instruktørutdannelse, og sjekket muligheten hos NJFF Vestfold.

– De ble jublende glade da jeg spurte. Det jeg ikke skjønte der og da, var at jeg samtidig takket ja til å bli fylkesinstruktør. Det gikk først opp for meg da jeg ble sendt på fylkesinstruktør-samling på Flå, ler hun.

Da var det bare å hoppe i det, og Hardus har ikke angret. Hun skryter uhemmet av skytekursene på Jakt og Fiskesenteret.

Ydmyke menn

Men hvordan få flere jenter til å ta instruktørutdannelse? Gunn Hege mener mange jenter setter for høye krav til seg selv, før de tør ta lederrollen. Hun oppfordrer dem til å hoppe i det:

– Jeg har kurset flest jenter og nybegynnere, men også menn med lang skyteerfaring. Det har bare vært en positiv opplevelse. De har møtt meg med respekt og ydmykhet, og på ingen måte framstått som bedrevitere, sier hun.

Prøv jaktfelt!
Gunn Hege er spesielt opptatt av å motivere flere jenter til å prøve jaktfeltskyting. Både som treningsform i seg selv, og som forberedelser til jakta.

– Da jeg skjøt min første bukk, hadde jeg mange hundre treningsskudd i forkant.

Som medlem av rifleutvalget i Andebu JFF, jobber Hardus for at nykommere skal få den samme gode mottakelsen som hun selv fikk. Hun har dratt i gang jaktfeltkurs for jenter, opplæringsjakt på gås og rådyr, og hanket inn toppskyttere som instruktører.

Kvinnelig instruktør – også noe for deg? Sjekk muligheten hos din lokalforening.

Powered by Labrador CMS