Null grader og dypsnø er ingen vinnerkombinasjon for en hund med lang pels. Engelsksettertispa Disa sliter med snømengdene og har ikke helt dagen. Med ujevne mellomrom blir hun frisert, men ikke lenge etter er det på’n igjen.

Hvordan takler du klabbeføre på rypejakta?

Hva gjør du når fjellet plutselig ligger begravet i 30 centimeter nysnø? Trekk ned i bjørkeskogen og innstill deg på at i dag får du ingen ting gratis.
14. november 2019

Hjemme på Melhus i Trøndelag øser regnet ned. Når Olav Rakbjørg (49) parkerer firehjulstrekkeren inne ved Samsjøen noen mil lenger sør, er de varslede 10 centimeterne med snø økt til det tredobbelte, gradestokken viser null og spredte tåkedotter henger nedover dalsidene. Alt annet enn hva vi har sett for oss. Olav konstaterer at det får bli jakt i fjellbjørkebandet.

Nede i fjellbjørkeskogen tynger snøen vegetasjonen. Her kan rypene beite vier- og bjørkekvister på bakken, samtidig som de har god tilgang på skjul. Sjansene for at rypene «er hjemme» bør være relativt gode, mener vår mann.


Ryper i dokk

Vinterstell av hunden

Reinere luktbilde


Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

Påvirker jakt bjørnebinnas strategi?

Bjørnungene blir hos binna et år lenger enn tidligere. Professor Andreas Zedrosser betegner tendensen som en overlevelsesstrategi.

18 ulver DNA-registrert så langt i sommer

Av de 18 ulvene som er registrert på DNA så langt i sommer, antas ti av dem å være på vandring, ifølge Rovdata.

20 ulver felt siste jaktår

Totalt ble 20 ulver rapportert skutt eller drept i jaktåret 2019-2020, noe som er seks færre enn forrige jaktår. Felling av andre rovdyr økte noe.

På forsiden nå