Null grader og dypsnø er ingen vinnerkombinasjon for en hund med lang pels. Engelsksettertispa Disa sliter med snømengdene og har ikke helt dagen. Med ujevne mellomrom blir hun frisert, men ikke lenge etter er det på’n igjen.

Hvordan takler du klabbeføre på rypejakta?

Hva gjør du når fjellet plutselig ligger begravet i 30 centimeter nysnø? Trekk ned i bjørkeskogen og innstill deg på at i dag får du ingen ting gratis.
14. november 2019

Hjemme på Melhus i Trøndelag øser regnet ned. Når Olav Rakbjørg (49) parkerer firehjulstrekkeren inne ved Samsjøen noen mil lenger sør, er de varslede 10 centimeterne med snø økt til det tredobbelte, gradestokken viser null og spredte tåkedotter henger nedover dalsidene. Alt annet enn hva vi har sett for oss. Olav konstaterer at det får bli jakt i fjellbjørkebandet.

Nede i fjellbjørkeskogen tynger snøen vegetasjonen. Her kan rypene beite vier- og bjørkekvister på bakken, samtidig som de har god tilgang på skjul. Sjansene for at rypene «er hjemme» bør være relativt gode, mener vår mann.


Ryper i dokk

Vinterstell av hunden

Reinere luktbilde


Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

Skrantesjuke:

For få hjort og elg skutt i Nordfjellaregionen

Det ble felt flere elg og hjort i Nordfjellaregionen i 2019 enn i 2018, men ikke nok sammenlignet med planen for å nå myndighetenes mål om å halvere bestandene innen utgangen av 2020. Nå er rådet fra forskerne å øke avskytingen under årets jakt.

Flere bjørner, men færre binner i norske skoger

I fjor ble det registrert 148 brunbjørner i Norge, en økning på sju prosent fra året før. Det er det høyeste antall bjørner registrert i landet siden 2013.

Hver sjuende jeger er kvinne

– Dette er gledelig lesing og viser at vår langsiktige satsing på å få flere kvinner ut på jakt virker, sier organisasjonskonsulent i NJFF, Silje Klæbo. Nye tall fra SSB viser nemlig at antallet kvinnelige jegere i Norge øker jevnt og trutt.

På forsiden nå