En stille varm dag byr på de aller beste jaktforhold. Været er vinterjaktas alfa og omega.
En stille varm dag byr på de aller beste jaktforhold. Været er vinterjaktas alfa og omega.

Kunsten å jakte rype på vinteren

Vinterjakt på rype er en utfordrende øvelse, selv for entusiastene. Men jo vanskeligere jakta er, desto større blir gleden over å lykkes. Vi gir deg tipsene du trenger for å overliste vinterfjellets hvite riddere.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel. Det er ikke sikkert at informasjonen som står i artikkelen stemmer lenger.

Vinterrypa er ikke som andre ryper. Familielivet i kullene, som jegerne opplevde i september, er over. Flokklivet og singlelivet har tatt over. Gjennom høsten har naive kyllinger høstet erfaringer og blitt mer motstandsdyktige mot alle typer predatorer, jegere inkludert.

Vinterstid har rypene kun fokus på å overleve uten å måtte kompromisse med andre aktiviteter som territoriehevding og barnepass. Dette gjør dem svært vanskelige å overliste. Men det er ikke bare rypa som har blitt mer vrien å ha med å gjøre. Også vinteren i seg selv med kulde, korte dager, tungsnø og ulende vind byr jegerne på problemer.

Dette er til vinterrypas store fordel. For selv om vinteren også byr rypa på utfordringer, så er årstiden adskillig mer strevsom for alle dem som vil rypa til livs. Rypa er kort og godt langt bedre tilpasset vinterlivet til fjells enn tobeinte, firbeinte og bevingede predatorer.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.