Annonse
Et jaktforbud i Fulufjellet nasjonalpark vil ikke bidra til økt naturvern, skriver innsenderne. Et bilde av naturen fra nasjonalparken.
Et jaktforbud i Fulufjellet nasjonalpark vil ikke bidra til økt naturvern, skriver innsenderne.

Leserinnlegg

Norsk natur er ikke Yellowstone

Inspirert av nasjonalparker som Yellowstone og Serengeti, argumenteres det for at jaktforbud vil styrke naturopplevelsen i Norge. Men sammenligningen halter.

Publisert Sist oppdatert

Det har kommet forslag om jaktforbud i Fulufjellet nasjonalpark, initiert av stortingsmann Rasmus Hansson (MDG), naturfotograf Arne Nævra og friluftslivsguru Lars Monsen.

Intensjonen bak forslaget er utvilsomt god: økt vern av naturen. Likevel er dette et tiltak som verken gagner naturen, dyrelivet eller lokalbefolkningen i Ljørdalen i Trysil.

Fulufjellet nasjonalpark er et vakkert, men skrint område. De planteetende viltbestandene er lave, og en totalfredning vil ha liten betydning for utviklingen av småviltet. Elgbestanden påvirkes heller ikke av et jaktforbud i et så lite område. Derimot vil jaktforbudet bryte med en lang historisk tradisjon og svekke den lokale oppslutningen om vern.

Inspirert av store nasjonalparker som Yellowstone og Serengeti, argumenteres det for at et jaktforbud vil styrke naturopplevelsen. Men sammenligningen halter.

Yellowstone er nesten 9 000 km² stor og tilrettelagt for masseturisme med veier, hoteller og guiding. Fulufjellet nasjonalpark dekker derimot kun 82,5 km² på norsk side og er en del av et større, men fortsatt lite område sammen med den svenske delen.

svensk side av Fulufjellet er jakt per i dag forbudt i mesteparten av nasjonalparken. Länsstyrelsene på svensk side har nettopp fått styringssignaler om at det bør gjenåpnes for jakt i de vernede områdene der dette er forbudt, dersom dyreliv og/eller de aktuelle jaktbare artene ikke er del av verneformålet i det enkelte område.

Jakt er ikke en trussel mot naturmangfoldet i Norge. Artsdatabanken peker på arealendringer, ikke jakt, som den største trusselen mot rødlistede arter. Jakt er en del av en aktiv og bærekraftig forvaltning der bestander reguleres for å opprettholde balansen i økosystemet.

I tillegg er jakt en del av den lokale kulturen. I over 7.000 år har mennesker i Ljørdalen livnært seg av jakt og fiske. Oppmurte buestillinger vitner om tidligere jakt på villrein i området.

Å frata lokalbefolkningen denne retten vil redusere deres tilknytning til naturen, ikke styrke den. Som Naturpanelet har påpekt, er nettopp menneskers følelsesmessige bånd til naturen avgjørende for å sikre vern i fremtiden.

For å lykkes med vern av natur, må man ha lokalbefolkningen med seg. Da Fulufjellet nasjonalpark ble opprettet, var det en forutsetning at jakt fortsatt skulle tillates. Forslaget om jaktforbud bryter med denne forutsetningen og vil svekke tilliten til verneprosesser i hele landet.

I fremtiden vil det være nødvendig å verne mer natur. Dersom det samtidig skal forbys høstingsbasert friluftsliv, vil det bli svært vanskelig å få kommuner og grunneiere med på slike prosesser. Å forby jakt vil altså ikke bidra til økt vern – snarere tvert imot.

Dagens rovviltpolitikk har gjort det umulig å bruke utmarka i Trysil for husdyr og beitebruk. Forslaget om jaktforbud i nasjonalparken på toppen av dette vil ta bort viktig bostedsattraktivitet og livskvalitet i en stor del av Trysil.

Dersom målet er å skape et nordisk Yellowstone, bør det skje i store, frodige områder med god infrastruktur – ikke i små, skrinne nasjonalparker som Fulufjellet. Her er jakt og høsting en integrert del av hvordan mennesker lever i pakt med naturen.

Tilhengerne av jaktforbudet ønsker å verne naturen, men risikerer å oppnå det motsatte. En politikk som fremmedgjør lokalsamfunn fra naturen, vil svekke støtten til fremtidig vern.

Skal vi lykkes med å bevare norsk natur, må vi bygge på den lange tradisjonen vi har for bærekraftig bruk av våre ressurser. Det innebærer å si nei til jaktforbud i Fulufjellet nasjonalpark.

Innlegget har tidligere vært publisert i avisa Nationen.

Har du sterke meninger?

Jakt & Fiske ser det som sin oppgave å være en arena for debatt og meningsutveksling om forvaltning, jakt, sportsfiske, forskning, naturtap og andre temaer som berører jegere, fiskere og friluftsfolk.

Vi tar imot leserinnlegg og kronikk til vurdering på redaksjon@njff.no.

Redaksjonen forbeholder seg retten til å redigere og avvise innsendte bidrag. Bidrag kan også publiseres i bladet Jakt & Fiske.

Omfang

Kronikk: 4500 tegn

Leserinnlegg, halvside: 1300 tegn

Leserinnlegg, helside: 2500 tegn

Powered by Labrador CMS