Annonse

Båndtvang ingen hindring

Lykken er en hundepark

100 mål utmark og 1600 meter viltgjerde har gjort et gammelt militært område i Solør i Hedmark til Østlandets største boltreplass for hunder i båndtvangtiden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Her får han rast fra seg! Han løper en del mer i her i hundeparken her enn når jeg henger bak, for å si det sånn!

Mathilde Wingeng kaster et blikk i retning av den drøyt ett år gamle gråhunden Bark, som hun eier sammen med kjæresten. Siden hundeparken i Solør åpnet 1. april i år, har Wingeng og Bark troppet opp to ganger hver uke. I det vilttomme området kan de kan de trene kondisjon og lydighet innenfor trygge rammer. I fjor trente hun mye innkalling i langline med valpen. I år gir parken verdifull treningstid fram mot jakta.

– Det blir noe annet når han kan løpe helt fritt og ikke ser at vi har godbit i hånda, sier Wingeng.

Mathilde Wingeng og gråhunden Bark er blitt faste brukere av den nye hundeparken på Spulsåsen i Solør.

Populær park

Parken har stort sett vært fullbooket fra tidlig ettermiddag til sent på kvelden hver dag siden åpningen, og folk har kommet langveisfra. Tilbudet, som er et samarbeid mellom Solør JFF og Åsnes JFF, har blitt tydelig godt mottatt.

De to foreningene hadde begge søkt landbrukskontoret om midler til å lage hundetreningspark. Beskjeden var klar: Hvis de klarte å samarbeide, skulle de få penger.

– Samarbeidet gjorde at det ble mye større. Vi hadde vel søkt om 50 mål og 600 meter viltgjerde, mens vi sammen fikk det dobbelte. I tillegg har vi opsjon på ytterligere utvidelser. Vi har ikke samarbeidet om så store prosjekter tidligere, men det kan anbefales, forteller Tove Lisbeth Finstad, leder i Åsnes JFF fornøyd.

Hovedstøtten kom fra penger satt av til konfliktdempende tiltak i kommuner med ulverevir, i tillegg fikk foreningene midler fra Sparebankstiftelsen. Det hadde likevel ikke latt seg gjennomføre uten hundrevis av dugnadstimer. Litt hjelp har også kommet utenfra: Elever fra Solør videregående skole har bidratt med å lage parkeringsplass.

– Med tre elghunder som skal ha mosjon, er dette et kjærkomment tilbud, sier Simen Bredvold. Her med gråhunden Veikko.

Størst i øst

– Parker som dette er en velsignelse for hundehelsa. Med rovdyr i området er det mange som er redd for å slippe bikkja også utenom båndtvangen, så det kan bli mange dager i bånd uten aktivitet, sier Finstad.

Området ligger i skogsterreng og er størst av sitt slag i distriktet, dermed er det blitt et trekkplaster for hundefolk i hele regionen. Elghunder og fuglehunder dominerer foreløpig, men alle typer hunder er velkomne, understreker Finstad

– Det som er unikt for denne parken, er du booker tid og er her alene med hunden. I andre hundeparkområder finnes ofte ikke denne muligheten, og det er ikke alle hunder som går like godt overens. Vi har derfor fått mye positive tilbakemeldinger på vår løsning, sier hun.

Styre og

God trening

Simen Bredvold, som har tre elghunder og mange års erfaring med hundetrening, har også rukket å bli fast bruker av parken.

– Fra å gå turer og sykle får jeg mye mer igjen for én time med trening her. Det er ikke lett å sykle med tre hunder, så da må jeg sykle med en om gangen. Her slipper jeg alle tre samtidig, og da utforsker de parken i hver sin retning.

I dag har han bare med seg unghunden Veikko.

– Fordelen med en inngjerdet hundepark, er at du kan slippe hunden også om du ikke har god kontroll på innkalling ennå, uten at den blir borte hele natta.

Solør hundepark består av 100 mål utmark. Til sommeren skal det også anlegges dressurområde, gapahuk og grillplass. Avtalen med grunneier gir hundeparken mulighet til å fordoble arealet i fremtiden.

Hundeparker nær deg

På NJFFs nettsider finner du en oversikt over hvor det er tilrettelagte treningsområder for hund. Kartet blir oppdatert fortløpende, basert på innmeldinger fra foreninger og klubber.

Solør hundepark

Sted:

Spulsåsen i Våler kommune, mellom Kongsvinger og Elverum

Priser:

Som medlem i Våler JFF og Åsnes JFF kan du få kjøpt årskort til 500 kroner.

Er du medlem i en annen lokalforening, er prisen på årskort 1.500 kroner, mens du må plusse på ytterligere 500 kroner om du ikke er medlem i NJFF.

Du kan også booke enkeltimer, da er prisen 125 kroner for 60 minutter, og 80 kroner for 30 minutter.

Booking:

Kan gjøres fra pc eller mobil på www.solorhundepark.no

Powered by Labrador CMS