Vintertrening i februar og mars kan gi godt utbytte. Vi ble med tidligere jaktkonsulent i NJFF, Bertil Nyheim til fjells. I dag driver han med jakthunder på heltid.

Bruk fjellet i vinter­halvåret

Lukten av bjerk og rype er vinterfjellets toneangivende odører. Det gjør det også enklere å få unge og uerfarne hunder til å lykkes.
18. desember 2019
Saken var først publisert i Jakt & Fiske 1/2 2013.

En lett vinterbris fra sør stryker over fjellet og får det øverste laget av snøkrystaller til å danse lystig inn mellom vaiende bjerketrær. Saltfjellet viser avmålt gjestfrihet idet Bertil Nyheim gir klarsignal til engelsksetter Birdie. Med noen frydefulle byks gir hun seg fjellet i vold. Nyheim legger ned mange treningsdager med bikkjene i høyden i februar og mars. Den viktigste tiden for unghunder eller hunder som mangler litt erfaring, fastslår han.

– Det er mye lettere å få til ryddige fuglesituasjoner som gir hundene positiv læring på denne tiden enn tidlig på høsten. Fuglen kan ofte være samarbeidsvillig, og du kommer godt opp i situasjonene. Her er få andre lukter, og den jevne overflaten gjør vinden mer stabil.


Slik får du mest ut av treningen

God planlegging og tilrettelegging gir økt treningsutbytte, fastslår Bertil Nyheim. Her er hans tips for vellykkede turer til fjells.


Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Hund

Hundebein trekkes tilbake etter påvist salmonella

Det er påvist salmonella i en type hundetyggebein solgt i flere dyrebutikker rundt om i landet. Produsenten trekker tilbake det aktuelle partiet.

Hunder avlives daglig ved svenskegrensa

Avlivning av valper som forsøkes å smugles inn i Sverige er blitt en vanlig foreteelse ved tollstasjonen ved Øresundbroen.

Ta hensyn når kulda biter

I vinter har det bokstavelig vært bikkjekaldt i lange perioder. I streng kulde øker risikoen for at din firebente jaktkamerat kan få frost- og kuldeskader. Ta ekstra hensyn i kulda, kle på hunden og unngå veisalt, råder ekspertisen.

På forsiden nå