Annonse
Magnus Langseth Kristoffersen Urbant portrett

Urban jeger og fisker 

Spiller på flere strenger

Magnus Langseth Kristoffersen storkoste seg nordpå med fjord og fjell like utenfor husveggene. Så flyttet han til Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Magnus Langseth Kristoffersen (33) har bodd mesteparten av livet i Harstad. Han vokste opp i en musikk- og friluftsglad familie sammen med foreldre og en yngre bror.

Så å si all fritid ble tilbrakt på fjord og i fjell.

– Vi fisket alt fra lange til ørret, og med alle typer redskap. Familien har fremdeles en intern kveitekonkurranse gående. Om høsten fristet rypejakta med pappas fuglehund, forteller han.

I tillegg har musikk alltid vært en viktig del av tilværelsen for Magnus. Han var gitarist og vokalist i flere nordnorske band, blant annet i et samisk poprockband.

– Nå har jeg alvorlige planer om å gi ut musikk som soloartist.

Master i bagasjen

For sju år siden samlet harstadværingen pikkpakket og flyttet til Tøyen i Oslo sammen med musikerkona Helle Larsen. Med seg i bagasjen, hadde han også en master i spesialpedagogikk fra Universitetet i Tromsø (UiT).

I hovedstaden ventet jobben som faglærer i praktiske og estetiske fag ved Ullevålsveien skole.

Musikk, natur og friluftsliv er ekstremt viktige komponenter for å mestre livet.

Snart var han involvert i kunnskapsfilmproduksjon om livsmestring for elever i barne- og ungdomsskoletrinnet i regi av Utdanningsdirektoratet.

– Musikk, natur og friluftsliv er ekstremt viktige komponenter for å mestre livet, framhever han.

I pose og sekk

Magnus mener det er uproblematisk å drive med jakt, selv om man bor midt i tjukkeste Oslo.

– Jeg trenger bare å kjøre 20 minutter for å komme til jaktterreng i Nordmarka eller Østmarka.

Magnus tror han fint kan bo på bygda med naturen tett på, forutsatt at det ligger en by i nærheten.

– I byen har jeg tilgang til musikkmiljø, konserter og festivaler. Det er en nødvendighet på lik linje med jakt, fiske og friluftsliv for å ha det bra, understreker han.

For et par år siden fikk Magnus øynene opp for andejaktas gleder med labradoren «Hula».

Mye bannskap

– «Hula» er knallgod til andejakt, og ubrukelig til alle andre jaktformer. Hunden har riktignok forsøkt å apportere et par ryper, akkompagnert av mye bannskap, ler han.

Hver høst reiser Magnus på en ukelang rypejakttur sammen med far og bror. Destinasjonene kan være Hardangervidda, Finnmarksvidda eller Harstadområdet.

– Fra 21. august er det andejakta som gjelder. I år skal jeg forsøke å jakte fra kano. Når rypejakta starter 10. september, reiser vi en tur nordover, forteller Magnus, som mener flere bør få oppleve gleden ved å være ute.

Bacon

– Jakt, fiske og friluftsliv er en levemåte som vil påvirke deg positivt resten av livet, og du kan selv velge hvor mye du vil ha av livsstilen. Magnus snakker med glede om å være på jakttur med «Hula». Andre ganger kan det være fint å gå aleine på støkkjakt. Det handler om å være i jegermodus, og kanskje litt om adrenalinrush.

Bare det å se fugl eller annet vilt, er en del av totalopplevelsen. En vellykket jaktdag for Magnus handler ikke om å fylle sekken, men om natur- og matopplevelser. Avslutningsvis avslører han således hemmeligheten bak en god omelett: 

– Bacon!

NJFF satser urbant

I 2022 arrangerte lokalforeningene 60 urbane aktiviteter – noe som fortsetter i 2023.

NJFF har laget fire urbane portrettfilmer om unge voksne som glad i byen, men som har et sug etter å komme seg ut på jakt og fiske i fritida. En av disse filmene handler om Magnus Langseth Kristoffersen, som er den siste av fire urbane jegere og fiskere som presenteres i Jakt & Fiske i 2023.

– Det er viktig at NJFF rekrutterer i byene. Her er det et stort mangfold, men det er også her man finner grobunn for antijaktholdninger. Ved å rekruttere jegere og fiskere i byene, får vi mer kunnskap om det høstingsbaserte friluftslivet i disse områdene. Urbane jegere og fiskere blir flotte ambassadører for våre aktiviteter, forteller prosjektutvikler Henning Ottarsrud.

Les mer om NJFF sin satsning i byene

Powered by Labrador CMS