Annonse

Urban jeger og fisker

Fiske som frikvarter

I en hektisk storby- og jobbhverdag, er fisketurene til Marthe Louise Rossing viktige for å få rom til å puste litt dypere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Fjellene reiser seg bratt opp av havet, og sommersola skinner. Nord i Norge er tre venner samlet. To av dem fisker, mens den tredje er mer opptatt av å plukke bær. Lite visste bærplukkeren, Marthe Louise Rossing at hun snart skulle bli fiskefrelst.

De to guttene som fisker får ikke napp. Tanken om en reke som agn vokser fram. Problemet er bare at de ikke har en reke. Går det å binde en flue som ligner i hurten og styrten?

Marthe Louise finner fram litt strikkegarn fra veska. Sammen med garnet og restene fra en vedsekk, prøver de tre å binde en flue som ligner på en reke.

– Vi hadde aldri bundet en flue før, så det var ganske vanskelig, sier Marthe Louise og ler.

Beina i ei elv

Kort tid seinere sto Marthe Louise ved vannet med sin fars gamle Hardy og en selvbundet flue på fortommen. Plutselig bet det på!

Hun har alltid trivdes med fiske på familieturer, men det var akkurat seien som bet på hennes hjemmelagde flue, som fikk henne hektet på fiske. I dag tilbringer hun helst fritiden med beina godt plantet på bunnen av en iskald elv.

Seks år etter reka, garnet og vedsekken, føler 33-åringen seg ikke som en fiskeekspert, men hun har et sterkt ønske om å stadig bli bedre.

– Noe av det som fascinerer meg, er at man kan fordype seg i så mye forskjellig innenfor fluefiske. Det er alltid noe nytt å lære eller en ny spennende måte å gjøre det på, sier hun.

Tiden går på en måte saktere, og jeg får et pusterom fra hverdagen.

Avbrekk fra hverdagen

Marthe Louise bor i Oslo og jobber som psykiatrisk sykepleier. Jobbhverdagen hennes gjør fluefisket enda viktigere for henne.

– Når jeg har en jobb som kan være så mentalt tung, er det utrolig deilig å komme seg ut i marka og fiske. Det er fint, uansett om jeg drar ut alene eller med venner. Tiden går på en måte saktere, og jeg får et pusterom fra hverdagen, sier hun.

Fiskerjenter i marka

Det skravles ved et fiskevann i Nordmarka. Enkelte mener nok at det burde vært stille for fiskelykkens del, men jentene snakker og ler om hverandre. Sammen har de startet organisasjonen Fiskejenter i marka. Derfor går mye av fritiden til Marthe Louise også til å holde kurs og inspirere andre jenter og ungdommer til å fiske i Oslomarka.

–Vi har også et ønske om å få enda flere interessert i fiske, sier hun

Når Marthe Louise blir spurt om hun har noen fiskedrøm, brer begeistringen seg over hele ansiktet.

– Målet er å lande en ørret på over kiloen på fluestang. – Og deretter?

– Det blir vel fort to kilo!


NJFF satser lokalt

I 2022 arrangerte lokalforeningene 60 urbane aktiviteter – noe som fortsetter i 2023.

NJFF har laget fire urbane portrettfilmer om unge voksne som er glad i byen, men som har et sug etter å komme seg ut på jakt og fiske i fritida. En av disse filmene handler om Marthe Louise Rossing.

– Det er viktig at NJFF rekrutterer i byene. Her er det et stort mangfold, men det er også her man finner grobunn for antijaktholdninger. Ved å rekruttere jegere og fiskere i byene, får vi mer kunnskap om det høstingsbaserte friluftslivet i disse områdene. Urbane jegere og fiskere blir flotte ambassadører for våre aktiviteter, forteller prosjektutvikler Henning Ottarsrud.

Les mer om NJFF sin satsning i byene

Powered by Labrador CMS