Annonse
Linda Hølvold, fylkessekretær i Finnmark, har tatt storfisk før. Denne torsken på ni kilo syntes hun var passe.

Reisetipset

Bolga – perle på Helgelands­kysten

Vi siger sakte opp langs en bratt undervannsskrent på nesten 200 meters dyp, når Tore Gilje konstaterer napp, og setter tilslaget. Det kommer to fisk til overflaten. En brosme på 4,8 kilo og ei kveite på 7,5 kilo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Vi er på den lille øya Bolga i Meløy kommune, ytterst i havgapet på Helgelandskysten, omgitt av et utall øyer, holmer og skjær. Området må karakteriseres som værhardt, men i godvær er det en perle.

Ni fylkessekretærer er på plass for å ta herligheten nærmere i øyesyn, og prøve fiskelykken. Bakgrunnen er at NJFF har inngått et samarbeid med Din Tur om medlemsfordeler. Det ryktes om bra fiske etter blant annet kveite, torsk, sei og uer.

Dagens Dobbel. Rogalendingen Tore Gilje klinte like godt til med en brosme på 4,8 kilo og ei kveite på 7,5 kilo.

Kveite og mye matfisk
Tidlig morgen og store forventninger. Vi setter ut i tre båter. Frisk bris tilsier imidlertid at det ikke blir noe utaskjærs fiske denne dagen, men utforskning av områdene rundt øya, med attraktive områder for kveitefiske, ifølge fiskeguide Edward som står til disposisjon om ønskelig.

Etter et par timer med god drift gjennom ulike sund, smeller det til på stanga til Tore Grønlien, NJFFs mann i Oppland. Han får merke kreftene til en 10 kilos kveite. Om litt kan han fornøyd notere seg for sitt første eksemplar av arten.

Det tar litt tid før vi igjen finner fisk. Store stimer med torsk denne gang, som til dels går i overflaten. Ingen kjemper, men torsk mellom to og fire kilo er utmerket matfisk.

Double
Mot kvelden løyer vinden, noe som gir mulighet for å teste områdene utaskjærs. Tore Gilje fra Rogaland og Ole-Håkon Heier fra Østfold skaffer agnfisk fra en stor stim med sei, før det bærer ut på dypere vann. Det er strålende forhold for driftsfiske nede på 200 meters dyp, inn mot en bratt undervannsvegg. Det er her Tore tar sin originale double med brosme og kveite.

Dagen rundes av med en utmerket fiskemiddag i restauranten på Bolga Brygge.

Veldig tung, konstaterer hedmarkingen Ole Mattis Lien.

Storfisken som forsvant
Ny dag, nye muligheter. Vinden har snudd, er av den sterke sorten, og har med seg byger i form av regn, sludd og snø. Flertallet hiver seg likevel i båtene, i håp om reprise på gårsdagen, eller noe enda større …

Vi lurer noen fisk, men kveita er lite bitevillig. Dagens desidert beste fisk er det hedmarkingen Ole Mattis Lien som får kjenne tyngden av. Han jobber hektisk noen minutter og tvinger fisken opp til overflaten, før den rister seg fri og er vekk. Estimert vekt; et sted mellom 12 og 15 kg.

Vi satte optimistisk ut, fordelt på tre båter. Ingen ting å utsette på utsikten!

På storhavet
Siste dag før avreise. Havet er blankt som ei glassplate, noe som er alt annet enn hverdagskost på disse kanter av landet. Guide Edvard er klar for storhavet på ettermiddagen og kvelden. Vi slår i hjel ventetiden med å studere niser, sel og havørn.

Klokka 17.00 er vi klar for tokt. Vi er seks båter som skal tilbakelegge ca. 14 sjømil, for å prøve fisket på Grøna. Dette er et område med noen holmer ute i storhavet, omgitt av et platå med dybder på 20–60 meter. Et stykke utenfor er det 250 meter mellom oss og havbunnen.

Det er fortsatt vindstille, men dønninger på to-tre meter gjør allikevel turen ut til en berg-og-dal-bane selv i de 19 fots store båtene av typen Kvernø. Turen ut tar en snau time. Tre spekkhoggere hilser velkommen.

Sprek sei
Det hogger øyeblikkelig. Mengder av sei, de største bikker sju kilo og er slåsskjemper av rang. På ekkoloddet ser vi større fisk og konstaterer at det er torsk, i vektklasse tett oppunder ti kilo. Foretrukken redskap for anledningen er større jigger og gummimark som opphengere.

Ole-Håkon Heier, kjent av mange som litt over middels fiskegal, sikter mot steinbit og lange, og prøver naturlig agn på kroken. Resultatet blir en mengde mindre brosmer. Nappfrekvensen er imidlertid upåklagelig.

Bolga er utenfor allfarvei, men vel verd å ta med i ferieplanene for havfiskeentusiaster!

Bolga Brygge byr på alt av fasiliteter for fiskere som vil ha med fangsten hjem.

Bolga brygge

Vi var innlosjert på Bolga Brygge under vårt opphold på øya. Anlegget er relativt nytt og ligger i vannkanten med moderne leiligheter og et flott bryggeanlegg med tilhørende sløye- og fryserom. Her er også restaurant, vegg i vegg.

Helèn Lindqvist har drevet anlegget i snaut to år, og har ambisjoner for stedet, ikke bare for tilreisende sportsfiskere, men også for lokalbefolkningen. Sesongen 2019 var det fullt belegg fra april til september.

Helèn Lindqvist har drevet Bolga Brygge i snaut to år.

Go fish

De aller fleste anleggene som inngår i porteføljen til Din Tur bruker «Go fish». Dette er et enkelt nettbasert rapporteringssystem som registrerer hvor båten til enhver tid befinner seg, hvor mange som er om bord og hvor lenge man forventer å være ute.

Når du kommer inn etter fiske, registreres fangst i antall fisk av ulike arter tatt opp, og antall fisk satt ut igjen. Dataene brukes av Fiskeridirektoratet for å estimere hvor mye fisk som blir tatt opp av fritidsfiskere, og ikke minst hvor mye som tas opp av utenlandske turistfiskere.

Et godt verktøy, ikke minst sikkerhetsmessig, ved at man til enhver tid har posisjonen til den enkelte båt.

Go fish er et nettbasert rapporteringssystem for fangst – og ser deg – dersom uhellet skulle være ute.

Medlemsfordel Din Tur

Alle medlemmer av NJFF har rabattordning på fisketurer gjennom Din Tur. Du får 10 prosent på alle destinasjoner, i tillegg er det 40 prosent avslag på 14 utvalgte destinasjoner. Topp fisketur til en god pris med andre ord!

De fleste destinasjonene har beliggenhet i umiddelbar nærhet til sjøen og husvære er av svært god standard. Det samme gjelder båter og utstyr som tilbys. Det eneste du må sørge for selv, er ditt eget fiskeutstyr.

Det er også avtalt et tilbud på foreningsturer med 50 prosent rabatt. En ypperlig anledning til å samle en gjeng fra foreningen, med havfiske på dagsordenen.

På nettsiden til Din Tur, www.dintur.no finner du oversikt og informasjon om samtlige fiskesenter som inngår i porteføljen.

Go fish er et nettbasert rapporteringssystem for fangst – og ser deg – dersom uhellet skulle være ute.
Powered by Labrador CMS