Annonse

Jeger mot alle odds

Denne fortellingen handler om hva hund kan bety. For det å stå opp hver dag og tro på livet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Det er jo ikke lov til å skyte fra bil. Men hvis jeg setter meg på en stol to meter unna, så er det lovlig. Det er jo egentlig bare tull.

Tale Waage humrer litt, der hun sitter i førersetet på sin Nissan X-trail, med åpen dør. Av og til høres en lys stemme fra skogen. Det er fire år gamle hygenhund Saga som støter i en nattefot.

Bilsetet er Tales post. Det er slik det er blitt de siste årene, det er det enkleste. Tale har MS (Multippel Sklerose), av en nokså slem variant. Det har blitt stadig vanskeligere for henne å gå, men hundedama fra Årnes har funnet praktiske løsninger på det meste. Som å kjøre bilen helt fram til posten, og bli der.

Det er morgen, og Tale skal til skogs med sine tre hygenhunder. Datteren Maria (19) hjelper til med det som er nødvendig.

God søkstrening
– Vi får nok høre Saga en god del. I motsetning til de andre hundene, er hun litt løs. Og ikke fullstendig rådyrrein. Revelos kan det også bli, sier Tale.

I setet ved siden av sitter halvannet år gamle Gulla. Hun har allerede fått prøve seg, men uten å framvise det store søket. Det vil forhåpentligvis bedre seg med tida; Tales hunder har ikke andre valg enn å bli selvstendige.

– Jeg skal innrømme å ha «gått i stykker» søket til noen av mine tidligere hunder. Det er ikke mulig for meg lenger, ler hun.

Tale Rosland Waage er egentlig et dachshund-menneske. Eller var. Hun fikk sin første hund i gave som niåring. Etter hvert fant hun ut at den «kunne brukes til noe», som hun sier. Da var det gjort. Etter å ha deltatt på utstillinger, ble det jakt og prøver. Deretter flere hunder og avl.

Dimmuborgirs H1 Gulla, født 2018, er ganske så forsiktig i søket ennå. Men med mor «stand by» i bilen har hun ikke annet valg enn å bli selvstendig.

I dag driver hun de to kennelene Ovnsrøret og Dimmuborgir, sammen med mannen Steinar. Småbruket i Nes huser sju dachser og tre hygenhunder, inkludert unghunder og pensjonister.

Andreplass i NM
Tidligere var det rådyrjakt og drevprøver som var det store for Tale. Championater har det blitt i fleng, både på egne og leverte hunder. Bestenotering er en andreplass i NM drev for noen år tilbake.

– Hvorfor gikk du fra dachs til harehund?

– Rett og slett fordi jeg ikke kan gå noe særlig mer. På rådyrjakt må du flytte litt på deg. Hvis du sitter stille derimot, så er støver tingen, sier hun.

– Tidligere syntes jeg det virka gørrkjedelig å sitte dønn stille og høre på bikkjer som «kakla» i det fjerne. Jeg hadde ikke tålmodighet. I dag derimot, passer det meg veldig bra. Ikke minst det å få oppleve det ypperste av hundearbeid, slår hun fast.

God hørbarhet
Vi blir avbrutt av halsing, nesten som en los, som klinger godt i skogen.

– Ja, hun er pratsom, det er mye lyd i Saga, sier Tale.

– Hun har et lyst mål?

– Ja, og enda er hun ikke så lys i målet som de to andre, forklarer hun.

Og da er vi inne på en av årsakene til at det ble nettopp hygenhund: målet.

– Rasen har et lyst og fint mål. Hundene er heller ikke veldig store. Og de har de mye jaktlyst. Lette å få til, rett og slett, smiler hun.

Pluss et veldig pent eksteriør, kunne journalisten lagt til.

– Tidligere syntes jeg det virka gørrkjedelig å bare sitte stille og høre på bikkjer som «kakla» i det fjerne, sier Tale. Men nå er det stor spenning knyttet til godt hundearbeid.

Tale greier det meste selv, når hun skal på jakt. Det er likevel enkelte ting hun trenger hjelp til. Da trår datteren Maria (19) til. En av de tingene Tale ikke greier, er å komme seg ut av bilen på post. Bak i bilen har hun en elektrisk «tralle», men den er umulig for henne å få ut aleine. Hun har imidlertid funnet på noen små «triks», som å åpne bakdøra innenfra, slik at hun kan få sluppet hunder som ligger i bur i bagasjerommet.

Det er ikke alt Tale klarer aleine, men med motoriserte hjelpemidler kommer hun seg fra hus til bil.

Livskvalitet
Tale R. Waage har en type MS som er progressiv. Det vil si at den har en jevn forverring. Botemiddelet er å holde seg i mest mulig aktivitet. Men fordi MS-pasienter ofte kan oppleve fatigue – utmattelse, så kan treningen bli en bøyg å komme over.

– Da velger man lettvinte løsninger i stedet, og så blir man verre, sier Tale.

– Hva tenker du om framtida – har du noen plan?

– Jeg aner egentlig ikke. Hvis det blir verre, må jeg i alle fall ha bil med håndgass, sier hun.

Det er ikke alt Tale klarer aleine, men med motoriserte hjelpemidler kommer hun seg fra hus til bil.

– Det hender vel at du har nedturer?

– Ja, det er klart. Det er jo noen ganger jeg tenker at dette går rett i dass. Men så blir det litt bedre igjen. Jeg vil helst ikke tenke for mye på framtida.

– Kan du si noe om hva hunder og jakt betyr for deg?

Det betyr at jeg faktisk kommer meg ut. Hvis ikke hadde jeg ikke hatt noen særlig grunn til det.

Dagen blir jo litt annerledes når det er utsikter til å høre en god los!

Gamlemor Bri blir furten hvis hun ikke får være med på jakt. Men hun må nøye seg med å ligge i bilen.

Innkalling med horn
Harehundmiljøet er viktig for Tale. Hun lyser opp når hun snakker om det, og da i særstilling: Hygenringen.

– Det er et lite og kjempetrivelig miljø, med folk fra hele landet. Er det én ting harehundfolk kan, så er det å feste! ler hun.

Tale R. Waage gjør innkallingen med bilhornet…

Det er på tide for Jakt & Fiske å gjøre vendereis. Det har ikke blitt noe uttak på hygenhund Saga, og Tale bestemmer seg for å kalle inn. Det skjer på hennes egen måte, med bilhornet. Hun roper og trykker på rattet. Da går det ikke lenge før Saga kommer i full fres oppover skogsbilveien.

Lydige hunder er gull for en matmor med MS. Og der er hygen reine hyggen.

… og da går det ikke lenge før Saga kommer til mor.

Les mer om Tale og Steinar Rosland Waage og kennelene Ovnsrøret og Dimmuborgir på jaktdachs.net.

Dette er MS

Multippel sklerose (MS) er en nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet (hjerne og ryggmarg). Alvorlighetsgraden av MS varierer. Noen lever nærmest symptomfrie, men hos andre kan sykdommen gi alvorlig funksjonssvikt.

Sykdommen kan medføre følesansforstyrrelser, nummenhet, synsforstyrrelser eller utmattende trøtthet. Den kan også medføre kraftsvikt, koordinasjonsproblemer og muskelspasmer.

Powered by Labrador CMS