Historie

Bokslås­krigen

Bokslåsen ble patentert i 1875 og lever i beste velgående. Her er historien om suksessen som førte til en omfattende rettssak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel. Det er ikke sikkert at informasjonen som står i artikkelen stemmer lenger.

De fleste jegere har et forhold til bokslåsen. Det er den vesle metallkassa som rommer mekanismen på mange dobbeltløpede jaktvåpen, enten det er en hagle eller dobbeltrifle. Bokslåsen er ikke enerådende, da mekanismen kan være installert i våpenet på mange forskjellige vis.

I utgangspunktet gjaldt det våpen med Anson-Deeley låskasse og sideliggende piper. Begrepet brukes i dag også om låskasser med mekanismen festet i en ramme bak baskylen, også på våpen med pipene over hverandre. Det brukes gjerne for å skille fra ekte sidelåser, der delene i avfyringsmekanismen sitter på plater mot utsiden.

750 patenter
Våpenkonstruksjoner for sivilt bruk var forholdsvis konservativt fram til metallpatronen dukket opp rundt 1850. Fra da av strømmet det på med ideer og patenter om hvordan et godt brytevåpen burde være konstruert. Egne patenter var sterke salgsargumenter, men det gikk nærmest inflasjon i det i tiårene etter 1850.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.