Annonse
Landskapet på Smedodden ved Knatvold er typisk for kysten mellom Tofte og Rødtangen – strender av sand og singel, bratte berg av forreven kalkstein og vid utsikt mot Breiangen.

Stor guide til Hurums sjøfiskeperler

På jakt etter bynært sjøfiske på Østlandet? Vi guider til de mest attraktive sjøfiskeplassene på Hurumlandet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Flottere, mer majestetisk fjordland­ skap finner du ikke i Oslofjorden. Her, ved et av de trangeste partiene i fjor­ den, ser du rett over til Drøbak sen­trum, festningsverkene på Oscarsborg og de stup­bratte åsene på Håøya. (Du finner et kart over hele området, med markerte fiskeplasser, i bunnen av saken. red. anm).

Slottet er stedet hvor det er lettest å fiske fra land og kaste ut i den kraf­tige tidevannsstrømmen som ofte preger denne delen av Drøbaksundet (forårsaket av en molo) Noen ganger går strømmen så sterk at det skummer i sjøen, selv når det er vindstille.

Artikkelforfatteren har utforsket sjøfiskemulighetene på Hurumkysten i en årrekke – og viser villig vei.

Slottet er ikke Saltstraumen når det gjelder fiskemengder, men alt er rela­tivt. Området er kjent for fin lyr, med muligheter for pen torsk. (Dessverre har torskebestanden gått så tilbake at torsken er fredet i området. Sett deg inn i reglene og sats på andre arter til gryta. red. anm.).

Sommerstid passerer store mengder makrell dette området. På dypt vann i sundet går det overraskende stor sei, men den tas stort sett bare fra båt.

Vading og fluefiske er mulig i det langgrunne, sandrike området ved Nesset i nordenden av området.

Slot­tet byr på godt le for vinden når det blåser fra vest eller sørvest, men byr kun på morgensol store deler av året. Unntaket er midtsommers. Det kan være temmelig folksomt her, især i helgene.

1. Slottet og Nesset

Atkomst: Fra Oslofjordtunnelen tar du vei 281 i retning Filtvet og Tofte. Etter noen minutter, når du ser utover fjor­den mot Drøbak, tar du til venstre på en grusvei som ned til gården (Slottet) og videre ned til grenda Færgestad, med parkeringsmuligheter like ved.

Herfra kan du enten gå ut på moloen, eller følge en bomvei langs sjøen til det gamle småbruket Nesset. Her ligger en liten, nordvendt tange og
en stor brygge.

Overnatting: Fine muligheter for leir­slagning langs den gamle veien mel­lom Færgestad og Nesset.

Landemerket Filtvet fyr sørøst på Hurumlandet byr på fine fiskemuligheter fra moloen og omkringliggende strender. Sommerstid kan du kombinere fisketuren med et måltid på restauranten Villa Malla, som ligger i bygningen overfor fyrstasjonen.

2. Filtvet fyr

Historisk fyrstasjon og populært utfartssted i helgene i som­merhalvåret på grunn av restauranten som ligger like ved (Villa Malla), men også et utmerket sted for fiske på grunn av den store moloen. Her kaster du enkelt ut på dypt vann.

Liker du bevegelig fiske kan du parkere ved Filtvet brygge, et lite stykke nord for fyret, og gå nordover langs sjøen, over svaberg og forbi diverse sommerboliger, til Kobbeskjærodden. Området er temmelig grunt, men populært blant sjøørretfiskere.

Atkomst: Fra Oslofjordtunnelen langs fjorden sørover til Filtvet, deretter ned til fyret og Villa Malla.

Overnatting: Bikuben i Tofte og Solbergstøa Camping, nord for Filtvet.

Kveldsstemning i Sandbukta vest for Tofte – delvis naturreservat og et av de mest urørte naturområdene på Hurumlandet

3. Sandbukta og Østnestangen

Sandbukta er den østligste av en lang rekke attraktive og idyl­liske bukter på Hurumlandets sørside, og samtidig den frede­ ligste og mest urørte av dem alle. Tettstedet Tofte er ikke langt unna, men i Sandbukta får du likevel en følelse av å befinne deg i villmarka.

De indre delene av bukta er grunne og sandrike, og et åpenbart område for sjøørret. Østnestangen er mer kronglete å fiske fra, men byr også på mer varierte bunnforhold, og stedvis tilgang til en del større dyp.

Sønnavind kan ta skikkelig i Sandbukta og øvrige fiske­ plasser på sørsiden av Hurumlandet, da bukta vender ut mot Breiangen, et av fjordens største åpne partier. Men når vinden blåser fra nord, slik den gjerne gjør på kalde vinterdager, er beliggenheten perfekt.

Atkomst: Fra Tofte vestover på hovedveien (281), deretter inn den trange Sagenedalen. Herfra følges en grusvei fram til den såkalte Tyskerstranda. Her går en sti som fører deg til Østnes­ tangen og inn i Sandbukta. Beregne ca. 30 minutters gange.

Overnatting: Fine teltmuligheter i furuskogen i Sandbukta.

4.Tangene ved Knatvoldstranda Camping

Den sørvendte kystlinjen mellom Tofte og Drammensfjorden er usedvanlig attrak­tiv, med tanger og bukter over flere kilometer. Her må du imidlertid belage deg på å ta beina fatt, da det ikke går noen vei som følger sjøen på denne delen av Hurumlandet.

Knatvold er unntaket, omtrent midt i dette området. Ved å følge grusveien til Knatvoldstranda Camping (bomvei, men åpen for allmennheten mot betaling) havner du omtrent midt i smørøyet, med kort vei til flere av de fineste tangene, deriblant Smedodden og Haraldstangen.

Dette er et av Oslofjordens vakreste områder, med utsyn mot Son, Jeløya, Holmestrand og Horten.

Området byr på alt fra grunne områder i buktene, til brådype partier ute på tangene.

Atkomst: Ved golfbanen ved Myhrene gård, tar det av en temmelig unnselig vei som fører deg forbi Knatvold gård og ned til campingen.

Overnatting: Knatvoldstranda camping, rett i sjøkanten, få minutters gange til spennende fiskeplasser.

Området øst for Rødtangen, ved Solfjellåsene, har en lang og variert kystlinje, godt egnet for fiske. Her sundet mellom Solfjellskjæret og fastlandet.

5. Rødtangen

Jeg kaller den Rødtangen, men ifølge kartet heter stedet Nebba – den mar­kante tangen av rødlig granitt som markerer østsiden av munningen til Drammensfjorden. Rødtangen er lett tilgjengelig, det tar mindre enn ti mi­nutter å gå fra nærmeste parkerings­ plass, som ligger umiddelbart sør for grenda Rødtangen – nær nedkjørselen til Rødtangen Camping.

Østover fra Rødtangen er det lange, grunne mudderpartier som byr på fine muligheter for vading. Om våren kan du oppleve børstemark­sverminger her. På vestsiden av tangen, ved inn­gangen til Drammensfjorden, er det brådypt.

Rødtangen er mest kjent som et godt sjøørretsted, men byr også på torsk om høsten og vinteren, sei om våren og makrell om sommeren.

Atkomst: Kjør til det idylliske tettste­det Holmsbu. Herfra videre sørover langs Drammensfjorden til du kommer til Rødtangen, der veien ender.

Overnatting: Det historiske Holmsbu Bad og Fjordhotell er det rimeligste hvis du vil sove innendørs i nærheten. Quality Spa & Resort Holmsbu er ikke akkurat billig, men er topp moderne og ligger i gangavstand fra Rødtangen.

Svelvikstrømmen mellom Verket og Svelvik forbinder indre og ytre del av Drammensfjorden, og er en av landets kraftigste tidevannsstrømmer. Her utsyn mot Svelvik fra Verksøya.

6. Verksøya og Svelvikstrømmen

På vestsiden av Hurumlandet, like vest for tettstedet Klokkar­stua, deles Drammensfjorden i to av en diger morene, med et 200 meter bredt sund. Østsiden kalles Verket, vestsiden Svel­vik. Her finner du en av landets sterkeste tidevannsstrømmer – Svelvikstrømmen, viden kjent fiskeplass.

Fra parkeringen ved fergeleiet i Verket kan man enkelt spa­sere ut på Verksøya. Herfra kan det fiskes både i selve strøm­men og i området på sørsiden, hvor tidevannskreftene er min­dre, og enklere å ha med å gjøre.

Fisket i Svelvikstrømmen kan være lunefullt, men med mu­ligheter for stor fisk. Herfra stammer blant annet norgesrekor­den for piggvar, et «kumlokk» på hele 13,2 kilo.

Strømmen byr også på torsk, sjøørret og skrubbe. Det er også mulig å få laks her, på vei mot Drammenselva.

Atkomst: Mot Klokkarstua og Verket.

Overnatting: I friluft på Verksøya, Villa Rørvik i Svelvik eller Homannsberget Camping.

Powered by Labrador CMS