Annonse
Slik blir du en god turbarista
Kaffedrikken som har fått mest oppmerksomhet de seinere årene, er utvilsomt «pour over» eller håndbrygg. Den er som skapt for kaffe i felt, fordi den tar liten plass, er lett å lage og smaker fortreffelig.

Guide

Bli en turbarista

Lei av dårlig kaffe og en kjip meny på tur? Her får du basiskunnskapene for å servere variert og skikkelig god kaffe i felt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Etter finnene er vi det mest kaffesugne landet i verden. Men kaffen du lager på tur, gir sjelden den samme smaksopplevelsen som den du bestiller av en barista på en kaffebar.

Slik trenger det ikke å være.

Med enkle og transportable kaffebryggere kan du servere en komplett kaffemeny under en pause på jakt- eller fisketuren.

I felt godtar vi mye. Vi spiser tørre brødskiver og frysetørket mat – og syntes det smaker himmelsk. Og vi drikker pulverkaffe, eller bitter og lunken termoskaffe – og «koser oss glugg i hjel».

Hadde en kelner og en barista på magisk vis dukket opp og servert en enkel villmarksmiddag og fylt turkoppene med nytraktet kaffe, ville vi himlet med øynene over den enorme forskjellen.

En rivende utvikling i manuell minimalistisk kaffebrygging har gjort sistnevnte scenario fullt mulig. Og vet du hva? Nå skal vi lære deg hvordan nettopp du kan fylle rollen som barista!

Kaffebønnene essensielle

Fersk kvalitetskaffe gir samme gode smak hver gang. Kjøper du kaffe uten brenningsdato, vet du ikke hvor gammel den er, bare når den går ut på dato. Mange kaffebønner har ett års holdbarhet, og etter så lang tid er mye av aromaen borte.

Hos mange norske kaffebrennerier derimot, står brennedato på alt som produseres, fordi de legger sjela si i hver pose. De ulike smakene, brenneprosessene og områdene de henter bønnene fra, representerer årevis med erfaring og en lang kaffekultur.

Styrk aromaen

Liker du sterk kaffe, fruktig kaffe eller noe med smak av nøtter eller sjokolade? Prøv deg fram; byggeprosessene vi viser her, forsterker smaken i bønnene.

Kjøp hele kaffebønner. Da bevares aromaene i bønnene vesentlig lenger enn på ferdig malt kaffe. Prøv også å kjøpe kaffe som helst ikke er eldre enn to-fire uker.

Selve kverneprosessen, manuell eller med maskin, er både lett og fascinerende, og løfter kaffedrikking i felt til nye høyder!

Slik blir du en god turbarista
Med dette utstyret fra Wacaco er det lett å lage god espresso på tur.

Espresso

Espresso lages av den fineste kaffen du kan kverne. Den er god uten «tilbehør», men også sammen med melk og varmt vann. Espresso er basisen over hele kloden, hvor én eller to shots med espresso blir drukket direkte, tilsatt vann, melk, sjokolade, krem eller «tynnet ut» med alkohol.

Som et alternativ til vanlig traktekaffe, kan du blant annet få de to «svarte» variantene Lungo eller en Americano.

Slik lager du espresso i felt

Fyll bryggeren med kokende vann, sett inn en kjøpekapsel eller fyll holderen med espressomalt kaffe og pump opp trykket. Vannet presses da gjennom kaffen når trykket er høyt nok, og ut kommer en enkel espresso.

Vi har brukt en Wacaco Nanopresso, som kan benyttes både til Nespresso kapsel, eller kvernet kaffe.

Slik blir du en god turbarista
Tørrmelk, soya- eller havremelk kan være gode alternativer om du vil lage kaffedrikker med melk i felt.

Kaffedrikker med espresso og melk

Det finnes en rekke varianter, men mest kjent er Cappuccino, Caffé latte, Latte Macchiato, Caffè Mokka, Cortado og Flat White. Samtlige lager du enkelt i felt. Latte og Cortado er manges feltfavoritter, hvor den ene er sterk og den andre mild, og hvor mengdeforhold ikke er så nøye.

Har du ikke en håndbrygger, kan du «jukse» litt og lage en kruttsterk minikaffe, helst fra en mokkakanne eller en stram miks fra espresso pulverkaffe. Når espressoen er klar, tilsettes melkeskummet.

Slik lager du melkedrikker i felt

Tenk på transport og holdbarhet når du pakker. På korte turer, og når kjøling er tilgjengelig, er vanlig letteller helmelk best. På termos bør du vurdere laktosefri, eventuelt melkefrie soya- eller havremelk, fordi de har lengre holdbarhet.

Tørrmelk kan også brukes, og sparer masse plass i ryggsekken. Når du skal skumme melken, kan du bruke en drinkmikser, en dedikert kanne, eller en vanlig presskanne. La aldri melken koke, og prøv å holde den rundt 60 grader før du begynner.

Da blir resultatet kremet og smaker herlig. Topp gjerne med kanel og sukker. Tren hjemme.

Slik blir du en god turbarista

Koke- og presskannekaffe

Disse to måtene å lage kaffe på er nesten identiske. Begge metodene gir en smaksrik kaffe med høyt innhold av kaffeoljer og aromaer. Grunnet bålforbud og at kaffekjelen blir ganske tilgriset og gir mye kaffepartikler i koppen, er det mange som foretrekker presskanner på tur.

Begge gir god kaffe, men ingen bryggemetode gir bedre stemning på tur enn kaffekjelen!

Slik lager du koke- og presskannekaffe

Bruk 60–70 gram fersk filter- eller kokemalt kaffe pr. liter vann. Fyll varmt vann i presskannen, eller kok opp vannet i kjelen, fyll på kaffe og rør om. Vent 2–3 minutter, rør litt til og ta bort skummet som dannes i toppen med en skje.

Sett på lokk og vent ytterligere 3–4 minutter. Press ned filterstanga på presskannen og server. I kjelen sjekker du om all kaffen har sunket ned før servering.

Slik blir du en god turbarista

Filterkaffe

Ekspertene sverger til håndbrygg, uavhengig av strøm- tilgang. Frittrennende, kokende vann i filteret fremmer bønnens aroma på unikt vis, og har ikke den bitre ettersmaken.

V60 fra Hario, Wave fra Kalita eller glasskolbene fra Chemex er de mest kjente. I felt er det de robuste, små filterholderne à la V60 i plast eller metall som er mest populære.

Slik lager du filterkaffe i felt

Kok opp vann og rens/fukt filteret med litt av vannet. Ha ca. 16–18 g filtermalt kaffe i filteret, det passer til rundt 3 dl kaffe. Fukt først kaffen og la den stå i 30 sekund. Hell resten av vannet i sirkelformede bevegelser, så all kaffen blir med i bryggingen.

Dette tar 2–3 minutt. For flere kopper, bruk flere filterholdere, eller lag en større porsjon rett i en serveringskanne. Varier og finn dine egne blan- dingsforhold!

Slik blir du en god turbarista

Mokka- og perkulatorkaffe

Selv om begge disse kaffekjelene har noenlunde lik oppbygging, blir resultatet vidt forskjellig. Mokkakaffe er nesten like sterk som en espresso, mens perkulatorkaffe havner mellom koke- og traktekaffe.

Med trykket fra kokende vann som drivkraft, fuktes bønnene i begge varianter. Kaffen havner i kanna og serveres direkte. Begge leverer god kaffe.

Kjøp hele kaffebønner. Da bevares aromaene i bønnene vesentlig lenger enn på ferdig malt kaffe.

Slik lager du mokka- og perkulatorkaffe i felt

Siden disse kannene må stå stødig, er primus, stekeplater og lavvoovner gode varmekilder. Begge må fylles med riktig mengde vann og kaffe. På mokkakanna fylles holderen med mokka- eller espressomalt kaffe.

På perkulatoren brukes filter eller kokemalt kaffe. Sett dem så på varmekilden og vent. Mokkakanna bør du lage med lokket åpen, slik at du ser prosessen.

På en perkulatorkaffe har topplokket et «plastvindu» som viser deg prosessen og fargen på kaffen. Når mokkakanna stopper, eller når du er fornøyd med fargen på perkulatoren, er du ferdig. Sistnevnte tar vanligvis 5–8 minutt.

Powered by Labrador CMS