Annonse
Kolben skal holdes ved skulderen når du repeterer våpenet. Blikket skal ikke slippe målet – se over kikkersiktet. En kinnstøtte med justerbar kolbe er velegnet for å lære seg å skyte skikkelig bra med rifla, mener Jocke Smålänning.

Jaktskyting

Noe å lære av Jocke?

Villsvinbestanden har hatt en eksplosiv vekst i Sverige de seinere årene. Også bjørnestammen vokser. Dette vil kreve bedre skyteferdigheter og nye treningsmetoder, hevder Jocke Smålänning.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

At rifleløpet daler i skuddøyeblikket er en av de vanligste feilene konkurranseskyttere og jegere gjør.

Jocke Smålänning

Nå stilles det nye og strengere krav til riflejegerne i Sverige. En bjørn som blir offer for et dårlig skudd kan gå til angrep. Store villsvin er heller ikke til å spøke med, dersom du setter et dårlig skudd …

I løpet av de siste 10 – 15 årene har villsvinet blitt et av Sveriges mest betydelig viltarter. En eksplosiv bestandsutvikling har medført at villsvinjakta snart er like stor som elgjakta, i antall felte dyr pr. år. Også bestanden av bjørn er stor, spesielt i Jämtland og nordover.

Jocke Smålänning er en kjent svensk konkurranse- og showskytter, men også en anerkjent skytepedagog.

– Når du jakter villsvin og bjørn må du kunne skyte raskt og sikkert på ulike avstander. Det holder ikke bare å klare godkjent på den vanlige älgskytteprovet, understreker han.

Øvelsene kan varieres i det uendelige. Her står fire skyttere med siden mot målet. På kommando vender de seg mot målet, fører et skudd inn i kammeret og skyter et skudd mot sin skive.

Feil teknikk
Det svenske älgskytteprovet (se fotnote) er frivillig, i motsetning til vår årlige pålagte storviltprøve. Men i praksis krever de fleste svenske jaktlagene at medlemmene har skutt til godkjent på prøven før hver nye sesong.

Jocke Smålänning mener likevel ikke at det er nok for den moderne riflflejakta:

– Jegerne må trene mer på detaljene. Du må kunne lade rifla og bli skuddklar i alle situasjoner på en sikker måte – uansett om du går, står eller sitter ned. Det skal sitte i ryggmargen.

Når Jocke holder skytekurs ser han ofte at jegerne bruker feil teknikk når de repeterer. De senker kolben og står og kikker på magasinet. Han understreker at man skal beholde kolben ved skulderen og holde blikket på viltet, mens du repeterer.

– Både under smygjakt på villsvin og under posteringsjakt på bjørn, er det viktig å kunne foreta rask omladning, understreker han.

Jocke mener jegere bør øvelsesskyte minst 200 skudd i året på skytebane og tørrtrene like mye hjemme med jaktvåpenet.

Bedre seint enn kjapt
Og han legger til:
– Samtidig forsøker jeg å innprente elevene mine at det alltid er bedre å skyte et seint skudd som treffer bra, enn to raske skudd som treffer dårlig!

På kursene lar han deltakerne stå på rekke og skyte samtidig. Det gjør at ingen føler seg «overvåket». God rifleskyting handler som kjent mye om psykologi.

Øvelsene varierer hele tiden. Et eksempel: Det første skuddet skytes mot en ballong på 50 meter, annetskuddet mot en skive plassert inntil.

Dette gjøres for å simulere et dårlig førsteskudd der dyret forsøker å komme seg unna.

Skytterne får også skyte mot tradisjonelle skiver i ulike størrelser. Det tar ikke lang tid før man oppdager at det er lettere å treffe en skive med stort treffpunkt enn en med liten. Grunnen er at jegeren ofte blir for nøye når treffpunktet er lite, og da begynner skuddene å spre seg.

Pipa i bevegelse
Han lar også elevene øve seg på å vende seg en halv omdreining på kommando, lade og skyte mot målet. Dette for å lære å innta rett stilling direkte med føttene og rifla.

Rører du for mye på beina blir skuddet ustabilt, samtidig som dyret kan se bevegelsene.

Det handler om detaljer i skuddsituasjonen.

Et av grunnprinsippene i Jockes skyting er å skyte med pipa i bevegelse:

Under konkurranseskyting sikter han mot skivas underkant og løfter deretter rifla i en rolig bevegelse og trekker av straks pipa har passert midten. Under praktisk jakt tilsvarer dette idet siktet kommer inn i dødelig treffområde.

Fordelen er at rifla blir mer stabil når den beveges i en jevn, drivende bevegelse. Forsøker du isteden å holde pipa stille i sentrum av skiva, er det lett for at dette allerede er på vei ut av midten når du trekker.

Ikke fortvil om du ikke lykkes med denne teknikken i starten – det kreves en del trening før det fungerer!

Innpust og utpust
En annen viktig detalj er pusten. Ved skudd uten støtte, skyter han alltid på innpust. På innpust reiser jo brystkassen seg, og dermed også riflepipa.

I alle tilfeller der han skyter med støtte, være seg liggende, sittende eller med anlegg mot et tre, blir teknikken omvendt. Da skyter han på utpust, for at løpet automatisk skal reise seg. Prøv selv! Løpet beveger seg oppover når det får støtte under framstokken.

I begge tilfeller unngår du at løpet daler i skuddøyeblikket – en av de vanligste feilene konkurranseskyttere og jegere gjør.

– Hva er ditt viktigste råd til jegere flest?

– Mange trener for lite. Den viktigste fordelen ved økt skytetrening er imidlertid at du fort blir klar over egne begrensninger, hva man behersker og hva man ikke mestrer! sier Jocke Smålänning.

Fotnote: Det svenske älgskytteprovet innebærer å skyte mot en elgfigur på 80 meters avstand. Minst tre serier må være godkjente (kula innenfor treffområdet). Skudd nummer en skytes mot en stillestående figur, det andre mot en løpende elg. Samme prosedyre gjentas for skudd nummer tre og fire.

Tren jegermessig!

Jakttilpasset skytetrening, modell Jocke Smålänning. To mann skyter mot hver sin ballong. Når ballongen treffes skal skudd nummer to avfyres mot blinken.

Jocke Smålennings treningsmetoder er absolutt verdt å prøve ut. Når det gjelder skyteteknikk så vil det alltid være delte meninger om hva som fungerer best. Men hva som i praksis fungerer best for den enkelte jeger/skytter kan du bare finne ut gjennom trening og praktiske øvelser, påpeker NJFFs jaktkonsulent Vidar Nilsen.

Uansett skytestilling så er det én ting som er viktigere enn alt annet – trening!

Sørg også for at treningen foregår i de skytestillingene som du benytter på jakt.

Powered by Labrador CMS