Annonse

Tingretten har talt – nå blir det lov å dumpe 170 millioner tonn gruveavfall i fjorden

Engebøfjellet og Førdefjorden, hvor staten har gitt Nordic Mining tillatelse til å dumpe opptil 170 millioner tonn gruveavfall.
Engebøfjellet og Førdefjorden, hvor staten har gitt Nordic Mining tillatelse til å dumpe opptil 170 millioner tonn gruveavfall.

Staten får medhold for sin tillatelse til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden. Det ble klart etter at Oslo Tingrett i dag kom med sin dom.

Publisert Sist oppdatert

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har tapt Fjordsøksmålet i Oslo tingrett. Søksmålet har vært en av Norges mest langvarige miljøstrider. 

Tingretten har slått fast at miljøorganisasjonene ikke får medhold i at tillatelsen til gruvedrift med sjødeponi i Førdefjorden er ugyldig.

– Vi er både sinte og skuffede. Denne dommen er en krise for naturens rettsvern i Norge, sier leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet etter at dommen ble klar.

Trenger pengehjelp

Naturvernforbundet ber nå om pengehjelp til å betale utgifter i forbindelse med søksmålet.

– Jeg er utrolig skuffet over at retten i tillegg til å ikke innvilge klagene våre, har straffet organisasjonene dobbelt ved å idømme oss statens sakskostnader på hele 1,4 millioner kroner, sier Gulowsen på en pressekonferanse onsdag kveld.

– I mine villeste fantasier hadde jeg ikke regnet med at vi kunne få et sånt resultat. Vi er nødt til å be dere og alle andre i hele det norske samfunnet om å hjelpe oss med å betale den boten, som vi nesten kan kalle det, sier han.

170 millioner tonn avfall

Nordic Mining, som planlegger gruvedrift i fjellet, har fått tillatelse av staten til å deponere 170 millioner tonn avfall i fjorden. Helt siden 2008 har derimot miljøaktivister kjempet for å hindre dette. 

Fjorden har særskilt vern som nasjonal laksefjord, da fire lakseførende vassdrag renner ut i den.

De har hele tiden hevdet at tillatelsen bygger på feil forståelse av EU-direktiver, og dermed ikke kan være gyldig.

Farlige finpartikler 

Det er snaut to måneder siden Havforskningsintituttet (Hi) advarte mot at finpartiklet gruveavfall kan påvirke dyreliv og natur i langt større omfang enn tidligere antatt.  

– Vi mener disse resultatene underbygger at sjødeponi ikke er en bærekraftig bruk av Førdefjorden, sa fagdirektør Geir Huse i Havforskningsinstituttet i den forbindelse.

– Omfattende dom

– Det er tale om en svært omfattende og grundig dom, der alle relevante spørsmål i saken gis en detaljert behandling med forankring i bevisene, sier regjeringsadvokat Henrik Vaaler til TV 2.

Vaaler er spesielt fornøyd med at Oslo tingrett konstaterer at forvaltningen hadde tilstrekkelig kunnskap om miljøkonsekvensen av sjødeponiet når tillatelse ble gitt, og at de EØS-rettslige kravene til saksbehandlingen ble fulgt.

Vil fortsette kampen

– Denne dommen er helt feil. Fjordsøksmålet har avslørt store svakheter og feil i måten norske myndigheter behandler naturen på, sier leder Gytis Blazevicius i Natur og Ungdom.

Anne-Line Thingnes Førsund fra Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane, der Førdefjorden ligger, er opprørt.

– Vestlandets rikeste fjord blir brukt som søppelplass for gruveavfall i en tid med katastrofalt artstap og et hav i krise! Framtiden vil dømme oss hardt hvis denne skammelige dommen blir stående, sier hun, og understreker at kampen vil fortsette.

– Presset fra resten av verden som jobber for et rent hav vil bli fort stort. Førdefjorden skal leve, sier hun.

Powered by Labrador CMS