Annonse

Fjordsøksmålet i Oslo tingrett:

– Undersjøiske ras av gruveavfall kan skade Førdefjorden

Engebøfjellet og Førdefjorden, hvor staten har gitt Nordic Mining tillatelse til å dumpe opptil 170 millioner tonn gruveavfall.
Naturvernere har saksøkt staten for å stoppe deponering av opptil 170 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden.

Ras i undersjøiske hauger med gruveavfall vil spre partikler som kan skade livet i Førdefjorden, advarte en forsker i Oslo-tingrett torsdag.

Publisert Sist oppdatert

– Turbiditetsstrømmer og ras i retning av terskelen ved Hegreneset, cirka fire kilometer fra sjødeponiet, er rimelig sannsynlig, sa seniorforsker Terje van der Meeren i Havforskningsinstituttet da han vitnet i fjordsøksmålet torsdag, skriver Naturvernforbundet i en pressemelding fredag.

Lignende ras er observert i Ranfjorden og Bøkfjorden, ifølge van der Meeren.

– Dette viser at gruvedumpingen vil skade Førdefjorden, som er en av de reneste og mest artsrike fjordene vi har. Vi håper at vi vinner denne saken, slik at vi kan stanse ødeleggelsen av enda en fjord, sier leder Truls Gulowsen i naturvernforbundet.

Seistim i Førdefjorden utenfor Engebø, der Nordic Mining har planer om gruvedrift med dumping av gruveavfall i sjøen.

Naturvernere har saksøkt staten for å stoppe deponering av gruveslam i Førdefjorden. Selskapet Nordic Mining, som planlegger gruvedrift i fjellet, har fått lov til å deponere 170 millioner tonn avfall i fjorden. Ifølge Naturvernforbundet og Natur og Ungdom er dette i strid med både faglige vurderinger og regelverk.

Powered by Labrador CMS