Jakt på vintergjedda

ABC for effektivt ismeite

Når bør du være på isen? Hvor skal du fiske? Er det lurt å prøve seg på ulike plasser, eller å holde seg på et sted – og satse på at storgjedda oppsøker deg? Sportsfiskekonsulent Sondre H. Breian i NJFF har tipsene som øker sjansen for gjeddehogg.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.

Fisk, og spesielt rovfisk, har hoggperioder i løpet av døgnet. På isen kommer dette tydelig fram, hvor livløse timer plutselig avløses av hoggbonanza! Disse periodene varierer fra vann til vann, men som oftest er timene fra soloppgang til ca. 10.00 et viktig tidsrom å få med seg. Også et par timer seinere har jeg ofte opplevd at storgjedda hogger, mens ettermiddag og kveld som regel er tregere, men kan levere en bedre snittstørrelse på fisken. Spesielt om det har vært kraftig sol i løpet av dagen.

Valg av fiskeplass er essensielt, og kunnskap om bunnforholdene: Er det ei grunne, en kant, et dypt hull, sivkanter eller steinbunn som befinner seg under føttene dine? Min erfaring er at fisken oppholder seg på grunnere vann utover vinteren og våren. Prøv gjerne plasser hvor det kun er en halvmeter til en meter vann under isen. Prøv også plasser hvor dybden er mellom 2-4,5 meter. Her plasserer du agnfisken omtrent midt i vannlaget.

Aktivt vs. statisk fiske

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.