Annonse

Gevirbedømming

Hardere medaljekrav

Vekta på rådyrskallen vil få litt mindre betydning for poengsummen, når Norge tilpasser seg det internasjonale regelverket for bedømming av trofeer. Denne kvartetten «gullgutter» er felt av bukkejaktentusiast Tom Nalum i Brunlanes i Vestfold.

Nye regler for måling av trofeer vil gjøre det vanskeligere å få medalje på råbukk og villrein.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Kommende jaktsesong innfører NJFF nye regler for måling av rådyr- og villreingevir.

For rådyrgevir innføres volummåling, den samme målemetoden som benyttes av den internasjonale jegerorganisasjonen CIC ved bedømming av råbukktrofeer.

Mer nøyaktig

– Enkelt sagt vil vekta på rådyrskallen få mindre betydning enn tidligere. Vekt utgjør 75–85 prosent av poengsummen på et rådyrgevir. Ved overgang til volummåling (geviret senkes ned i vann) ganges gevirvekta med faktoren 0,1, og volumet med 0,3. Summen av disse vil bli mer nøyaktig enn gevirvekt ganger 0,25, som inntil nå er benyttet av NJFF, opplyser Jens H. Engan.

Videreforedling: Fra gevir til giftering

Den mangeårige gevirdommeren forklarer at de fleste rådyrgevirene derfor vil få noe lavere poengsum enn hva tilfellet er i dag.

– For enkelte gevir kan det utgjøre 10 poeng i forskjell, sier Engan.

Strengere i villreinfjellet

Villreingevir måles ved at antall takker ganges med faktoren 2,5. Fra og med kommende høst telles kun antallet takker. Har bukken din 20 takker i geviret, så får den 20 poeng, ikke 50 poeng som tidligere.

Les også: Kampen om gevirtronen

– Gullmedaljen vil sitte lengre inne. Samtidig er det en kjensgjerning at gull i villreinfjellet har vært det enkleste å oppnå for hjorteviltgevir, påpeker trofédommer Engan.

Oversikt over nærmeste trofédommer finner du på hjemmesidene til njff.no

Powered by Labrador CMS