Annonse

Stortest | Toppmontert gassbrennere

Dette er de beste toppmonterte gassbrennerne

For en drøy tusenlapp kan du sikre deg noen av de beste toppmonterte gassbrennerne vi har testet. Men du får også svært gode brennere til halve prisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

I sommerhalvåret er effektive og lettbetjente gassbrennere et godt valg på korte til middels lange turer.

Toppmonterte brennere er små, lette og enkle i bruk. Her trengs ingen forvarming, og man slipper søl med brensel. Konstruksjonen består i realiteten bare av en ventilregulator med brennerhode og kjelestøtte på toppen.

Montert på gassboksen, er det bare å åpne ventilen og fyre opp – og snart er kaffen klar. Men vet du hvilke brennere som er best?

Vannkoking eller steking

Brennere med lite brennerhode og sentrert flamme med høy effekt, gir best utgangspunkt for rask vannkoking. 

Det er også blant de typiske vannkokerne vi finner de aller minste og letteste brennerne. 

Disse er imidlertid mindre egnet til steking, da den konsentrerte flammen fort kan fører til svidd mat i midten av panna.

En brenner med god varmespredning egner seg derfor bedre til dette formålet. Disse har ofte et stort brennerhode og stor diameter på kjelestøtten. Følgelig må du gjerne akseptere litt høyere vekt og volum, samt moderat kokeeffekt og noe høyere gassforbruk.

Sistnevnte kan imidlertid reduseres om du fyrer på litt lavere styrke, og aksepterer at det tar litt ekstra tid før vannet koker. Mest effektivt oppkok vil du få med en varmevekslerkjele godt tilpasset den enkelte brenners brennegenskaper.

Varighet

Tar du godt vare på brenneren, kan den vare i mange år. Vær imidlertid oppmerksom på at en del bevegelige deler kan være mer utsatt for slitasje og skader enn komponenter som sitter fast.

En del av brennerne har integrert piezotenner. Det gir raskt fyr uten bruk av fyrstikker. Utvilsomt kjekt, men husk at disse av og til kan bli litt kranglevorne over tid, særlig hvis de har en noe utsatt plassering.

De dyreste brennerne i denne testen er utstyr med såkalt automatisk trykkregulator, som skal bidra til optimalt trykk til brenneren – uavhengig av trykk i gassboksen. I praktisk bruk opplevde vi noe mindre effekt i starten, men et moderat jevnere trykk gjennom gassboksens levetid.

Kjekt å ha, men ikke en funksjon vi mener bør være avgjørende for brennervalget ditt.

Testkriterier og gjennomføring

I testen har vi lagt vekt på gode allroundegenskaper og generell funksjonalitet balansert mot vekt og pakkvolum. Vekten på brennerne varierer fra 232 til 72 gram.

Foruten praktisk bruk i felt, har vi målt støy, koketid og gassforbruk under kontrollerte forhold innendørs. 

Hva angår koketid og gassforbruk, vil resultatet avhenge av kjelekonstruksjon- og diameter i forhold til hvor konsentrert flammen er.

Vi valgte derfor en kjelediameter som i størst grad utliknet forskjellene, men resultatene bør likevel ses mer som en indikasjon enn en fasit. Husk også at vind og skiftende temperatur i felt alltid vil påvirke koketid og gassforbruk.

Dette er brennerne vi har testet:

Powered by Labrador CMS