Annonse
North Branch er elvas minste løp. Men selv her går det storørret.
North Branch er elvas minste løp. Men selv her går det storørret.

Finsk ørretfest

Hørt om finske Läsäkoski? Er svaret nei er du i godt selskap. Vår medarbeider besøkte elva sist vår, og fikk oppleve et fluefiske i verdensklasse.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

– Uuppstream is the trick, sier Pasi Visakivi på umiskjennelig finsk-engelsk.

Mannen har lokket meg østover med lovnader om et ørretfiske i verdensklasse. Jeg har hatt vansker for å tro at et så bra ørretfiske som Pasi og Markku Kemppainen og har beskrevet kan være sant, all den stund Läsäkoski er et ubeskrevet blad i Norge. Men turen til Finland er kort, og en eventuell bomtur i de dype finske skoger vil være fort glemt.

Jeg står på brua i øvre deler av elva, mens mine finske venner forklarer strategien. Den går ut på å kaste oppstrøms og trekke raskt inn, slik at streameren svømmer nedstrøms, uten å drive. Dessuten må jeg holde godt i stanga, hoggene skal ifølge vertskapet være av det brutale slaget …

Pasi Visakivi med en velskapt kubbe.
Pasi Visakivi med en velskapt kubbe.

Elva ser innbydende ut, små kulper og korte stryk på rekke og rad, hvor ørreten både har skjulesteder og strategiske steder å jakte.

For lav målsetting
Allerede i den første hølen opplever jeg en stor ørret som hogger i flua og trekker den med seg en meter …
Stemmer forhåndsreklamen? Vel, første kvelden lander vi flere fisker mellom en og to kilo! For egen del kniper jeg en som måler nøyaktig 50 cm i en sidearm av elva. Her er elva knappe tre meter bred, med en rask strøm. Dermed var det duket for en heftig kamp.

Langt over grensa for tilrådelig vading, spør du oss!
Langt over grensa for tilrådelig vading, spør du oss!

På forhånd har jeg påpekt at jeg vil være fornøyd med å lande en ørret på over to kilo i løpet av oppholdet. Vertskapet mente det var en alt for beskjeden målsetting. Men da jeg bryter to kilos streken allerede under den første morgenøkta, innser jeg at her kan lista legges høyere.

Pasi viser under samme økta hvordan en real finsk ørretkubbe ser ut. Med en stor streamer som imiterer en liten abbor svømmende nedstrøms, kniper han et vakkert eksemplar etter en skikkelig fight. En velstøpt skapning på snaue tre kilo.

Nok en flott ørret er klar for håven.
Nok en flott ørret er klar for håven.

Å lande så stor fisk i en stri elv, er den største utfordringen. Her er mye skarpe steiner, store steiner, røtter og kvister. Men Pasi har gjort dette mange ganger tidligere, og etter diverse krumspring havner kjempen i håven. Etter en rask avkroking og et solid glis til kameraet, blir fisken satt tilbake i strømmen.

Hvorfor har vi ikke hørt om dette suverene ørretfisket i Norge?

Ørreten i Läsäkoski er like sterk som den er vakker.
Ørreten i Läsäkoski er like sterk som den er vakker.

Hardt arbeid og rett forvaltning
Läsäkoski har ikke alltid vært så bra som nå. Dagens gode fiske er et resultat av hardt arbeid og rett forvaltning, særlig de siste åtte årene. I 2010 startet Markku Kemppainen og Matti Huitila firmaet Lasakosken kartano.

De kjøpte opp fiskelodgene ved elva og leide samtidig alt fiske i den fire kilometer lange hovedstrekningen av elva for de neste 40 årene. De så potensialet i elva og hadde et genuint ønske om å bringe vassdraget tilbake til gamle høyder.

Denne storørreten ble lurt ved en av elvas beste plasser, ved Møllerbroen i Kings branch.
Denne storørreten ble lurt ved en av elvas beste plasser, ved Møllerbroen i Kings branch.

Duoen har sammen med ett stort antall frivillige brakt elva tilbake til sin naturlige tilstand ved å restaurere elveløpet i sitt naturlige løp, før elva rettet ut i form av kanaler, mer egnet for vannkraft til diverse møller. I dag har elva igjen sine naturlige svinger og kroker, med betydelig bedre gyte og beiteforhold enn tidligere.

Mye stor fisk
– Framfor utsetting av yngel, har vi hatt klokkertro på å styrke den naturlige bestandens gyte- og beiteforhold, og skape en sterk ørretstamme, rustet til å klare seg i den elva de er født i, påpeker Matti Huitila.

Strategien har åpenbart lykkes. Totalfangsten av ørret over 40 cm økt fra 450 eksemplarer i 2009 til 2177 i 2017. Av disse var det 444 eksemplarer mellom 50 og 80 cm. Legger du noen feriedager her, og vet hva du holder på med, er sjansene gode for et møte med de grovkalibrede karene.

Når slike kaloribomber, som denne store steinflua, setter seg på vannet, kan selv de største ørretene lokkes opp til overflaten av en tørrflue.
Når slike kaloribomber, som denne store steinflua, setter seg på vannet, kan selv de største ørretene lokkes opp til overflaten av en tørrflue.

Eksklusivt og overkommelig
Framtiden ser lys ut for ørreten i Lasakoski. Og for fluefiskeren. Prisene er høyst overkommelig, selv om det er eksklusivt. Seks fiskere kan leie hele den fire kilometer lange elvestrekningen mellom innsjøene Puula og Kyyvesi for under halvparten av hva en tur til Kola koster.

Du velger selv hvilken standard du vil legge deg på under oppholdet, fra selvhushold til full forpleining.

I denne lodgen har du alt du trenger under oppholdet.
I denne lodgen har du alt du trenger under oppholdet.

Tre løp
Mer enn en kilometer av elva er delt i tre forskjellig løp, og framstår som de mest spennende strekningene å fiske. Den store ørreten bruker alle elveløpene i sin søken på mat, og selv i den minste greinen som kalles North branch kan en treffe på ørret over 70 cm. Selv landet jeg eksemplarer litt over 50 cm.

I den midtre og største greinen, Kings branch får jeg min største. I en bakevje oppdager jeg noen småfisker sprette febrilsk rundt. Tydelige tegn på panikk. Her må det være storfisk på jakt.

Jeg kommer meg i posisjon noen meter nedstrøms og lobber streameren en meter ovenfor der jeg så byttefisken hoppe. Jeg har mer enn nok med å strippe snøret for å få nok fart til at streameren skal svømme. Jeg ser en virvel danne seg akkurat idet streameren passere evja. Ingen kontakt i flua.

Solid ny bestenotering for artikkelforfatteren.
Solid ny bestenotering for artikkelforfatteren.

Brutalt hogg
Jeg lar det gå ett lite minutt før neste kast. Når streameren på nytt svømmer inn i evja eksploderer vannet. Hogget er brutalt og jeg sliter med å holde balansen. Ørreten setter av sted i ekspressfart nedstrøms. He er bare å ta beina fatt og håpe at den stopper. 50 meter nedstrøms parkerer den på bunnen av en dyp høl, og der har den åpenbart til hensikt å bli.

Med 0,30 carbonfortom kan jeg legge brukbart med press på den, noe som langsomt tapper den for krefter. Fisken endrer strategi, raser rundt i hølen, men velger å bli værende. Det gjør at resten av kampen forløper oppskriftsmessig, men uten at pulsen min går nevneverdig ned.

Pasi kommer meg til unnsetning og får håvet fisken. Jeg knuser min tidligere pers på brunørret. 67 cm lang. Med en imponerende k-faktor estimeres vekta til drøyt 3,5 kg.

Finnene har sine ord i behold. Läsäkoski er ørretfiske i verdensklasse for fluefiskere!

Utmerket tørkerom for klær og vadere.
Utmerket tørkerom for klær og vadere.
Elvas nedre deler, mot munningen i innsjøen Puula.
Elvas nedre deler, mot munningen i innsjøen Puula.

Fakta om Läsäkoski

Läsäkoski løper mellom de to innsjøene Puula og Kyyvesi, ca. 2,5 times kjøring fra Helsinki.
Forvaltning: Hele elva er driftet av Markku Kemppainen og Matti Huitila i firmaet Lasakosken kartano.

Fiske: Grupper på inntil seks personer kan om ønskelig leie hele fiskeretten, med bolig inkludert. Leieperiodene er på hele eller halve uker. For en hel uke ligger prisen på 16 000 kr pr. fisker/stang.
Sesongen: Starter allerede i mars, og pågår ut september. Området har ett rikt insektliv, de ulike insektene klekker vanligvis fra slutten av mai og gjennom hele sommeren, omtrent som her hjemme. Tidligere på våren er det streamere som gjelder, og noe nymfefiske i mai.
Vi besøkte elva i andre halvdel av mai. Da viste de store fiskene streamerne mest oppmerksomhet.
Mer info: www.lasakoski.fi

Firmaet har egen Facebook-gruppe, kalt Läsäkosken Kartano. Her legges det ut kontinuerlig nyheter.

Powered by Labrador CMS