Annonse
Stanga er opplagt blant sportsfiskerens desidert viktigste redskaper, og det gjelder å bruke den riktig.

Fiskertips

10 enkle tips som gjør deg til en bedre fisker

Er du blant dem som opplever at fiskelykken sjelden står deg bi? Her er 10 enkle tips som sannsynlig vis vil løfte fisket ditt til et nytt nivå.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

At enkelte «alltid» får mer fisk enn andre, skyldes i liten grad tilfeldigheter og flaks. Som regel handler det om kunnskap og systematisk arbeid. Godt utstyr er ingen ulempe, men kan i liten grad kompensere for manglende basiskunnskap. Svært ofte ser vi at det er her det svikter, selv blant selverklærte «verdensmestere».

Terping

Det sies gjerne at læring er hardt arbeid. For sportsfiskes del handler det ikke om at «faget» er så komplisert. Man kommer langt med å være nysgjerrig og åpen for læring. Men gamle vaner er vonde å vende, og for at nye vaner og riktig atferd skal sette seg i ryggmargen, må man praktisere og terpe.

Godt grunnlag

Selvsagt finnes det langt flere enn 10 tips som vil gjøre fisket mer effektivt. Vi mener likevel at tipsene du her får, vil danne et godt grunnlag for videre erfaringsbygging og læring, samtidig som de trolig vil bidra til at du får både mer og større fisk.

1. Hold fiskestanga riktig

Riktig håndtering av fiskestanga har stor betydning for både fiskeopplevelsen og effekten av alt annet man gjør. Feil håndtering gir ofte dårlige kast, kluss på snellespolen og fravær av den kontakten som kreves for å kjenne, kroke og lande fisk.

> Haspelsnellene skal henge under stanga, og snellefoten skal være mellom lang- og ringfinger. Da vil du ha pekefingeren i rett posisjon til å kaste. Det gir også perfekt balanse, og sikrer samtidig et godt grep for lokkende bevegelser under innsveiving.

> Multiplikator- og lukkede sneller skal vende opp, og tommelen skal hvile på snellehus, utløserknapp eller spole.

> Ved innsveiving skal du holde stanga ned mot vannet, gjerne med toppøyet 10–30 cm fra vannfilmen, og 10–20 grader til den siden du vil gi tilslag for å kroke fisken. Ikke løft stanga høyt, for så å sveive inn slakken når du skal «pilke» og nappe. Da sveiver du bare inn løs line, og flokene er dømt til å komme.

> Løft stangtuppen ved kjøring/drilling av fisk. Da utnytter du fleksibiliteten i stanga.

> Ved landing av fisk må du aldri sveive den helt inn til toppringen, da dette ofte resulterer i at du mister fisken og/eller at stanga brekker.

> La det være en til to stanglengder med snøre igjen. Da kan du styre fisken inn kun ved å løfte stangtoppe, og det er lett å håve.

Om kroken ikke hekter seg fast i neglen, er den for sløv. Den bør da slipes eller byttes.

2. Bruk gode og skarpe kroker

Svært mange glemmer å tenke på krokens tilstand og kvalitet. Man bruker det man får i butikken, en krok er en krok. De dyktigste fiskerne er på sin side sykelig opptatt av gode og skarpe kroker – og de sliper og bytter hyppig.

> En god tommelfingerregel er å teste krokspissen mot neglen. Fester den seg ikke, er den ikke skarp nok.

> Er det rust på kroken, bør den byttes. Husk at det finnes rustfrie enkeltkroker, men kun rustbestandige treblekroker. Skyll derfor alltid sluker og kroker som har vært i saltvann.

Såkalte wobblerhemper, som vist på bildet, kan brukes på det meste.

3. Tilpass hempehvirvelen

Nybegynnere fisker ofte med for store hempehvirvler, og får ikke slukene til å bevege seg optimalt. Det er unødvendig å bruke en hempehvirvel som tåler 30 kg på en ferskvannsstang hvor snøret vanligvis tåler 5–10 kg.

> Bruk så liten hempehvirvel som mulig, det viktigste er hva den tåler.

> Hempehvirvelen kan også erstattes helt med en wobblerhempe, eller en løkkeknute og fortom.

> Med unntak av spinnerfiske og dorging med skjesluk, vil man oftest klare seg fint uten hempehvirvel. Ikke minst om man bruker multifilament, som tåler mye tvinn.

4. Bruk fortom

Det er flere gode grunner til å bruke nylonfortom. Det viktigste er at det gir færre brudd på lina og dermed også mindre forsøpling. Er fisken treg og sær, er det også mye som taler for at en transparent fortom kan være det lille ekstra som skal til for at fisken tar.

> En fortom skal tåle litt mindre enn hovedlina, slik at det er den som ryker, og aldri hovedlina.

> Mange sverger til dyre fluorkarbonliner. Jeg våger å påstå at vanlige, slitesterke monofilamentliner i all hovedsak gir like mye fisk. De koster også en brøkdel av prisen.

> Bruk fra 50–100 cm lengde. Skjøt til hovedlina med minisvivel eller med en god skjøteknute à la Uni-knuten eller Alberto Knot.

Slik ser en perfekt rigget agnkrok ut, selv med to forskjellige agn (en cocktail) er krokspissen fri. Kombinasjonen av reke og makrell eller en bit kunstagn, er alltid en fin helgardering.

5. Fest agnet riktig

Det hjelper lite med godt agn, hvis det monteres feil på kroken.

> Grunnregelen er at krokspissen skal være fri.

> Unngå å fylle hele krokbøyen med agn, slik at kroken ikke får tak i fiskekjeften.

> Bruk gjerne agntråd/strikk, det holder agnet på plass.

6. Bruk line av multifilament

flettede, stumme multifilamentliner er forholdet mellom diameter, elastisitet og bruddstyrke overlegent sammenliknet med monofilamentliner. Multifilament er litt dyrere, men det sparer du inn på lengre levetid og mindre tap av utstyr.

> Med mindre du skal dorge, fiske laks i elv, bunnmeite (på steinete bunn) eller pilke i sprengkulde, er det ingen grunn til å bruke noe annet enn multifilament.

> Om du i tillegg bruker fortom av monofilament, får du det beste fra to verdener; lange kast, full kontakt med sluk og fisk, høy slitestyrke nær sluken, og ikke minst mulighet for å bruke mindre snelle og kortere stenger.

Enkelkrok og doble splittringer har blitt manges nye supervåpen etter sjøørreten. Pass på at du bruker rustfrie varianter.

7. Fest en ekstra splittring på sluken

Mellom sluken og kroken kan det bli et voldsomt brekkmoment under kjøring av vilter fisk, og mange klarer å frigjøre seg.

> Trikset er å sette inn noe som tar bort en del av presset. En ekstra splittring er den enkleste og vanligste løsningen. Mange sluker, spesielt sjøørretsluker, kommer nå med dette som standard.

> Også under dorging med wobbler, er problemet at flere kroker jobber «mot hverandre». Disse byttes da ofte til fordel for en lenke (splittring+svivel+splittring) og kun én treblekrok.

8. Fisk pelagisk

I tillegg til å presentere sluken på en forlokkende måte, må du også være bevisst på hvor i vannlagene sluken befinner seg. Du vil jo gjerne servere den der du har grunn til å tro at fisken er. Med unntak av flatfisk og annen notoriske bunnfisk, er det vanligst å finne og fange fisk opp i vannlagene.

> Husk at snørets motstand i vannet og din posisjon vil presse sluken opp under innsveiving. Tilpass derfor sveivehastighet etter sluktype om du vil fiske midt i vannmassene eller dypere. Spinnstopp hjelper også, og lokker samtidig fisken til å ta når sluken faller.

> Sjekk ut sluktyper som softbait med blyhoder, vibrasjonssluker og wobblere, som alle kan fiskes med dybdekontroll.

Den dedikerte fiskeren Morten Martiniussen fra Sarpsborg bruker ofte flytende hjelpemidler for å nå fisk på vann der man ikke kan fisker fra land. Her lurer han i sivet etter gjørs, gjedde og abbor.

9 Fisk fra flytende farkost

En båt vil gi deg mange unike fordeler og nesten garantert mer fisk. Stikkordet er fleksibilitet, både når det gjelder valg av fiskeplasser (til lands og til vanns) og metoder. Det er ikke uten grunn at interessen for fisketilpassede båter og andre flytende farkoster har eksplodert de siste årene.

> Har du tilgang til en båt, kano eller kajakk: bruk den!

10. Flytt deg!

En vanlig feil er å bli stående for lenge på samme sted. De fleste fiskene man får, biter gjerne på et av de første kastene, eller i hvert fall før det har gått 5 minutter.

> Vær rask til å prøve ut to-tre ganske forskjellige sluktyper fargemønstre.

> Er det ikke tegn til liv i løpet av 10–15 minutter, gå videre.

> Har du fisket en stund uten hell i samme område, kan det være lurt å prøve et mer radikalt skifte av fiskeplass. Seinere på dagen kan du gjerne returnere til området hvor du startet, og gi det et nytt forsøk.

Powered by Labrador CMS