Annonse
Om du kun skal velge ett verktøy fra vår oversikt, anbefaler vi deg å gå for en krokløsertang.
Om du kun skal velge ett verktøy fra vår oversikt, anbefaler vi deg å gå for en krokløsertang.

Fiskertips

Fiskerens verktøykasse

Det sies at godt verktøy er halve jobben. Vi har plukket ut ti praktiske dingser for sportsfiskeren.

Publisert Sist oppdatert

Du kan klare deg lenge med enkle midler til svært mye fiske. Samtidig er det vi i dag ser på som «enkelt utstyr» også et resultat av innovasjon og et ønske om å optimalisere fisket. Verktøyene og utstyret vi her tar for oss, er ikke noe du «må» ha. 

Behovet avhenger selvsagt av hva og hvor mye du fisker. Vi spår likevel at selv den mest nøkterne og tilbakelente sportsfisker kommer til å finne noe som vil gjøre den neste fisketuren både enklere, tryggere og mer effektiv.

Her ser vi en splitteringtang
Her ser vi en splitteringtang

1. Splittringtang

En splittring kan være nokså gjenstridig. Da kommer splittringtanga til sin rett. Dog har den sjelden åpning av splittringer som eneste formål. Dette kommer ofte som en ekstrafunksjon i tuppen på en saks eller en nebbtang med avbiter og/eller en krokløserfunksjon. Unntaket er modeller tiltenkt de største og stiveste splittringene, hvor det trengs ekstremt sterke tenger.

Brukere: Alle sluk/wobblerfiskere

Pris: Fra 99–500 kroner

En agntråd sammen med en holder er ypperlig for sjøfiske. Her ser vi bilde.
En agntråd sammen med en holder er ypperlig for sjøfiske. Her ser vi bilde.

2. Agntråd + holder

Skal du fiske med agn i sjøen, vil hverdagen blir langt enklere med agnstrikk. Det gjør at du enkelt kan surre eller feste agnet til kroken. Dermed unngår du at det faller av, samtidig som det blir vanskeligere for småfisk å stjele godsakene.

Les også vår test av Inova Bait Binder, en smart løsning vi ga toppkarakter. 

Brukere: Båtfiskere i sjø

Pris: Fra 50–300 kroner

Her ser vi et kastekamera, om du er ivrig etter å finne ut hva som skjer under overflaten er dette et godt produkt å ha.
Her ser vi et kastekamera, om du er ivrig etter å finne ut hva som skjer under overflaten er dette et godt produkt å ha.

3. Kastekameraer

Et typisk «kjekt å ha»-produkt for de mest nysgjerrige og vitebegjærlige blant oss. Vi snakker altså om små, torpedoformede kameraer som festes på snøret foran agnet, og som viser hva som skjer – eller ikke skjer under vannskorpa.

Vi har testet den første versjonen av Westins Escape Cam. Dette lille kameraet leverer gode bilder under vann.

Brukere: Utstyrsfreaker

Pris: Fra 1500–3000 kroner

Strippingbasket er et produkt som er glimrende å ha for den engasjerte fluefisker! Her ser vi en i bruk.
Strippingbasket er et produkt som er glimrende å ha for den engasjerte fluefisker! Her ser vi en i bruk.

4. Strippingbasket

En snørekurv samler opp det løse fluesnøret og hindrer at det havner på bakken eller i vannet. For mange fluefiskere har det vært en åpenbaring, spesielt for dem som fisker med synkende flueliner, altså vadende sjø- og predatorfiskere, men også for fluef iskere som kaster mye fra båt. 

Finnes i forskjellige varianter fra brett til bøtter. Felles er at de har tapper, som hindrer snørekaos.

Brukere: Alle fluefiskere

Pris: 400–1200 kroner

Krokløsertenger er noe alle og en vær bør ha med på fisketur. Dette verktøyet kan være avgjørende. I bilde blir verktøyet brukt på fisken.
Krokløsertenger er noe alle og en vær bør ha med på fisketur. Dette verktøyet kan være avgjørende.

5. Krokløsertenger

Krokløsertenger er noe av det viktigste du tar med på fisketur. Håndtering av skarpe kroker er en av de hyppigste årsakene til skader hos sportsfiskere. Krokløsertanga gjør fjerning av kroker enklere og tryggere, og er også en stor fordel når fisk skal gjenutsettes. 

Det finnes to typer krokløsertenger: De minste og enkleste variantene er vanlige medisinske arterieklemmer med låsefunksjon og tagget kjeft. Disse er spesielt populære til fiske hvor det brukes små kroker, som fluefiske og lettere haspelfiske. 

Den andre variantene er røffere og laget for å ta ut grovere kroker fra store gap. Tenk gjedde, gjørs, lange, kveite osv. Noen har «dinosaurkjeft» eller en «kroklås» i enden, mens andre er klassiske overdimensjonerte nebbtenger, ofte med inkludert avbiter.

Brukere: Alle

Pris: Fra 100–3000 kroner

Seneklipperen er et solid verktøy en fisker kan ha i lang tid, verktøyet bruker utrolig mye tid på å bli sløvt. Her ser vi bilde av verktøyet med en sene i kjeften.
Seneklipperen er et solid verktøy en fisker kan ha i lang tid, verktøyet bruker utrolig mye tid på å bli sløvt.

6. Seneklipper

En seneklipper er i simpleste form en vanlig negleklipper. I den andre enden av skalaen finner vi titanvarianter eller klippere med keramisk kjeft, som «aldri» blir sløve. Uansett variant, disse er små og utrolig praktiske.

Brukere: Alle

Pris: Fra 50–300 kroner

Om du først begynner å bruke en krokbryne, ser du deg ikke tilbake! Verktøyet holder kroken skarp og kan være avgjørende for suksess under fiske.
Om du først begynner å bruke en krokbryne, ser du deg ikke tilbake! Verktøyet holder kroken skarp og kan være avgjørende for suksess under fiske.

7. Krokbryne

En skarp krok er vesentlig for suksess. De fleste nye kroker er skarpe, men trenger skjerping etter litt bruk. Da er et lite krokbryne uvurderlig. Gå gjerne for et diamantbryne med «krokspor»-løsning.

Brukere: Alle

Pris: Fra 100–500 kroner

8. Krympetang for hylser

Driver du med predatorfiske eller tungt havfiske, er det ikke utenkelig at du har krympet noen hylser før. Kanskje med en halvgod tang, som har gitt middels resultat. 

Med en skikkelig krympetang, får du strøkne hylser som opprettholder snørestyrken og lager løkker eller skjøter med svært fine overganger. Til lettere fiske kan krympefunksjonen du finner på en del nebbtenger være god nok.

Brukere: Dedikerte havfiskere og predatorfiskere

Pris: Fra 150–2000 kroner

Flere og flere fiskere har begynt å bruke denne, også i Norge. Kasteekkolodd er små men svært effektive.
Flere og flere fiskere har begynt å bruke denne, også i Norge. Kasteekkolodd er små, men svært effektive.

9. Kasteekkolodd

De er små, effektive og svært populære i «alle» land – utenom Norge. Men også her hjemme har flere begynt å snuse på dette verktøyet. Det kan absolutt være nyttig å se bunnstrukturen og landskapet under vann, enten du står på land eller fisker fra små, flytende fartøyer uten fast båtelektronikk. 

En av de viktigste grunnene til at disse ekkoloddene er populære, er produksjonen av dybdekart. Når tusenvis gjør det samme – og deler resultatene – blir det kart tilgjengelig «der ingen skulle tru at nokon kunne bu.»

Brukere: Utstyrsfreaker

Pris: Fra 1500–3000 kroner

10. Telleverk for vertikalstenger

Telleverk til å montere på stanga gjør at du til enhver tid vet hvor mye snøre du har ute. Fisker du etter pelagiske arter, er denne funksjonen viktig. Det finnes digitale og manuelle varianter. Merk: Noen modeller sliter litt på snøret, så vær obs. 

Se også vår store test av sneller som teller.

Brukere: Alle

Pris: Fra 300–500 kroner

Powered by Labrador CMS